Hopp til innhold

Full strid om pyramide­teori: – Ville vært en vanvittig sensasjon

Blei det bygd pyramider i Indonesia mange tusen år før egypterne laga sine første?

Geolog Danny Hilman står i det gamle tempelområdet Gunung Padang i Vest-Java, Indonesia. Rundt han ligger det lange steiner hulter i bulter. I forgrunnen står en av steinene nærme kamera, uskarpt. Bildet er tatt i 2013.

PYRAMIDE? Geolog Danny Hilman står i tempelanlegget Gunung Padang. Han hevder i en ny studie at hele åsen er forma av mennesker for rundt 20.000 år sia.

Foto: Alex Ellinghausen / Fairfax Media via Getty Images

I slutten av oktober i år blei det publisert en oppsiktsvekkende artikkel i Archeological Prospection. Så oppsiktsvekkende er den at tidsskriftet som publiserte den har starta ei intern gransking, skriver Nature.

I artikkelen hevder forskere at det ligger en pyramide under et gammelt tempelanlegg som kalles Gunung Padang i Vest-Java.

Som ikke det var nok har de datert pyramiden til å være mellom 16.000 og 27.000 år gammel!

– Pinlig

Historia om pyramiden og de som skal ha bygd den, blei fortalt i Netflix-serien «Oldtidens apokalypse» som kom ut i fjor. I tillegg til at haugen skulle være mer enn eldgammel, blei det påstått at byggverket blei laga av en avansert sivilisasjon som har forsvunnet.

Oversiktsbilde av tempelområdet Gunung Padang i Vest-Java, Indonesia. I forgrunnen ligger det lange steiner, lenger unna står steiner reist opp til en slags rektangulær vegg. Graset i området er grønt, og i bakgrunnen er det en grønn jungel.

Sånn ser det ut fra toppen av Gunung Padang. De lange steinblokkene satt i store rektangler på de ulike terrassene.

Foto: Alex Ellinghausen / Fairfax Media via Getty Images

«Oldtidens apokalypse» blei kalt en dokumentar av Netflix, men den amerikanske foreninga for arkeologer skreiv i et åpent brev at den burde blitt kategorisert som science fiction.

Men nå har altså ei gruppe forskere fått en del av disse påstandene publisert i et tidsskrift hvor andre eksperter har godkjent forskninga.

Vanligvis er det et kvalitetsstempel.

Det er nok en glipp som har skjedd, og er fryktelig pinlig for tidsskriftet. Jeg kan ikke begripe at det har gått gjennom.

Det sier Hallvard Bruvoll som er stipendiat i arkeologi ved Universitetet i Oslo.

Les også 50 menneske er funne i massegraver på Træna – Ingen veit kva som har skjedd

Her ligger skjelett systematisk ved siden av hverandre i Kirkhelleren på øya Sanna i Træna. (Foto fra G. Gjessing, 1943)

Bevis

Allerede i fjor rykka han ut og advarte mot påstandene i TV-serien.

Det er ikke selve datagrunnlaget som er feil. Det er bare hvordan de tolker det.

Portrett av Hallvard Bruvoll som har på seg ei burgunder skjorte og ser rett inni kamera. Han har maskinkort hår og litt skjegg.

Hallvard Bruvoll sier at når man kommer med revolusjonerende påstander så må man ha overveldende bevis.

Foto: Olaf Christensen / UiO

– Hvis at det her viser seg å være sant, ville det vært en vanvittig sensasjon. Man måtte på en måte skrive om ganske mye av det vi tror vi vet om menneskehetens utvikling.

Han sier det er ingenting som tyder på at de prøvene som forskerne har tatt for å finne ut av alderen, viser til noe som er spor etter mennesker.

– At det fantes jord i Indonesia for 25.000 år siden er egentlig ikke så overraskende. Men at det var noen mennesker som bygde en pyramide, det er en helt annen sak.

Pyramidene i Giza i solnedgang. På himmelen svever flere paraglidere.

Pyramidene i Giza i Egypt ble bygd for rundt 4500 år sia. Men hvis påstanden fra indonesiske forskere er riktig, er de nærmest splitter nye sammenligna med åsen i Vest-Java.

Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Byggmestere

Gunung Padang kan ha blitt brukt til religiøse seremonier i lang tid. Det er flere forskere enige om. Området består i dag av fem steinterrasser. Under er det en utdødd vulkan.

De indonesiske forskerne sier stedet består av fire lag, men at det innerste, som består av stivna lava, har blitt «omhyggelig forma» av mennesker: Høyden er laga av mennesker.

Oberstløytnant Stanislav Petrov blei kjent som mannen som redda verden fra atomkrig.

Mannen som kan ha redda verden fra atomkrig

Etter noen tusen år blei området forlatt, før noen gjorde endringer i området i flere runder. Steinterrassene som er der i dag blei til for mellom tre og fire tusen år sia, ifølge forskerne.

I artikkelen skriver de at alt dette tyder på at det fantes avanserte byggmestere allerede før noen oppfant jordbruket.

Nå håper de at de skal få mer penger til å sjekke om det kan være huler eller kammer under åsen.

Svenske kong Carl Gustav tar den indonesiske presidenten Susilo Bambang Yudhoyono i hånda under et besøk i 2013. De har begge på seg speidereffekter.

Den tidligere presidenten i Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono, har vært en støttespiller for forskerne som står bak studien av Gunung Padang. Bambang var også sjef for den indonesiske speiderbevegelsen. Også kong Carl Gustaf av Sverige har vært involvert i speideren.

Foto: Achmad Ibrahim / AP

Peiling

Daniela Hofmann er professor ved Universitet i Bergen. I tillegg er hun ofte med og vurderer andres forskning for forskjellige tidsskrift. Hun trur også det har skjedd en feil blant ekspertene som godkjente pyramideteorien.

Tidsskriftet kan ha funnet noen som egentlig ikke hadde tid, eller ikke hadde særlig peiling på området.

Hofmann forklarer at det i utgangspunktet er vanskelig å finne forskere som har tid til å vurdere hvor god andres forskning er.

Det er ikke mangelen på betaling som er problemet, det er tida. En viktig grunn til at forskere gjør dette er at vi veit at vi skal publisere og noen må fagfellevurdere. Vi veit jo at det er viktig med kvalitetssjekk.

Hun mener det er helt usannsynlig at folk på denne tida skulle lage så store byggverk.

For å lage et monument som dette trenger du masse folk.

Samtidig som de indonesiske forskerne påstår at det blei bygd en pyramide på Vest-Java, var menneskene i hele verden jegere og sankere. Jordbruk var ikke oppfunnet. Det var ingen overflod av mat, og fantes heller ingen byer.

Ruinene etter Tell al-Sultan nær den palestinske byen Jeriko blei gjort til et verdensarvsted i 2023. Jeriko er en av verdens eldste byer. Her har det bodd folk i over 10.000 år.

Jeriko på Vestbredden er blant de eldste byene i verden. Der har det bodd folk i nærmere 10.000 år. Men det er fortsatt bare småtteri i forhold til Gunung Padang, hvis teoriene til de indonesiske forskerne stemmer.

Foto: HAZEM BADER / AFP

Skaden har skjedd

Bruvoll sier at det er et annet problem med at studien har blitt publisert. Og det er at hvis tidsskriften kommer fram til at de vil si at studien ikke er god nok, så kan det gi vann på mølla til folk som trur på teorien.

– De kan si at det er sensuren som kommer, og at det ikke er lov å snakke om dette. Skaden har skjedd, sjøl om den blir trukket tilbake.

En av redaktørene i tidsskriftet, Gregory N. Tsokas, skriver i en e-post til NRK at: «Redaktørene i Archaeological Prospection undersøker nå saken». Han har ikke svart på spørsmålene våre.

Montasje men forsida av en konvolutt med brev sendt fra utryddelsesleiren Auschwitz under andre verdenskrig. I høyre hjørne er det et blått frimerke med bilde av Adolf Hitler. Et bilde er lagt i bakgrunnen. Det viser ruinene av gasskammeret Det hvite hus.

Sju postkort fra Auschwitz

10/12: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Gustav Adolf er konge i Sverige. Dette er ikke riktig – Carl 16. Gustaf er svensk konge. NRK beklager feilen.