Flomtoppen er nådd i Brisbane

Flomtoppen i Australias tredje største by, Brisbane, er nådd. Toppen endte en meter lavere enn fryktet, likevel er det ventet store ødeleggelser når vannet trekker seg tilbake.

Jarle Sundve
  • I bildegalleriet over kan du se hvor raskt vannet steg i løpet av noen timer.

– Vi kom oss ut i tide

– Disse vannmassene er helt vanvittige, sier Alan Johnson til NRK.

Flom i Australia

Ekteparet Johnson er ved godt mot til tross for de store vannmassene.

Foto: Jarle Sundve

– Vi turte rett og slett ikke være her lenger. Vi har flyttet inn til datteren vår i dag, og nå må vi bare vente og se hva som skjer, legger han til med et skuldertrekk.

Ekteparet Johnson har i bodd i leilighetskomplekset «Riverford» i Brisbane i en årrekke, men har aldri vært vitne til noe lignende.

De har tatt turen til blokka sammen med mange andre skuelystne for å få oversikt over omfanget av de raskt stigende vannmassene.

– Vi er rett og slett overlykkelige over at vi kom oss ut i tide, sier Alan Johnson gjennom den konstante ulingen fra flere brannalarmer som ironisk nok har blitt utløst av oversvømmelsene.

SE BILDER: Australia - et vått spøkelseslandskap

(Saken fortsetter under videoen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hadde ikke noe sted å dra

Flom i Australia

Før flommen så dette området slik ut.

Foto: Jarle Sundve/Ingerid Bølstad
Flom i Australia

Etter at flommen kom ligger hele området under vann.

Foto: Jarle Sundve/Ingerid Bølstad

Alle beboerne i komplekset, som nå er omringet av flomvann, har imidlertid ikke vært like snarrådige. Ekteparet Johnson er derfor urolige for at mange, særlig eldre, er innesperret i bygget.

– Selv om vi ventet flom, kom dette tidligere enn vi trodde, og i langt større mengder, sier Johnson.

Redningsarbeidere fra SES (State Emergency Service) er derfor tilkalt for å bistå gjenværende beboere i en eventuell evakuering. De setter ut båten på det som en gang var en vei, og kjemper seg gjennom drivved og søppel frem til det isolerte komplekset. Etter å ha gått fra dør til dør i en knapp time kommer de imidlertid tomhendte ut.

Flom i Australia

SES på vei til å bistå flomofre.

Foto: Jarle Sundve

Det var bare folk i to av leilighetene, og de har valgt å bli værende. De sa at de ikke hadde noe sted å dra og at de klarer seg bra selv om strømmen gikk for et døgn siden.

– Et eldre ektepar i niende etasje sa at de hadde vin nok for de seks neste dagene og at de får tiden til å gå ved å kikke på alt som elva frakter med seg, sier SES’ utsendte lattermildt.

LES OGSÅ: Må kanskje rømme fra flommen i natt

Verste flom på 118 år

Flommen regnes som den verste i Australia på 50 år, og blir trolig den største som har rammet Brisbane på 118 år .

Brisbane er hovedstad i delstaten Queensland nordøst i Australia, og har rundt 1,8 millioner innbyggere.

LES: 20.000 Brisbane-hjem kan bli tatt av flommen

Flommen har nærmest omskapt byen til en spøkelsesby.

– Vi forbereder oss på en hundreårsflom, der enorme vannmengder renner ut i elveløpene, sa delstatsregjeringens sjef Anna Bligh onsdag.

Flom Brisbane

Beboere i Brisbane bruker kano for å komme seg rundt i nabolaget.

Foto: TORSTEN BLACKWOOD / Afp

Hai i gatene

I en av hovedgatene i Goodna vest for Brisbane skal folk ha sett en hai i vannmassene som oversvømmer området.

Det lokale bystyremedlemmet Paul Tully advarer innbyggerne mot å bevege seg i vannet som står mellom fire og seks meter over gata på grunn av muligheten for å treffe på den aggressive oksehodehaien.

Haier er vanlige i Goodna-området av den oversvømte Brisbane-elven, sier han og understreker at folk må være forsiktige.

Oksehodehai

En oksehodehai av denne typen er observert i gatene i flomområdet ved Brisbane.

Foto: Terry Goss/ Creative Commons/ http://hurl.no/WUE

– Hold dere ute av vannet. Det er problemer med hygienen i vannet, men også fare for haiangrep, sier han til ABC News.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle se en oksehodehai i hovedgata i Goodna, legger han til.

Fra før er det meldt om fare for slanger og krokodiller i flomvannet nordøst i Australia.

Katastrofe

Flere måneder med voldsomt regn har omskapt tre firedeler av Queensland til et katastrofeområde.

– Dette er en svært alvorlig naturkatastrofe, dere bør holde dere hjemme og ikke dra ut med mindre det er helt nødvendig, sa Bligh.

LES: Full demning kan utløse flomflodbølge

Hamstring har ført til at mange av butikkene i Brisbane er tomme for de mest nødvendige dagligvarene. Byens havn er stengt slik at forsyninger ikke kan komme inn sjøveien, og avfallshaugene vokser fordi det er umulig å foreta søppeltømming.

12 personer er omkommet flomkatastrofen i de nordøstlige delene av landet er, rundt 70 er fortsatt savnet og tusener har måttet forlate hjemmene sine.

I morgen klokken 16, lokal tid, ventes flomtoppen, og vannstanden vil sannsynligvis da være mer enn fem meter over normalen.

Økonomien rammes

Oversvømmelsene i Queensland har hittil forårsaket skader for minst 5 milliarder dollar over et område på størrelse med Tyskland og Frankrike.

Ikke bare er privatboliger, veier og jernbanelinjer rammet. Kullgruvene som utgjør en viktig del av Australias økonomi, er lammet og det kan ta måneder å tømmedem for vann.

Operasjonene som er stanset på grunn av flommen, står for 35 prosent de anslagsvis 259 millioner tonn som Australia eksporterer hvert år.

Også landbruket i det som er Australias viktigste jordbruksområde, er hardt rammet. Mange bønder har sett sine frukt- og grønnsaksavlinger bli ødelagt før de rakk å høste inn og få produktene til markedet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.