Hopp til innhold

Norge betaler rekordstor regnskogs-milliard til Indonesia

Indonesia er den store suksesshistorien når det gjelder å ta vare på regnskogen. Fredag kom et synlig bevis, landet får over en milliard kroner fra Norge.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Indonesia får minst 100 millioner dollar – nesten 1,1 milliarder kroner – av Norge for sin innsats for å redde regnskogen.

Det ble klart da statsminister Jonas Gahr Støre møtte Indonesias president Joko Widodo under klimatoppmøtet i Dubai.

– Indonesias suksess i å redusere avskoging er et resultat av tydelig politikk og effektive klimatiltak. Landet har redusert avskogingen med 90 prosent de siste årene, sier Jonas Gahr Støre.

Han sier at når vi vet at verdens tredje største regnskog ligger i Indonesia, så utgjør dette et av de største enkeltstående klimatiltakene vi har sett siden Parisavtalen i 2015.

– Det nye samarbeidet mellom Indonesia og Norge er et viktig eksempel på samarbeid mellom land som arbeider med å møte klimautfordringene, sier Indonesias miljø- og skogminister Siti Nurbaya.

Største beløp noensinne

Jonas Gahr Støre i Dubai

– Vi er stolte av Norges samarbeid med Indonesia, og håper andre givere også ønsker å støtte Indonesia i dette arbeidet fremover, sier Jonas Gahr Støre i Dubai

Foto: Milana Knežević / NRK

Norge har samarbeidet med Indonesia om klima og skog siden 2010. I september i fjor inngikk Norge og Indonesia en ny og større avtale.

Indonesia er et av landene Norge samarbeider med i satsingen på bevaring av regnskogen. Andre land er blant annet Brasil og Colombia.

De norske pengene betales ut etter resultater. Pengene Indonesia nå for kommer for godt arbeid i årene 2017/2018 og 2018/2019.

1 milliard kroner er det største enkeltbeløpet Norge har betalt ut i forbindelse med satsingen på regnskogen.

Siden 2015 har Indonesia bevart 57.500 km² skog, som ville blitt ødelagt dersom de ikke hadde lyktes i å redusere avskogingen. Arealet er større enn hele Innlandet fylke.

Røyk fra skogbranner på Sumatra i 2019.

Røyk fra skogbranner på Sumatra i 2019.

Foto: Afp

Store skogbranner

Indonesia har rundt 1 million km² regnskog. Det utgjør rundt 10 prosent av den gjenværende tropiske regnskogen i verden.

Jordbruk basert på brenning av skog førte i en årrekke til at store arealer forsvant hvert år.

Det førte igjen til enorme skyer av røyk og skog som spredde seg over store deler av Sørøst-Asia.

Fortsatt brennes skog, men avskogingen er redusert med over 90 prosent de siste årene.

Mangroveskog i Indonesia

Mangroveskog i Indonesia

Foto: AFP

Mangroveskog

Pengene fra Norge skal gå til en rekke forskjellige klimatiltak i tillegg til å redusere avskogingen.

De skal også bidra til å restaurere ødelagte skog- og torvmyrområder, bekjempe miljøkriminalitet, og bidra til et mer bærekraftig jordbruk.

Et spesielt satsingsområde er bevare og restaurere mangroveskog. Det er en form for skog er er i tidevannssonen langs kysten av Indonesias mange øyer.

Mangrover er på samme måte som regnskog, veldig viktige for å ta opp CO₂.

Store mengder mangroveskog er forsvunnet de siste tiårene, men nå satser Indonesia på å bygge dem opp igjen.

Regnskogfondet «imponert»

– Det er imponerende hvordan Indonesia har lykkes med å få ned avskogingen. Norge betaler nå for redusert avskoging som har hindret utslipp tilsvarende halvparten av Norges årlige utslipp. Dette viser hvor viktig og effektiv den norske regnskogsatsingen er, sier Anders Haug Larsen, direktør for internasjonal påvirkning i Regnskogfondet.

Han sier at for å klare å beholde den lave avskogingen i Indonesia, må landet lykkes med å bygge nye næringer som ikke ødelegger regnskogen. Til dette er urfolk og lokalsamfunn avgjørende da de lever i og av skogen.

– Skogfolk er regnskogens viktigste beskyttere. Vi forventer derfor at den norske støtten fortsatt bidrar til å styrke urfolk, lokalsamfunn og sivilsamfunn og deres innsats for å ta vare på skogen», sier Haug Larsen.

Les også Nytt klimafond på over 320 milliarder

Antonio Guterres taler på klimatoppmøtet

CO₂ i atmosfæren målt i deler per million partikler (ppm)
Kilde:
Gå til NRKs Klimastatus

SISTE NYTT

Siste nytt