– Det er på grunn av valget at barn blir drept

YOLA, NIGERIA (NRK): Disse tre jentene ble bortført av Boko Haram, en terrorgruppe som brenner skoler, dreper lærere og bortfører elever i Nigeria. Jentene trosser kidnapperne sine og studerer på universitet.

Yola studenter

Deborah, Grace og Martha klarte å rømme fra Boko Haram. 219 av skolevenninnene deres er fremdeles savnet. Nå studerer de ved Det amerikanske universitetet i Yola.

Foto: Christine Præsttun / NRK

NRK møter Deborah, Grace og Martha, tre jenter som klarte å rømme fra de islamistiske krigerne. Bortføringen av 276 jenter fra en skole i Chibok i fjor vår vekket verden og satte søkelyset på Boko Harams herjinger nordøst i Nigeria. Fortsatt er 219 av skolevenninnene deres savnet.

Jentene har fått stipend til det amerikanske universitetet i byen Yola, som ligger i en av delstatene der Boko Haram herjer. Universitetet fremstår som en trygg oase i et urolig område.

De er smertelig klar over at de er tre heldige jenter som sitter her på American University i Yola, og ikke befinner seg i Boko Harams fangenskap. 219 jenter er fortsatt savnet.

Vi spør dem om presidentvalget og hva det vil ha å si for fremtiden deres.

Deborah svarer hun bare har ventet på å få valget overstått. Hun håper at drapene tar slutt og at hun en dag kan reise tilbake til Chibok, der hun og de to andre jentene kommer fra.

-Det er på grunn av dette valget at barn blir drept og kvinner gjort til enker, sier Deborah til NRK.

NIGERIA-VIOLENCE/ Nigerien soldiers hold up a Boko Haram flag that they had seized in the recently retaken town of Damasak, Nigeria

De militante islamistene Boko Haram har sagt de vil gjøre alt de kan for å hindre folk fra å stemme i valget. Mange har blitt drept av bevegelsen i helgen.

Foto: EMMANUEL BRAUN / Reuters

Valget er «haram»

Boko Haram har gjort alvor av truslene om å forstyrre valget. Et valg de mener er «haram», altså syndig.

Fredag ble 23 personer halshogget, og hjem ble satt fyr på i Buratai, som ligger 25 mil fra universitetet i Yola.

Lørdag ble minst syv personer drept av væpnede menn i provinsen Gombe. Tre valglokaler ble angrepet.

Boko Haram i sammenstøt med hæren

I dag har Boko Haram vært i harde kamper med den nigerianske hæren. Knappe femti mil fra universitetet i Yola.

Boko Haram krigerne ble oppdaget da de forberedte seg på å angripe byen Bauchi. Nigerianske jagerfly bombarderte skjulestedet deres.

– Samtidig har vi sendt inn bakkestyrker. Terroristene har lidd store tap og er snart nedkjempet, sa en nigeriansk kommandant til nyhetsbyrået AFP,

Krigerne skal ha angrepet flere politistasjoner og valglokaler i området, før de ble stoppet.

Trosser Boko Haram

Ved universitetet forteller Deborah, Grace og Martha om foreldrene sine, at de ikke var redde for å sende dem på skolen igjen.

– Foreldrene våre har alltid lært oss at utdanning er viktig, så da vi fikk dette stipendet ble de spente og glade, forteller Martha.

Foreldrene deres trosser dermed Boko Haram, en terrorgruppe som brenner skoler, dreper lærere og bortfører elever.

Ved siden av Deborah sitter Martha i rosa tøff T-skjorte, trange sorte jeans og med et beskjedent blikk. Stemmen er spak, men budskapet klart:

Jeg ber hver dag om at jentene må bli reddet ut av klørne til Boko Haram sier hun.

De ber alle tre for sine bortførte medsøstre og håper at de kan gjenforenes i et fredelig Nigeria.

TOPSHOTS-NIGERIA-UNREST

Nigerianske soldater feirer at de har tatt tilbake byen Bama fra Boko Haram for fire dager siden. Også i dag klarte de å sette en stopper for organisasjonens herjinger i Bauchi.

Foto: Nichole Sobecki / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt