Hopp til innhold

Norske utenriksministre om Kongo-saken: «Usedvanlig krevende» og «svært komplisert»

I over fire år har Kongo-saken vært en diplomatisk hodepine for totalt tre norske utenriksministre.

Norske utenriksministre

Tre norsk utenriksministre har vært involvert i Kongo-saken. Fra venstre Espen Barth Eide (Ap), Jonas Gahr Støre (Ap) og Børge Brende (H).

Foto: Scanpix / NRK

Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sjåføren Abedi Kasongo.

De to nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, senest i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010. Etter at Moland ble funnet død på cella i Kinshasa 18. august i år, sitter French alene igjen. Nå er han også tiltalt for drap på mannen han flere ganger har omtalt som sin beste venn.

Den militære påtalemyndigheten i Kongo mener French har dopet ned og kvalt Moland. Dette til tross for at Kripos i samarbeid med kongolesiske etterforskere i august sa at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet.

Fire år

Allerede i august 2009 kom de første meldingene om at Norge kunne komme til å be Kongo om å utlevere Moland og French. Den gang var Jonas Gahr Støre (Ap) utenriksminister.

Senere har kravet om utlevering eller soningsoverføring blitt gjentatt av Espen Barth Eide. Etter Molands død er det Børge Brende som sitter med ansvaret. Han bekrefter overfor NRK.no at arbeidet har høy prioritet.

– Vi kommer til å følge opp disse samtalene med Kongo tett fremover. Nå har vi også fått bekreftet at Storbritannias utenriksminister William Hague har tatt kontakt med kongolesiske myndigheter, sier Brende onsdag morgen.

French har britisk far, og har både norsk og britisk statsborgerskap. Overfor NRK.no bekreftet det britiske utenriksdepartementet mandag at de vil gjøre det de kan for å støtte French.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Alexis Thambwe Mwamba og Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre diskuterte soningsoverføring for Joshua French og Tjostolv Moland med Kongos utenriksminister Alexis Thambwe Mwamba i New York i 2009.

Foto: Ellingvåg, Ørjan F. / Scanpix

Store problemer

Tirsdag sa Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, at det har vært en «ekstremt stor utfordring å forholde seg til militæret og myndighetene i Kongo.

Tirsdag ble det kjent at Erna Solberg tok kontakt med president Joseph Kabila da de to møttes i Sør-Afrika.

– Han ble nok litt overrasket, men vi opplever at utfordringene ligger i å få kontakt med kongolesiske myndigheter, og vi jobber nå på alle måter slik at de også opplever at det er en sak de også ønsker å få løst, sa Solberg til NRK etter møtet.

– Har dere fått kontakt med de riktige personene i Kongo?

– Det er et svært komplisert land. Tiltalen som er tatt ut viser at dette er vanskelig, sier utenriksminister Børge Brende kort onsdag morgen.

– Usedvanlig krevende

Brende er ikke den første utenriksministeren som har fått merke at kontakten med Kongolesiske myndigheter kan være en utfordring.

Espen Barth Eide tok over som utenriksminister i 2012. Han kaller saken «usedvanlig krevende».

– Det er ingen konsulærsak som utenriksdepartementet har brukt så mye tid, energi og krefter på de siste årene. Slik var det under min tid, slik var det under Støres tid, og slik er det helt sikkert nå også, sier Eide til NRK.

Han forteller at han brukte mye energi på å snakke med president Kabila, samt Kongos utenriksminister, justisminister og etterretningstjeneste da han var statsråd.

Ofte uten tellende resultat.

– Hver gang hadde man en opplevelse av at «nå skjer det kanskje noe», og så blir det ingen fremgang. Da er man tilbake til utgangspunktet etter kort tid. Slik har det vært i mange år, sier Eide.

Norske myndigheter har gjennom årene fått kritikk fra flere hold når det gjelder måten saken har blitt håndtert på. Da gjerne av aktører med tette bånd til det som skjer i Kongo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Joshua French i fengselet i Kisangani

Joshua French sitter fortsatt fengslet i Kongo. Nå er han også tiltalt for drap på Moland, til tross for at Kripos' i august sa at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

– Vi brukte store ressurser

Etter Tjostolv Molands død, gikk advokat Morten Furuholmen, som tidligere representerte de to Kongo-fangene, ut og sa at Norge burde ha betalt Kongo for å få fangene hjem. Kritikken ble avvist av Espen Barth Eide.

Tirsdag kom også Tjostolv Molands far, Knut Moland, med hard kritikk av Norge og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre. Ifølge Moland skulle Støre aldri godtatt dommene mot de to nordmennene.

Støre selv sier han skjønner fortvilelsen, men sier han er uenig i kritikken. Samtidig forteller han at saken opptok mye ressurser for UDs del.

– Vi tok saken på største alvor. Vi brukte store ressurser i tiden da jeg var statsråd og jeg forutsetter at den nye ledelsen også gjør det.

Støre er den utenriksministeren som har hatt lengst befatning med saken. Han var statsråd da de to nordmennene ble fengslet i 2009, til 2012.

Han vil ikke utelukke at saken kunne vært håndtert annerledes.

– Det kan man alltid si. Men i hovedtrekk mener jeg vi har gjort de vi kunne under de rådende omstendigheter. Så må vi sørge over – og beklage – at det fikk et så tragisk utfall for Tjostolv Moland, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kongo

Tjostolv Moland og Joshua French avbildet i forbindelse med rettssaken i 2009. De to mente selv saken var en «rettsfarse».

Foto: VATN, Vegar K. / NTB scanpix

Vurderer å reise

UDs spesialutsending Andreas Gaarder ble sendt til Kongo etter at det ble kjent at French var tiltalt for drap. Han har allerede møtt French i fengselet.

Utenriksminister Brende sier at norske myndigheter nå er spesielt bekymret for Frenchs helsesituasjon. Tidligere denne uken meldte norsk-britens mor, Kari-Hilde French, at sønnen hadde blitt syk.

– Det er særlig hans helsesituasjon og humanitære situasjon som skaper bekymring. I den forbindelse jobber vi blant annet med å få inn legehjelp i fengselet, sier Brende.

Ifølge advokat Graasvold har fengselsledelsen hittil nektet French legehjelp.

– Kommer du til å reise til Kongo?

– Det er en av de tingene vi må vurdere fortløpende, sier Brende.

NUPI-forsker og Kongo-ekspert Morten Bøås sa til NRK.no at han tror det vil bli vanskeligere å få utlevert Joshua French, dersom han dømmes for drap.

SISTE NYTT

Siste nytt