Hopp til innhold

Frenchs advokat til NRK: – Kongoleserne spiller et høyt spill nå

Advokat Hans Marius Graasvold frykter at Joshua French, som nå er tiltalt for drapet på Tjostolv Moland, ikke vil være i stand til å håndtere belastningen av en ny rettssak.

Joshua French

Joshua French, her fotografert i fengsel i Kongo, er tiltalt for drap på Tjostolv Moland.

Foto: Kristian Aanonsen / NRK

Advokat Hans Marius Graasvold

Joshua Frenchs forsvarer, Hans Marius Graasvold, mener det er rart at kongolesiske etterforskere har kommet til en annen konklusjon enn det Kripos gjorde tidligere i år.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Sent mandag kveld ble det kjent at militæret i Kongo har tiltalt Joshua French for drap på kameraten Tjostolv Moland. Det var Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, som skrev om tiltalen mot sønnen på sin blogg.

Tiltalen ble deretter bekreftet av norsk UD, som sier de stiller seg uforstående til den nye vendingen saken nå har tatt. Tjostolv Moland ble funnet død på cellen i den kongolesiske hovedstaden 18. august i år.

Joshua Frenchs advokat Hans Marius Graasvold sier French reagerer veldig sterkt på å bli tiltalt for drap kameraten.

– Han trodde dette var noe vi nå var ferdige med, ikke minst etter at kongoleserne og Kripos hadde konkludert klart og entydig i august, sier Graasvold til NRK.

– Nye funn

Etter å ha etterforsket og bistått i obduksjonen, konkluderte Kripos i samarbeid med kongolesiske myndigheter med at det ikke lå noe kriminelt bak Molands dødsfall.

– Kongoleserne sa klart på pressekonferansen de hadde i Kinshasa at denne saken var avgjort, sier Graasvold.

Frenchs forsvarer opplyser nå at det skal være «nye funn» som ligger bak den nye vurderingen fra militæret i Kongo.

– Nå har man altså klart å gjøre nye funn, som norsk Kripos ikke har gjort, som man da legger til grunn for en drapstiltale, sier Graasvold.

– Har du fått informasjon om hva kongolesisk militær har funnet, som kan tyde på at det lå noe kriminelt bak dødsfallet?

– Vi er kjent med den kongolesiske rapporten. Den jobber vi akkurat nå med å få oversatt fra fransk, så jeg skal ikke gå noe nærmere inn på detaljene i den sier Graasvold.

French forsvarer synes dette er merkelig. Han kaller Kripos-rapporten som ble presentert tidligere i august «klar og entydig», og mener den også utelukket andre, mulige funn.

– Da fremstår det som komplett uforståelig at de kongolesiske etterforskerne nå kan ta ut en tiltale, sier Graasvold.

Frykter for Frenchs liv

Graasvold forteller at han har fått opplyst at det nå vil bli en ny rettssak mot hans klient. Denne avholdes i en lokal, militær domstol i Ngombe.

Ifølge advokaten er hans klient, som sammen med Moland er dømt til døden i tre rettsinstanser, så preget av situasjonen at forsvareren frykter at han ikke vil være i stand til å håndtere presset en ny sak vil medføre.

– Det er svært alvorlig, og en større påkjenning for ham enn noen gang nå. Det som er viktig er at vi finner en løsning før en eventuell rettssak, fordi en rettssak og en videre prosess er vi usikre på om French er i stand til å bære.

Tidligere denne uken opplyste Frenchs mor at sønnen hadde blitt syk.

– Hvordan er helsetilstanden til French nå?

– Han er dårlig. De har jobbet i flere dager for å skaffe ham legehjelp. Det er det behov for, uavhengig av hva som har skjedd med tiltalen. Det har foreløpig vært sånn at fengselsledelsen har nektet ham legetilsyn, både utenfor fengselet og i fengselet.

Graasvold mener fengselsledelsen i Kinshasa «absolutt ikke» tar ansvaret med Frenchs helse på alvor.

– Kongoleserne spiller et høyt spill nå. Hvis de velger å føre en ny sak for retten er det uforsvarlig. Helsetilstanden til French tilsier at det ikke er sikkert at han vil klare å gjennomføre nye rettsrunder nå.

Artikkelen fortsetter under videoen.

UD sender spesialutsending til Kongo.

Norsk UD opplyser at utenriksminister Børge Brende følger nøye med på saken.

Britisk UD involvert

NRK spurte mandag morgen UD om det kan bli aktuelt for utenriksminister Børge Brende å reise til Kongo. UD svarte da at Brende følger situasjonen tett, men vil avvente ytterligere opplysninger.

Graasvold sier han opplever at UD jobber hardt med saken.

French, som har britisk far, er også britisk statsborger, og advokaten opplyser at britisk UD jobber med saken på «toppnivå».

– Det er en også ekstremt vanskelig sak, fordi det er vanskelig å forholde seg til hvem som er beslutningstagerne, sier Graasvold.

Han sier rett ut at det har vært en «ekstremt stor utfordring» å forholde seg til kongolesiske myndigheter i saken.

– I forbindelse med denne tiltalen har vi heller ikke fått noen god informasjon om bakgrunn, utover at vi – ad omveier nærmest – fikk tak i deres sluttrapport.

– Fant noe Kripos selv ikke fant

Graasvold presiserer samtidig at grunnlaget for de «nye funnene» ikke stammer fra undersøkelser som ble gjort etter at Kripos reiste tilbake til Norge.

– Det er ikke funn som er nye i den forstand, de er gjort i forbindelse med de samme undersøkelsene som Kripos også var en del av.

– Det er derfor vi er forskrekket over at man har klart å finne noe underveis i den prosessen hvor altså Kripos var til stede, som ikke Kripos selv har klart å finne, sier Graasvold, som fortløpende vil vurdere om han selv reiser til Kongo for å bistå sin klient.

SISTE NYTT

Siste nytt