Datteren ble kidnappet av Boko Haram – tør ikke si hva hun heter

ABUJA (NRK): For 233 dager siden opplevde han alle foreldres mareritt. Datteren var en av de flere enn 200 skolejentene som ble kidnappet av Boko Haram, nå frykter faren at hun er død.

pastor Mark Enoch foran sitt hjem i Nigeria

Pastor Mark Enoch har tatt til seg mange barn som har mistet sine foreldre til Boko Haram. Selv var hans datter en av de over 200 skolejentene som ble bortført fra Chibok.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Det er smertefullt å tenke på henne. Jeg har hørt at en av jentene ble steinet til døde fordi hun ikke ville omvendes til islam og jeg er redd det var min datter, forteller pastor Mark Enoch, som tar imot NRK i sitt nye, beskjedne hjem i utkanten av Abuja, hovedstaden i Nigeria.

Martha Enoch

Den kidnappede jentas mor, Martha Enoch, sier håpet om å se datteren igjen svinner for dag for dag. De har ikke engang et bilde av henne. Alt ligger igjen i huset de måtte rømme fra i Chibok.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Trangt om plassen

Her bor det 19 personer på tre små rom, med bare et par enkle madrasser å tilbringe natten på.

Alt han eide er igjen i Chibok. Han har ikke engang et bilde av datteren.

– Jeg vil ikke nevne hennes navn. Det kan være farlig for henne hvis Boko Haram hører navnet hennes, kan hun bli straffet.

NRK hilser på pastorens kone, Martha Enoch, også hun får vondt av å snakke om datteren og håpet om å se henne igjen svinner dag for dag.

På gårdsplassen sitter barna og søker skygge i varmen. Fire av dem er foreldreløse, men Enoch har tatt seg av dem fordi Boko Haram har drept foreldrene deres eller tvunget dem på flukt.

Julianna Enoch lager mat utenfor huset hun bor i

Julianna Enoch lager mat til barna utenfor huset 19 personer deler. Pastor Enoch var på sykehuset med Julianna under et av Boko Harams angrep på byen. Hun var bitt av en slange og kunne ikke gå. Pastoren tok henne på ryggen og løp.

Foto: Christine Præsttun / NRK

En av dem er Julianna Enoch på 19 år.

Pastor Enoch var på sykehuset med Julianna da Boko Haram på nytt angrep byen. Hun var bitt av en slange og kunne ikke gå. Pastoren tok henne på ryggen og løp. En nabo forbarmet seg over dem, hentet resten av familien og kjørte dem sørover, vekk fra Boko Haram.

Mens hun forbereder familiens eneste måltid den dagen forteller hun at faren hennes er drept av Boko Haram, men hun har fått vite at moren og de to brødrene hennes gjemmer seg i skogen.

– Jeg er takknemlig for å være her hos pastor Enoch. Han vil gjerne sende meg på skole, men det er ikke trygt nok å dra dit nå.

Holdes som slaver

Boko Haram angrep skolen i Chibok 15. April i år og bortførte over 200 skolejenter. 50 klarte å rømme. Datteren til pastor Enoch var ikke en av dem.

Ifølge aksjonen #BringBackOurGirls er 219 jenter fortsatt i fangenskap.

Faren til en av jentene som er kidnappet av Boko Haram sitter utenfor huset sitt

Nordøst her i Nigeria er det stor frustrasjon over at myndighetene ikke klarer å jage islamistene ut av landet. Mark Enoch forteller om lav moral blant soldatene. – Det var soldater som flyktet i bilen sammen med oss. Det er en skam for Nigeria, sier han.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Det er ingen sikre opplysninger om hvor jentene er. Det hevdes at de er i skogsområdene nordøst i Nigeria, mot grensen til Kamerun. I dette området erklærte Boko Harams leder Abubakar Shekau et islamsk kalifat i august i år.

Analytikere sier de trolig er satt til å lage mat til Boko Harams krigere eller brukes som sexslaver.

Nordøst her i Nigeria er det stor frustrasjon over at myndighetene ikke klarer å jage islamistene ut av landet. Mark Enoch forteller om lav moral blant soldatene.

– Det var soldater som flyktet i bilen sammen med oss. Det er en skam for Nigeria.

Boko Haram som løselig oversatt betyr «vestlig utdanning er en synd» har angrepet skoler, moskeer og landsbyer. Tusenvis er drept. Over en million mennesker er på flukt i landet med Afrikas største økonomi. De må i hovedsak finne husly og mat selv.

For pastor Mark Enoch er hverdagen tøff. Han vet ikke om han vil overleve.

– Jeg vil ta godt vare på barna mine, men vet ikke hvordan. Jeg er uten håp for fremtiden, både for meg selv og for Nigeria.

SISTE NYTT

Siste nytt