Hopp til innhold

Britisk UD: – Vil gjøre det vi kan for at French ikke blir henrettet

LONDON/OSLO (NRK.no): Det britiske utenriksdepartementet støtter Joshua French, og sier de vil bruke «all passende innflytelse» for at han skal unngå dødsstraff.

Joshua French

Joshua French har sittet fengslet i Kongo siden 2009.

Foto: Thomassen, Christian / NTB scanpix

Norske Tjostolv Moland ble funnet død i en fengselscelle i Kinshasa 18. august i år. Snaue to uker senere konkluderte kongolesisk militærpoliti, som i samarbeid med norske Kripos etterforsket dødsfallet, med at det ikke lå noe kriminelt bak.

Til tross for konklusjonen, ble det mandag kjent at militæret i Kongo har tiltalt Joshua French for drap.

Det norske utenriksdepartementet stiller seg uforstående til tiltalen, og sier det vil bli vurdert fortløpende om utenriksminister Børge Brende (H) vil reise til Kongo.

– Jevnlig kontakt familien

Joshua French er født i Vestfold, men har britisk far og er derfor både norsk og britisk statsborger. Det britiske utenriksdepartementet sier til NRK at de ikke vil kommentere detaljene i saken, fordi den er i en rettslig prosess.

Samtidig gis det uttrykk for at Storbritannia støtter French og hans familie.

– Vi vil fortsette å yte konsulær bistand til Mr. French, og er i jevnlig kontakt med hans familie og advokater, heter det i uttalelsen fra Foreign Office til NRK.

Til NRK sier Frenchs forsvarer, Hans Marius Graasvold, at saken er løftet til «toppnivå» i det britiske utenriksdepartementet.

– Vil forhindre dødsstraff

French er dømt til døden i tre ulike rettsinstanser i Kongo, for blant annet spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund.

Tjostolv Moland ble i tillegg dømt drapet på sjåføren Abedi Kasongo i mai 2009.

– Det er etablert politikk at den britiske regjeringen er i mot dødsstraff i alle sammenhenger, og vi er dedikerte når det gjelder å bruke all passende innflytelse for å forhindre at en britisk statsborger blir henrett, heter det videre i uttalelsen.

Dødsdommer blir ikke lenger fullbyrdet i Kongo, slik at dommen mot French i praksis er en dom til livsvarig fengsel.

– Kan øke prisen

I motsetning til Norge, har Storbritannia en ambassade i Kongo. NUPI-forsker Morten Bøås tror drapstiltalen mot French vil gjøre det vanskeligere for ham å bli utlevert til Norge eller Storbritannia.

– Hans utsikter til både benådning og soningsoverføring blir ikke noe lettere av å få en drapstiltale mot seg. Rent praktisk blir det et spørsmål om det kan bli vanskeligere å få ham utlevert, dersom han blir dømt, sier Bøås.

Han tror også det kan være med på å heve Frenchs verdi at også britisk UD engajerer seg i saken.

– Hvis de ser for seg at de ser for seg at Storbritannia kommer sterkere på banen, kan det også komme til øke prisen noe, sier Bøås til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt