Hopp til innhold

Brisbane evakueres før den verste flommen på 118 år

Brisbane, hovedstaden i den australske delstaten Queensland, forbereder seg på den verste flommen siden 1893. Tusenvis av hjem står i fare, og dødstallene vil trolig stige.

Mandag raste flommen gjennom Toowoomba , 13 mil vest for Brisbane, og ni mennesker omkom.

Over 70 er fortsatt savnet , og nå står millionbyen Brisbane for tur.

Rundt 15.000 hjem er nå uten strøm, ferge- og togtrafikken er innstilt og flere veier ut av byen er stengt, skriver Brisbane Times. Flyplassen er åpen inntil videre.

Samtidig ber myndighetene innbyggere i flere bydeler om å evakuere, noe som har ført til lange køer ut av sentrum. Det er ventet at rundt 30 bydeler vil bli påvirket av oversvømmelsene.

– Hele familier er savnet

Queenslands guvernør Anna Bligh sier hun regner med at dødstallene fra Toowoomba vil komme til å stige dramatisk, og ber folk i Brisbane om å beholde roen.

– Hele familier er savnet. Vi håper og ber om at mange av disse har kommet seg i sikkerhet i løpet av natten, og at de vil bli funnet i god behold. Men situasjonen tatt i betraktning er vi veldig bekymret for mange av disse menneskene, sier Bligh.

Ifølge Bligh er halvparten av de omkomne barn.

Også i Ipswich, like utenfor Brisbane, omkom et barn som følge av flommen tirsdag, melder news.com.au.

Les: Nådeløs flom herjer videre

Demning oversvømt

Brisbane bygget den enorme Wivenhoe-demningen utenfor byen etter en katastrofal flom i 1974, som lenge har vært målestokken for nye oversvømmelser.

Nå er vannstanden så høy at man har vært nødt til å slippe løs store mengder vann i elva som går gjennom Brisbane sentrum, skriver Courier Mail.

Det har ført til en økt vannstand på tre meter, og Brisbane-elva har allerede gått over sine bredder flere steder.

Bligh slår derfor fast at årets flom kommer til å bli den største på 118 år.

– Vi står overfor en av våre tøffeste utfordringer noensinne. Nå er det viktig å ikke få panikk, men å stå sammen, sier Bligh.

Den norske journaliststudenten Jarle Sundve forteller at vannet har steget overraskende fort i Brisbane, og at det er lange køer for å få tak i sandsekker.

– Dette kom veldig overraskende både på myndighetene og oss som bor her. Vi har sett på flommen på avstand, og nå står vi plutselig midt oppi den, sier Sundve.

Video Flom Australia

VIDEO: Jarle Sundve direkte fra Brisbane.

Les: I godt humør til tross for store ødeleggelser

Sender folk hjem fra jobb

Flom i Brisbane

Flere bedrifter har demmet opp med sandsekker, og sendt de ansatte hjem.

Foto: MICK TSIKAS / Reuters

Brisbanes ordfører, Campbell Newman, advarer mot at det verste fortsatt er et par dager unna. Ifølge Newman kommer torsdag denne uka trolig til å bli «katastrofal».

Myndighetene anslår at 6500 hjem kommer til å bli fullstendig oversvømt, mens ytterligere 16.000 vil bli rammet av flommen.

i den sørlige delen av Queensland har politiet fått fullmakt til å tvangsevakuere innbyggere, men det har foreløpig ikke skjedd i Brisbane.

Flere bedrifter i sentrum har imidlertid sendt sine ansatte hjem mens de demmer opp med sandsekker, og folk har begynt å panikkhandle i butikkene, skriver nyhetsbyrået AFP.

Flom i Brisbane

Flere veier er stengt, og politiet må ut og dirigere trafikken.

Foto: Tertius Pickard / Ap

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt