Hopp til innhold

- Korrupsjonen kveler Irak

Irak er regnet som verdens fjerde mest korrupte land. I går fikk anti-korrupsjonssjef nok og gikk på dagen - i protest mot politisk press og trenering.

IRAQ-JUDICIARY IRAQ-JUDICIARY

Rahim Hasan al-Uqailee er dommeren som har forsøkt å få Irak inn på et bedre spor.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp

Rahim Hasan al-Uqailee har siden januar 2008 ledet landets Integritetskommisjon, som blant annet har som oppgave å overvåke bruk av statsfinansene og slå alarm om misbruk av midler.

Den 44 år gamle dommeren har hatt en tung jobb, og i går fikk han nok.

Det var forsøk på press og innblanding fra politisk hold som fikk han til å innlevere sin avskjedssøknad til statsminister Nuri al-Maliki.

Det forteller en tjenestemann under løfte om anonymitet til nyhetsbyrået AFP. Han beklager lederens avgang.

I et intervju med AFP i februar,lettet Rahim Hasan al-Uqailee på sin frustrasjon.

Han mente flere av landets ministre foretrekker å skjule korrupsjon som foregår i departementene enn å bekjempe den. Og at sentrale politikere og byråkrater samt utvalgte forretningsfolk sørger for å berike seg selv.

Han mener at lyssky penger og bestikkelser går til å finansiere opprørselementer, som igjen angriper myndighetene - og konkurrerende politiske, etniske eller religiøse grupper.

En gjennomgang fra 2006, fra et amerikansk organ som skal overvåke bruken av penger på vegne av giverland, viste at over 10 prosent av statens inntekter forsvant i korrupsjon.

Både diplomater og offentlige tjenestemenn sier at den omfattende korrupsjonen er ett av de største hindrene for landets utvikling.

Journalist drept

I går den kjente journalisten Hadi al-Mehdi skutt og drept i sitt hjem i bydelen Karrada i det sentrale Bagdad.

Al-Mehdi, som ledet et populært radioprogram, var kjent for sin skarpe kritikk av myndighetene, deres manglende handlingsevne og sine avsløringer om korrupsjon og sendrektighet i statsapparatet.

I dag formiddag ble han fulgt til graven av et stort følge. Kisten hans var drapert i det irakiske flagget.

Protest mot drapet mot Hadi Al-Mehdi in Bagdad

Drapet på Hadi al-Mehdi i går, har utløst en protestaksjon i Bagdads gater.

Foto: SAAD SHALASH / Reuters

Radiojournalisten ble skutt med et våpen med lyddemper i går ettermiddag. Det er ikke kommet frem hvem som står bak drapet, men al-Mehdis allierte i anti-korrupsjonsorganer peker på dem som kan ha interesse av å få stilnet journalisten.

Al-Medhi ble i februar i år arrestert av sikkerhetspolitiet sammen med andre journalister da de dekket en demonstrasjon som var rettet mot myndighetene som ikke får Irak på rett kjøl. Ifølge Human Rights Watch ble radioprogramlederen da torturert.

Gravfølget i dag lover å videreføre journalistens kamp og være hans stemme. De stiller krav om reformer, bedre offentlige tjenester og slutt på korrupsjonen.

Også andre steder, blant annet i byene Basra, Hilla og Najaf ble det holdt demonstrasjoner til støtte for al-Uqailee, den avgåtte korrupsjonssjefen.

– Hvor ble det av alle løftene? stod det på ett av bannerne. Folkemengden krever bedre styring av Irak.

Strømmangel

Åtte og et halvt år etter den amerikanske invasjonen og Saddam Husseins fall, og fire år etter at en irakisk regjering formelt overtok den sivile styringen av sitt land, er det fortsatt store mangler, til tross for massiv økonomisk støtte og praktisk bistand.

Blant annet er det stor mangel på strøm. Innbyggerne i Bagdad og andre sentrale deler av Irak, har kun elektrisitet seks timer i døgnet.

I august måtte Iraks siste elektrisitetsminister gå av på grunn av mistanke om korrupsjon, omgåelse av anbudsregler og kraftstasjoner som eksisterte kun på papiret. Og den siste ministeren var ikke den første som gikk fra posten.

Også utenlandske selskap er innblandet i strømsvindelen. Den manglende strømforsyningen har ført til store protester og en het sommer, med temperaturer opp mot 50 varmegrader og lite aircondition.

Under Saddam Husseins styre hadde de fleste irakere tilgang til elektrisitet, som i stor grad kom fra vannkraftverk i de store elvene. Kraftverkene ble bombet under og etter Kuwait-krigen, og nå produseres det meste av strømmen i oljedrevne kraftverk.

Også vann er en mangelvare, selv om Irak - til forskjell fra andre land i Midtøsten - har rikelig tilgang.

Ifølge Verdensbanken har færre en sju av ti borgere utenfor hovedstaden tilgang til drikkbart vann. I Bagdad mangler hver fjerde husholdning tilknytning til det kommunale vannsystemet.

Sliter fortsatt

I dag er det varslet nok en stor demonstrasjon mot strømbristen og mangelen på andre elementære samfunnsgoder. Tidligere hadde Irak en av Midtøstens mest utviklede velferdssystem og et helsesystem som ble regnet å være av høy kvalitet.

Det er lite igjen av det meste, selv om regjeringen har igangsatt et program for å minske fattigdommen. Det er store forskjeller på fattig og rik og du kommer knapt noen vei i samfunnet uten forbindelser.

Til tross for at landet har mottatt over en milliard dollar fra utenlandske givere, øremerket til utdanning, sliter fortsatt skolesystemet.

Mange tusen elever, som i to-tre får fikk skolegangen avbrutt på den av den utstrakte volden og angrepene på skoler og lærere, sliter med å ta igjen det tapte. Det påvirker alle nivåer oppover og kvaliteten også på høyt utdannet arbeidskraft synker.

Det er mangel på læremidler og mangel på lærere. I likhet med mange andre grupper i den utdannede middelklassen, som leger, sykepleiere og ingeniører, har de flyktet ut av landet siden 2003.

Selv om 86 prosent av Iraks barn får sin obligatoriske skolegang, er det store geografiske ulikheter, spesielt for jenter.

Dagligliv i Bagdad

Det er store ulikheter mellom befolkningen i Irak. Rundt 23 prosent regnes for å være fattige.

Foto: Husam Khalid

Oljetrøbbel

Irak har verdens tredje største oljeressurser, etter Saudia-Arabia og Iran, men har ikke lyktes med å få oljeindustrien til å maksimere seg.

Sabotasje og angrep mot utenlandske ansatte og deres ansatte har forsinket gjenoppbyggingen, og utenlandske oljeselskaper er i hovedsak til stede i Nord-Irak, hvor sikkerheten er bedre. Det forsterker den underliggende konflikten og skjøre balansen mellom kurderne i nord mot sjiaene og sunniene i sør.

Under Saddam-regimet produserte landet 3,3 millioner fat om dagen mot dagens i 1,9 millioner fat. To tredjedeler av statens inntekter kommer fra oljesektoren. Men store beløp har blitt borte i korrupsjon, sløseri og mislykkede prosjekter.

SISTE NYTT

Siste nytt