NRK Meny
Normal

AirAsia-ulykken: To døde funnet 1000 kilometer unna

Fiskere har funnet to av ofrene fra AirAsia-ulykken i sjøen ved Sulawesi, 100 mil fra der maskinen styrtet i havet. Samtidig er en foreløpig rapport med data fra flyet klar.

Indonesia legger frem rapporten om det styrtede AirAsia-flyet

Lederen av Indonesias nasjonale søk- og redningstjeneste, Bambang Soelistyuo, presenterte en foreløpig rapport om AirAsia-flyet som styrtet 28 desember.

Foto: ROMEO GACAD / Afp

Data fra ferdskriveren og taleregistratoren har gitt etterforskerne «et ganske klart bilde» av hva som skjedde med AirAsia-flyet like før det styrtet i Javahavet utenfor Borneo 28. desember i fjor.

Alle de 162 personene om bord omkom.

Uklart hvem som holdt i spakene

Den franske andrepiloten, Remi Plesel (46), holdt i spakene frem til like før ulykken, sier lederen for etterforskningen. Den erfarne indonesiske kapteinen Iriyanto (53) kan imidlertid ha tatt over da flyet brått gjorde en bratt stigning, skriver Reuters.

– Fra en høyde på 32.000 fot, klatret flyet til 37.000 fot på 30 sekund, og så tapte det høyde til 32.000 fot på 30 sekund. Etter det, mistet flyet gradvis høyde, sier Ertata Lananggalih, som er en av etterforskerne, til APTN.

Etterforskerne har enda ikke funnet noe svar på hvorfor flyet styrtet 40 minutter etter at det tok av fra Surabaya i Indonesia på veg til.

Tordenskyer

Etterforskerne sier at ferdsskriveren og taleregistratoren viser at flyet holdt jevn høyde frem til den dramatiske stigningen. Flyet var i god stand da det lettet, og hele besetningen hadde både riktig sertifisering og helsemessig klarering.

Halepartiet til AirAsia ble hentet opp fra havet 10 januar 2015.

Halepartiet til det styrtede AirAsia-flyet ble hentet opp fra havet 10. januar, men hæren har gitt opp å heve flykroppen.

Foto: Prasetyo Utomo, Pool / Ap

Det var tordenskyer opp til 44.000 fot da flyet styrtet, men det er uklart om maskinen fløy inn i disse. Tordenskyer kan skape alvorlig turbulens.

Det har tidligere blitt kjent at kapteinen ba om lov til å gå høyere, men fikk avslag.

Indonesia leverte sin foreløpige rapport om flystyrten til den internasjonale sivile flyorganisasjonen ICAO på onsdag, slik det er påkrevd av internasjonale luftfartsregler.

72 er funnet

Rapporten, som ikke er offentliggjort, består kun av fakta. Den endelige rapporten vil det ta seks til sju måneder å fullføre.

Den indonesiske hæren avsluttet sin deltakelse i leteaksjonen denne uken, etter å ha gitt opp forsøket både på å heve flykroppen og på å finne flere omkomne. Med de to som ble funnet ved Sulawesi er totalt 72 av ofrene hentet opp av sjøen.

Den sivile søk- og redningstjenesten fortsetter å lete etter omkomne, men har langt mindre utstyr enn det hæren kunne tilby.

Kapteinen og andrepiloten forventes å være inne i cockpiten, som ligger flere hundre meter fra resten av flyvraket.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt