NRK Meny
Normal

– AirAsia-flyet kan ha nødlandet

Nødpeilesenderen til AirAsia-flyet ville ha slått ut dersom maskinen traff sjøen med stor kraft, mener redaktøren for flymagasinet Angkasa. Eksperter tror derfor at piloten kan ha klart å nødlande på vannet, før flyet ble tatt av høy sjø.

Området for leteaksjonen etter Air Asia-flyet

AirAsia-flyet som forsvant på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore søndag morgen, ligger trolig på havets bunn.

Foto: ANTARA FOTO / Reuters

Faksimile av savnet pilot fra Path

Den indonesiske kapteinen, Iriyanto, er erfaren i faget, med over 20.000 timer, og nesten 7.000 av dem med AirAsia. Ifølge The Straits Times er han en tidligere jagerflypilot.

Foto: Faksimile / Path

Flyet fra AirAsia var på vei fra Surabaya til Singapore med 162 mennesker om bord da det forsvant 42 minutter etter avgang søndag morgen.

Flyet forsvant fra radaren mens de fløy over Javasjøen. Det kom ingen nødsignaler fra flyet i forkant av forsvinningen.

Nødpeileren ville ha sendt hjem signaler ved et kraftig sammenstøt på land eller vann. Fordi det ikke var noen signaler, så er min teori at flyet ikke styrtet, sier Dudi Sudibyo, redaktør for flymagasinet Angkasa til nyhetsbyrået AFP.

Sudibyo tror derfor at den erfarne kapteinen Iriyanto, har klart å utføre en kontrollert nødlanding på havoverflaten, men at flyet ble senere tatt av høy sjø.

En flydør og en oppblåsbar nødsklie var blant de første gjenstandene som ble funnet av letemannskaper. Tidligere transportminister Jusman Syafii Djamal tror dette kan tyde på at noen har åpnet nødutgangsdøren under arbeidet med å evakuere passasjerene etter en mulig nødlanding på vannet.

To nye omkomne funnet

Sudibyo mener hans teori også forklarer hvorfor likene til omkomne som har blitt funnet så langt, er intakte. Hans teori støttes av Chappy Hakim, en tidligere sjef for Luftforsvaret i Indonesia.

– Min konklusjon så langt er at flyet verken eksploderte i luften eller ble utsatt for et kraftig sammenstøt. Hvis det var tilfelle, ville ikke likene være intakt, sier Hakim til AFP.

Indonesiske myndigheter har bekreftet at sju lik er hentet opp fra sjøen. Torsdag opplyser ikke navngitte tjenestemenn til BBC at ytterligere to omkomne er funnet.

Været vanskeliggjør leteaksjon

Et sonarbilde fra området der det ble funnet vrakrester og omkomne i vannoverflaten tirsdag, viser en stor, mørk gjenstand på havbunnen i Javasjøen.

Tung sjø hindrer også i dag dykkere i å utforske dette området. Letemannskaper tror dette kan være flyvraket, som ligger på 25–32 meters dybde.

En av Indonesias etterforskere sier det kan ta en uke før den svarte boksen blir funnet, ifølge Reuters.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt