Normal

– Pilotenes handlinger førte til at de mistet kontroll over flyet

Etter flere tekniske feilmeldinger, koblet pilotene ut autopiloten i AirAsia-flyet som styret i Javasjøen i desember i fjor. Kombinasjonen av teknisk svikt og mannskapets håndtering av svikten, førte til flystyrten. Alle 162 om bord døde.

En del av halepartiet på det styrtede AirAsia-flyet

En del av halepartiet på det styrtede AirAsia-flyet ble løftet opp på skipet Crest Onyx, dagen etter det ble funnet.

Foto: Darren Whiteside / Reuters

Ifølge nyhetsbyrået skal indonesisk etterforskning ha konkludert med at handlinger fra mannskapet gjorde at man mistet kontrollen over flyet. Etterforskningen har avdekket en loddefeil i flyets datamaskin, noe som førte til flere feilmeldinger.

I sluttrapporten etter ulykken står det at en feil i flyets sideror-system var avgjørende for at feilmeldingene ble sendt ut, melder AFP. Fire ganger i løpet av flyturen og 23 ganger året før, skal datamaskinen ha kommet med feilmeldinger.

I et forsøk på å løse feilen, koblet pilotene ut autopiloten i uværet som herjet i området. Handlingen førte til at flyet styrtet, opplyser indonesiske myndigheter tirsdag.

Uværet i seg selv skal ikke ha påvirket styrten, ifølge rapporten.

Forklarer hva som skjedde med Air-Asia-flyet

På en pressekonferanse tirsdag forklarer indonesiske myndigheter hva som skjedde da flyet styrtet.

Foto: Skjermdump / RTV Live

Forsvant fra radarene

– Det førte til en manglende evne til å kontrollere flymaskinen, noe som fikk flyet til å gå bort fra dets tekniske begrensninger og gå inn i et langvarig tap av løfteevne som flyets mannskap ikke var i stand til å gjenopprette, heter det i en pressemelding fra Indonesias nasjonale transportsikkerhetskomité.

AirAsia-flyet forsvant fra radarene 42 minutter etter avgang da det var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore 28. desember i fjor.

Flyet styrtet i Javasjøen og alle de 162 personene om bord omkom. Nå er det altså klart at det var en kombinasjon av menneskelig og teknisk svikt som førte til styrten.

AirAsia flyet hentes opp fra Javasjøen

Deler av flyvraket ble hentet opp av Javasjøen. Fremdeles er ikke alle de omkomne funnet.

Foto: POOL / Reuters

Fant ikke alle de omkomne

I 30 dager lette det indonesiske forsvaret etter omkomne og vrakdeler i Javasjøen, uten at de fant alle. 72 omkomne ble hentet opp av sjøen og fra flyvraket på havbunnen.

Indonesias transportminister opplyste i januar at informasjon fra flyradarer viser at flyet steg unormalt raskt og steilet i minuttene før det styrtet. Kapteinen skal to ganger ha bedt om tillatelse til å fly høyere enn vanlig for å unngå en storm over Javasjøen. Dette ble avslått på grunn av stor trafikk i luftrommet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt