– Utro menn blir begravd levende

YOLA (NRK): Hender som blir kappet av, selv på unge gutter. Menn som blir begravd levende. Naboer som drepes for å viderebringe informasjon. Øyevitner forteller til NRK om grufulle overgrep begått av Boko Haram i området den militante islamistiske gruppen har erklært som kalifat.

Ibrahim Likafito

Ibrahim Likafito er en av dem som har med seg mange sterke inntrykk. Han mener handlingene til Boko Haram ikke kan forsvares i islams navn.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Jeg så det med mine egne øyne, forteller Bello Gula, fiskehandler fra Madagali, en by nordøst i Nigeria, mot grensen til Kamerun.

Han sitter sammen med andre alvorlige menn rundt meg i en halvsirkel på gulvet i en goldt rom. Vi er i det som er omgjort til en moske i en nedlagt fabrikk i en flyktningleir i Yola, byen som er administrasjonshovedstad i Adamawa, delstaten som både Madagali og Yola tilhører.

Her er det unntakstilstand. Få mil herfra har Boko Haram erklært en islamsk stat, eller et kalifat.

Bello Gula

Bello Gula kommer fra Madagali, byen Boko Haram tok kontroll over i august i år. Mange flyktet da regjeringshæren mislyktes i forsøket på å ta den tilbake en måned sener.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Krigerne fra Boko Haram tvang oss ut på markedsdagene for at vi skulle se på avstraffelsene, forteller Gula.

Han har sett at en mann som hadde stjålet noe, fikk hånden kuttet av. Utro menn ble begravd levende eller skutt foran øynene på ham.

Bello Gula trekker pusten, før han forteller om flere henrettelser.

– De drepte en mann fordi han lot være å fire flagget til Boko Haram. En kvinne som gikk opp i fjellene for å gi informasjon til folk som hadde flyktet, ble også drept.

Fiskehandleren våget ikke å vise at han synes det var for ille. De som gjorde det, ble også henrettet.

Bello Gula ønsket bare å flykte, men ville vente til en regnværsdag. Da regnet kom, snek han seg ut av byen.

Kan ikke kalle seg muslimer

Det var i august at Boko Harams leder Abubakar Shekau la ut en video der han sier at gruppen styrer sitt eget kalifat nordøst i Nigeria, og at det er sharialovene som gjelder der.

Erklæringen kom to måneder etter at IS erklærte sitt kalifat i et område i Irak og Syria.

Mennene i moskeen rister på hodet når jeg spør hva de mener om ideologien til Boko Haram.

Ibrahim Likafito

Ibrahim Likafito tar fullstendig avstand fra sine trosfeller i Boko Haram.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Det de gjør, er imot alt islam står for, sier Ibrahim Likafito.

Han er en eldre mann i en lys, fotsid skjortel. Likafito avviser at Boko Harams ideologi har noe som helst med islam å gjøre.

– De som terroriserer sine medmennesker, kan ikke kalle seg for muslimer, mener han.

Boko Haram har drept flere enn 3000 mennesker de siste fem årene, og drevet over en million mennesker på flukt i eget land. Kidnappingen av over 200 skolejenter i april vekket en hel verden.

Det er vanskelig å få nøyaktig informasjon om hvor stort område gruppen kontrollerer. Ifølge BBC har de nå et område som er større enn Nord-Irland.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Øyevitner forteller til NRK om grufulle overgrep begått av Boko Haram i området den militante islamistiske gruppen har erklært som kalifat.

SE VIDEO: Boko Haram betyr "vestlig utdanning er synd" og lærer Jacob Gwama Nihanta vet han risikerer livet for å gi barna i Yola, som har flyktet fra terrorgruppen, skolegang.

– Trodde jeg skulle dø

Utenfor moskeen møter vi Abba Saad som har flyktet fra Michika, som også ligger i delstaten Adamawa. I september ble byen invadert av Boko Haram-soldater.

Abba Saad

Abba Saad kjente en av guttene som han ble tvunget til å se miste hendene sine.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Mellom Michika og Yola er det ikke større avstand enn mellom Oslo og Larvik. Ikke så rart at alle vi snakker med er redde for at Yola er Boko Harams neste mål.

Abba Saad forteller om hvordan han så at sharia ble praktisert.

– En morgen ble vi alle beordret til å gå til emirens palass. Der var det tre gutter som var bundet på både hender og føtter. Vi ble fortalt at de var tatt for å stjele. Så la de guttenes armer på en skifersten, før en mann tok et sverd og kuttet av hendene deres.

Abba Saad viser med store armbevegelser hvordan bøddelen svingte sverdet. Han forteller at han kjente en av guttene godt fra sitt eget nabolag.

– Jeg trodde jeg skulle dø da jeg så hva de gjorde med ham.

SISTE NYTT

Siste nytt