Hopp til innhold

– Kan bli vanskeligere å få French utlevert

NUPI-forsker Morten Bøås tror det kan bli vanskeligere å få Joshua French utlevert til Norge, dersom han blir dømt for drapet på Tjostolv Moland.

Rettssak i Kongo

Mandag ble det kjent at Joshua French er tiltalt for drap på Tjostolv Moland. Her er de to avbildet i forbindelse med rettssaken i Kisangani i 2010.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Mandag ble det klart at militæret i Kongo har tiltalt Joshua French for drap på Tjostolv Moland, som ble funnet død i cella i Kinshasa i 18. august i år. Kripos og kongolesiske etterforskere har tidligere konkludert med at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet.

Tiltalen kom derfor som en overraskelse for norsk UD og Frenchs advokat Hans Marius Graasvold.

French ble 9. mai 2009 pågrepet, mistenkt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Begge ble dømt for spionasje ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, men kun Moland ble dømt for selve drapet.

Morten Bøås er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, der han har Sentral – og Vest-Afrika som sine forskningsområder. Bøås omtales ofte som Kongo-ekspert, og har fulgt saken mot Moland og French tett.

– Etter de rettsrundene som gikk i Kisangani, så ble han dømt for medvirkning og spionasje. Men den som ble dømt for drapet, var Moland og ikke French, sier Bøås.

Han mener en drapsdom vil gjøre det enda vanskeligere for norske og britiske myndigheter å få French utlevert.

– Hans utsikter til både benådning og soningsoverføring blir ikke noe lettere av å få en drapstiltale mot seg. Rent praktisk blir det et spørsmål om det kan bli vanskeligere å få ham utlevert, dersom han blir dømt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rettsmedisiner Kongo

Doktor Claude Kakese Kiyabana, er sjef for likhuset ved Ngaliema-sykehuset i Kinshasa, der Tjostolv Moland ble obdusert. Kripos og kongolesiske etterforskere kom da til at det ikke var noe som tydet på at det lå noe kriminelt bak dødsfallet. Nå er French tiltalt for drap.

Foto: Bompengo, John / NTB scanpix

«Øke prisen»

NUPI-forsker Bøås mener den finnes en mulighet for at den nye drapstiltalen har blitt tatt ut for å øke den diplomatiske forhandlingsverdien på norsk-briten French. Det har lenge vært kjent at norsk UD jobber med en utlevering.

– Når man får en mordtiltale på ham, vil det være med på å «øke prisen» på ham. Det vil være et element inn i spillet om soningsforhold eller benådning.

Ifølge Frenchs forsvarer Hans Marius Graasvold er saken også løftet opp til «toppnivå» i britisk UD.

– Hvis de ser for seg at de ser for seg at Storbritannia kommer sterkere på banen, kan det også komme til øke prisen noe, sier Bøås.

Tjostolv Molands far, Knut Moland, sier til NRK tirsdag at han mener kongoleserne er ute etter å «vri mest mulig penger ut av French».

Forsker Bøås legger på sin side til at alle de nevnte mulighetene er basert på spekulasjon fra hans side.

– På det nåværende tidspunkt er det umulig å si hva som er det mest realistiske.

Artikkelen fortsetter under videoen.

UD sender spesialutsending til Kongo.

UD stiller seg uforstående til tiltalen mot French.

– Må se på samarbeidet med Kripos

Advokat Hans Marius Graasvold

Advokat Hans Marius Graasvold sier man frykter konsekvensene av en ny rettssak, med tanke på Frenchs helse.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Etter anmodning fra kongolesiske myndigheter ble et team fra Kripos tidligere i år sendt til Kongo. Oppgaven var i bistå i etterforskningen og obduksjonen av dødsfallet.

Bøås mener det er grunn til å stille spørsmål var like godt som Kripos hevdet i august.

– Det kan være et poeng å se på hvordan dette samarbeidet med Kripos faktisk ble oppfattet fra kongolesisk side. Stort sett har vi bare den norske siden av dette, med unntak av ett intervju fra en kongolesisk tjenestemann, der man sa at man synes det gikk bra, sier Bøås.

– Man må også huske på at det var Kongo som inviterte Kripos. Men man må se på om det var noe i etterkant av dette som har skjært seg.

Til VG Nett sier politiadvokat Per Zimmer at Kripos ikke har blitt informert om at militæret i Kongo har valgt å ta ut tiltale mot French.

– Det ser ikke ut til at de har tatt seg bryet med å informere den parten de inviterte inn til et samarbeid i utgangspunktet.

Kripos opplyser til NRK.no at Riksadvokaten skal svare på alle videre henvendelser i saken. Førstestatsadvokat Kjerstin Kvande har bedt om tid til å undersøke saken ytterligere, før man svarer på spørsmål fra pressen.

Flere mulige årsaker

Joseph Kabila

Bøås mener det er en mulighet for at avgjørelsen om å ta ut tiltale er gjort på grunn av spenninger på de politiske nivåene under president Joseph Kabila.

Foto: ALEXANDER JOE / Afp

Bøås legger til at man kan tenke seg flere mulige årsaker til at French er tiltalt for drapet.

– En av dem er selvfølgelig at man har funnet noe i bevismaterialet, etter å ha analysert dette på nytt, etter at Kripos forlot Kinshasa. I så fall mener de at de har en reel grunn.

– Det finnes også andre muligheter, som er knyttet til interne maktspill i Kongo, sier Bøås, og fortsetter.

Hvis det handler om interne stridigheter i Kinshasa, tror Bøås det kan det dreie seg om ulike fraksjoner knyttet til justismyndigheter, påtalemakt, eller spenninger mellom sivil og militær påtalemakt.

I så fall tror ikke forskeren den kongolesiske presidenten Joseph Kabila er involvert i prosessen.

– Dermed trenger ikke det å bety at han aldri blir utlevert, sier Bøås.

– Dukker hele tiden opp nye dimensjoner

Forsvarer Graasvold har opplyst at rettssaken mot French vil bli holdt i en lokal, militær domstol i Ngombe. Bøås tror rettssaken, dersom den blir gjennomført, vil arte seg helt annerledes enn den i Kisangani.

– Da var det en utlending som hadde drept en kongoleser, med alle elementene det førte med seg. Slik er det ikke denne gangen.

Bøås nevner også praktiske grunnen til at han tror saken vil bli noe mer oversiktlig for Frenchs del.

– Nå snakker han antagelig flytende fransk, og UD vil i større grad være der for å følge med. Samtidig er det et stykke fra tiltale, til det faktisk reises sak.

Bøås presiserer samtidig at det kongolesiske rettssystemet «langt fra er perfekt».

– Det er grunn til å tro at en rettssak mot French nå vil være god i kongolesisk standard. Men det er grunn til å understreke nettopp det at man da snakker om kongolesisk standard, sier Bøås.

Han vil ikke forskuttere utfallet av en eventuell hovedforhandling.

– Er det en ting vi har lært, så er det at dette er en komplisert sak, der det hele tiden dukker opp nye dimensjoner, sier Bøås.

SISTE NYTT

Siste nytt