Hopp til innhold

Erdogan sendte SMS til alle tyrkere

Nefise Özkal Lorentzen fikk akkurat en melding fra president Erdogan, i likhet med alle andre tyrkere. Den tyrkiske presidenten kaller folket ut til gatene etter militærangrepet i natt.

Banner med bilde av Erdogan i Antalya i Tyrkia

President Recep Tayyip Erdogan skriver i en sms til tyrkere at kuppforsøket er iscenesatt av en gruppe som spilte som om de var fra 70 tallet.

Foto: Chris McGrath / AFP

I Tyrkia har kuppforsøket kostet 265 menneskeliv. 2839 soldater og offiserer er arrestert etter at en fraksjon i militæret fredag kveld angrep parlamentet og flere tv-stasjoner. President Erdogan sier at kuppforsøket er slått ned. Dødstallet inkluderer 104 kuppmakere.

Den tyrkisk-norske filmskaperen Nefise Özkal Lorentzen har i dag fått en SMS av landets president, Recep Tayyip Erdogan. Hun tok initiativ til å oversette tekstmeldingen for NRK.

For å vise motstand mot de svake aksjonistene, kaller jeg dere til å gå ut i gatene for å ta være på den tyrkiske staten.

SMS fra presidenten i Tyrkia

– Siden jeg bruker en tyrkisk mobil fikk jeg, som alle andre tyrkere, en SMS fra presidenten, sier Özkal Lorentzen til NRK.

Her er tekstmeldingen på norsk

SMS fra Erdogan

Her er tekstmeldingen fra presidenten, oversatt til norsk:

«Dere verdifulle, tyrkiske, nasjonens sønner og døtre, denne aksjonen i Ankara og Istanbul, som er iscenesatt av en liten gruppe mennesker som har stjålet statens militærkjøretøy og våpen – og som spilte som om de var i 70-tallet, er mot det tyrkiske folket i Ankara og Istanbul.

Hederlige tyrkiske nasjon, dere må ta vare på demokratiet og freden. For å vise motstand mot de svake aksjonistene, som tror at det tyrkiske folk kan hindres og kontrolleres, kaller jeg dere til å gå ut i gatene for å ta være på den tyrkiske staten.

Ta vare på staten og folket.
Recep Tayyip Erdogan»

Erdogans bilde

Erdogan vil at folket skal gå ut i gatene for å ta vare på Tyrkia.

Foto: ANDREAS ROSAR / Afp

– Han kaller oss barn

Nefise Özkal Lorentzen

Nefise Özkal Lorentzen har fått sms av presidenten i likhet med andre tyrkiske borgere.

Foto: PRIVAT

Özkal Lorentzen reagerte på tekstmeldingen, og at presidenten brukte ordet «evlat». Ordet betyr barn på tyrkisk. Alle er «evlat» til sine foreldre, men ikke nødvendigvis fortsatt barn.

– Han kaller oss barn, men vi er ikke hans barn. Vi er borgere, sier hun til NRK.

– Moskeer deltar politisk

Det tyrkiske folk blir ikke bare oppfordret til å går ut på gatene i SMS-en fra presidenten. Özkal Lorentzen forteller også at moskeene har involvert seg.

– Imamene ropte at folk måtte gå ut i gatene. Det er første gang i tyrkisk historie at moskeene blir brukt til å formidle et politiske budskapet, sier Özkal Lorentzen som er i Tyrkia nå.