Hopp til innhold

2745 dommere avsatt i Tyrkia

Tyrkiske myndigheter har fjernet 2 745 dommere etter kuppforsøket mot regjeringen til Recep Tayyip Erdogan.

Militærkupp Tyrkia Flagg

Tyrkiske autoriteter har fjernet 2 745 dommere.

Foto: Emrah Gurel / Ap

Dagen etter kuppforsøket fjernet tyrkiske myndigheter, gjennom det høye råd for dommere og aktorer, flere tusen dommere. Den tyrkiske TV-kanalen NTV melder også at fem medlemmer av Tyrkias høyesterett ble fjernet.

Det er klart at det er oppsiktsvekkende å forta en så stor utskiftning av dommere akkurat nå

Jon T. Johnsen, jussproffesor

Ikke første gang

Regjeringspartiet i Tyrkia, Rettferdighet- og Utviklingspartiet (AKP) har lenge fått kritikk for utviklingen i domstolenes uavhengighet.

– Det kan ses på som et angrep på domstolenes uavhengighet. Det er ikke første gangen dette skjer, sier jussprofessor, Jon T. Johnsen.

Statsadvokater og politi har tidligere etterforsket administrasjonen til Erdogan for korrupsjon. Den gang ble også dommere og statsadvokater avsatt.

Oppsiktsvekkende

Jon T. Johnsen jussprofessor

Jon T. Johnsen, jussprofessor

Foto: Universitetet i Oslo (UiO) / UIO

Johnsen synes likevel dommerskiftet er oppsiktsvekkende.

– Det er klart at det er oppsiktsvekkende å foreta en så stor utskiftning av dommere akkurat nå, sier Johnsen og legger til:

– Erdogan har også tidligere ønsket en sterkere kontroll over påtalemyndigheten og domstoler. Sist var det for å stoppe korrupsjonsetterforskning, forteller jussprofessoren. I 2013 hadde han et oppdrag om domstolsreform i Tyrkia.

Tilhengere av Gulen

Mange i det tyrkiske statsapparatet, ikke minst i rettsapparatet, er tilhengere av den religiøse lederen Fetullah Gulen, som lever i eksil i USA. Erdogan beskylder Gulen for å stå bak kuppforsøket, selv om han selv avviser det.

Recep Tayyip Erdogan (t.v.) og Fethullah Gülen.

Recep Tayyip Erdogan (t.v.) og Fethullah Gülen har lenge vært fiender.

Foto: SELAHATTIN SEVI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt