NRK Meny
Normal

Andrepilotens familie: – Hans drøm var å bli pilot

Andrepilot Remi Plesel på det savnede AirAsia-flyet fikk endelig drømmen om å bli flyger oppfylt som godt voksen. Nå frykter familien at han er borte for alltid.

Sandskulptur: Savnede fly MH370 og QZ8501

For tredje gang i år rammes et malaysisk flyselskap av ulykke. Den indiske sandkunstneren Sudarsan Pattnaik fremstiller savnet til alle som venter på svar.

Foto: STRDEL / Afp

– Flyging var hans lidenskap, sier søsteren til andrepiloten på det forsvunne AirAsia-flyet.

Hun hadde en siste samtale med sin bror på fredag. Franskmannen Remi Plesel fortalte sin søster over internett at han hadde hatt en gledelig jul.

– Han var en veldig dyktig pilot. En utmerket en, sier Renee Plesel til den franske radiostasjonen RTL.

Dagen etter samtalen skulle han ut og fly.

En drøm i oppfyllelse

– Siden han var veldig ung drømte han om å bli pilot, og drømmen gikk i oppfyllelse, forteller søsteren.

45-åringen, som opprinnelig er fra Martinique, jobbet tidligere som ingeniør for selskapet Total. Først for få år siden fikk han endelig oppfylt drømmen han hadde båret på, allerede som treåring.

Da han natt til i går, sammen med 161 andre, gikk om bord på AirAsia QZ8601-maskinen i Surabaya, hadde han kun 2.000 timer på vingene. Det er veldig lite i flyverdenen, skriver Le Figaro.

Den indonesiske kapteinen, Iriyanto, er erfaren i faget, med over 20.000 timer, og nesten 7.000 av dem med AirAsia. Ifølge The Straits Times er han en tidligere jagerflypilot.

– Pappa, kom hjem, jeg trenger deg, trygler hans 22 år gamle datter Angela Ranastianis, på sosiale medier.

Faksimile av savnet pilot fra Path

Kaptein Iriyantis datter har lagt ut et bilde av sin far på Path, der hun sier at hun vil ha han hjem og at hun trenger ham.

Foto: Faksimile / Path

På veg til Singapore ba de to pilotene om å få klatre 1800 meter for å unngå tunge stormfulle skyer. De fikk avslag fordi det var et annet fly over dem. Det ble ikke sendt noen nødsignal.

– En omsorgsfull person

I dag sier lederen for den indonesiske leteaksjonen at flyet trolig er på Java-havets bunn. 16 av de savnede er barn. Én er baby.

De fleste av passasjerene er fra Indonesia. Tre er sørkoreanere, mens Singapore, Malaysia og Storbritannia har hver sin borger om bord.

Kapteinens far har fått nyheten om Iriyantis og det forsvunnede flyet midt oppi en annen tragedie.

Da far og sønn møttes sist uke begravde Suwarto sin andre sønn, som døde av diabetes, skriver The Straits Times.

– Jeg vil at min sønn skal komme tilbake i live og ved god helse, men om det ikke er meningen, dersom Gud ikke vil det..., så er det i skjebnens hender, sier han til BBC.

Kapteinens nevø beskriver Iriyanto som en veldig omsorgsfull person.

– Han hjelper alltid folk. Dersom en slektning er syk og trenger hjelp eller penger, så trår min onkel til, sier han til Detik.com.

Artikkelen fortsetter under bildet

Letemannskapet søker etter ethvert tegn på det forsvunnede flyet

Letemannskapene har ikke funnet et eneste konkret tegn fra flyet etter at det forsvant fra radaren.

Foto: JUNI KRISWANTO / Afp

– Når fly faller fra himmelen

Renee sier at hun er realistisk med tanke på mulighetene for å se sin bror, andrepiloten, igjen.

– Når et fly faller fra himmelen er det sjelden noen overlevende, sier søsteren.

– Vi vil at de finner flyet slik at de kan forklare oss hva som skjedde, og si oss om vi kan dra dit, min mor og jeg, utdyper hun.

Andrepilotens mor, Rolande Peronet-Plesel, fikk den triste beskjeden fortalt av sønnens kjæreste klokken tre om natten, ifølge kanalen BFMTV.

– Hun fortalte oss at flyet Remi fløy hadde gått ned, sier moren.

Håpet er tynt, for hun er vel vitende om at flyet fra Malaysia Airlines, MH370, fremdeles er som sunket i jorden, eller i havet.

– Jeg venter, men de har jo ennå ikke funnet flyet som gikk ned i samme område, sier Peronet-Plesel.

Ingen tidligere ulykker

Malaysiske AirAsia, som har filialer i India, Thailand og Filippinene, skal ikke ha hatt noen alvorlige ulykker siden selskapet begynte med sine lavprisruter i 2002.

Men dette året har vært katastrofalt for malaysiske flyselskap. I tillegg til Malaysia Airlines MH370, som forsvant på rute mellom Kuala Lumpur og Beijing med 239 personer om bord, gikk et fly fra samme selskap ned i Ukraina i juli. Alle de 298 personene om bord ble drept.

Indonesia er i spissen for leteaksjonen, men Singapore, Malaysia og Australia har også bidratt med fly. Indonesiske krigsskip og fiskebåter fra Belitung-øya leter etter alle mulige tegn på flyet, men så langt er det ikke dukket opp noe konkret.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt