– Det er alltid en sammenheng mellom flommer

Flere hundre har omkommet og tusenvis er hjemløse etter flere kraftige flommer. – At det er flom flere steder i verden samtidig er ingen tilfeldighet, sier klimaforsker.

Bildekombo flom

Flere hundre har omkommet som følge av flom i Australia, Filippinene, Brasil og Sri Lanka.

For tiden er det flom i Australia, Brasil, Sri Lanka, Filippinene, Thailand, Malaysia og Indonesia. Flere hundre har omkommet og tusenvis har mistet hjemmene sine.

Se oversikt over alle steder som er rammet av flom her

Eksperter NRK har snakket med mener at flommene har sammenheng, og at de kan være et resultat av klimaendringer.

– Ingen tilfeldighet

Rasmus Benestad

Klimaforsker Rasmus Benestad.

Foto: met.no

– Det er alltid en sammenheng mellom flommer. Det skal mye til for at mange kraftige flommer på samme tid skjer ved en tilfeldighet. At det blir flere flommer er i seg selv en definisjon på en klimaendring, sier klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt til NRK.no.

Benestad har blant annet jobbet med å analysere klimamodeller.

– El Niño og La Niña er to sider ved samme sak og inntreffer med mellom tre til syv års mellomrom. De fører til fuktig luft som igjen gir mye nedbør. Oppstigning i havet gjør at vannet flytter seg til sentrale deler av Stillehavet.

I årene hvor La Niña inntreffer er det vanligvis mye nedbør over Australia og Sørøst-Asia. I år har det kommet ekstra mye regn som har ført til flom.

– At det nå har kommer ekstra nedbør over Australia kan være tilfeldig, men det kan også være et tegn på at det er jevn økning av nedbør som gjør at flommene blir kraftigere over tid. Dette henger sammen med den globale klimatilstanden som blir varmere og fører til mer fordampning.

– Overrasket over flom i Brasil

– Flommene i Sørøst-Asia skyldes La Niña som gir mye nedbør og høye sjøtemperaturer i områdene ved ekvator, sier meteorolog Bjørn Røsting ved Meteorologisk institutt.

Røsting forklarer at havstrømmene endrer seg og det blir en oppstuing av vann.

– Jeg er overrasket over flommen i Brasil. Det burde vært tørt i deler av Sør-Amerika, men i tropene kommer det ofte byger som kan gi kraftig nedbør.

Minst 432 omkom i flom i Brasil , melder brasilianske medier. Flere åssider og elvebredder har gitt etter for de store nedbørsmengdene, og både veier, hus og folk er blitt begravd i jordmassene.

Redningsmannskaper, som i morgen­timene i dag startet opp igjen letearbeidet, frykter flere omkomne.

(Saken fortsetter under bildet)

Oversvømmelser vest for Sao Paulo

Oversvømmelser vest for Sao Paulo i Brasil.

Foto: MAURICIO LIMA / Afp

Flomtoppen nådd i Brisbane

I går ble flomtoppen nådd i Brisbane . Nå har vannet begynt å trekke seg tilbake, og folk ser lysere på situasjonen enn de gjorde for få dager siden. På forhånd hadde man forventet at situasjonen ville bli enda verre, men torsdag var situasjonen omtrent som dagen før.

LES OGSÅ: Brisbane evakueres før den verste flommen på 118 år

Samtidig er det klart at Brisbane står overfor en enorm oppryddingsjobb. Når vannet trekker seg tilbake, kommer bakken til å være dekket av gjørme som ikke forsvinner med det første.

Flommen i delstaten Queensland, der Brisbane er hovedstad, har krevd minst 19 menneskeliv, mens 61 personer er savnet. Rundt 12.000 bolighus er oversvømt, og 118.000 bygninger var torsdag uten strøm, meldte nyhetsbyrået Reuters.

Brisbanes infrastruktur er påført store skader, og det kan ta flere år før alle skadene er utbedret og nødvendig gjenoppbygging fullført.

(Saken fortsetter under videoen)

Video 8909abc9-18d2-48fe-9d21-8fa1e908bfc3.jpg

Se flommens ødeleggelser i Brisbane, Australia.

Én million hjemløse i Sri Lanka

23 mennesker er bekreftet omkommet og én million mennesker har måttet flykte fra sine hjem på grunn av flom på Sri Lanka den siste uka, opplyser srilankiske myndigheter.

LES: 18 døde i flom i Sri Lanka

– Bare i Barricaloa er om lag 533.000 mennesker fordrevet, og vi har satt opp 225 leirer for å gi dem husly, sier en talsmann for myndighetene.

Ifølge talsmannen er over en million mennesker fordrevet til sammen.

To uker med flom og jordras

I Filippinene har 42 mennesker omkommet som følge av flom. Nærmere 400.000 mennesker er hjemløse etter to uker med flom og jordras. Rundt 80 provinser i landet har blitt hardt rammet og veier, hus og risproduksjon er ødelagt. Fem mennesker er fortsatt savnet.

I Malaysia har to tenåringer og en ti år gammel jente omkommet og over 3000 mennesker hjemløse etter flommen.

22 skoler er stengt på grunn av flommen, noe som affekterer over 10.000 skoleelever og studenter.

– Situasjonen har bedret seg og vannet er på vei tilbake, sier politiets talsperson, Azli Noor, til AFP.

Også Thailand og Indonesia har vært rammet av flom de siste dagene, men det er ikke kommet meldinger om omkomne.

I Thailand er 13 av de sørlige distriktene i landet rammet av flommen.

Filippinene flom

En bonde i sine oversvømte rismarker i Filippinene.

Foto: STR / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt