Hopp til innhold

Strømmer ut i gatene i Irak

Irakere demonstrerer mot korrupsjon, arbeidsløshet og dårlige offentlige tjenester i dag.

Irakere samlet på Tahrir-plassen i Bagdad

Irakere samlet på Tahrir-plassen i Bagdad.

Foto: ALI AL-SAADI / Afp

I forrige uke demonstrerte irakere i flere byer i landet. Statsminister Nuri al-Maliki svarte med å gi regjeringen 100 dager på å bedre seg, hvis ikke ville de få sparken.

Flere hundre demonstranter samlet seg fredag formiddag på Tahrir-plassen i sentrum av Bagdad.

«Løgner, løgner, Nuri al-Maliki» og «Olje til folket, ikke til tyvene», ropte demonstrantene, og hadde bannere med påskriften «Hvor har folkets penger tatt veien?» og «Ja til demokrati og forsvar for friheten».

(Saken fortsetter under bildet)

Irakisk opprørspoliti sperrer gatene i Bagdad

Irakisk opprørspoliti sperrer gatene i Bagdad. Ifølge nyhetsbyrået AFP var det på formiddagen flere politifolk enn demonstranter å se, men det ble stadig flere demonstranter.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp

Flere byer

Lignende demonstrasjoner fant sted i byene Najaf og Basra, også her med flere hundre deltagere.

Nuri al-Maliki

Demonstrantene presser Iraks statsminister Nuri al-Maliki.

Foto: - / AFP

– Vi er ikke baathister, vi er bare irakere som ber om enkle rettigheter som tjenester, sier Ammar Ziad, en ansatt i finansdepartementet som demonstrerte i Bagdad, til nyhetsbyrået AFP.

Statsministeren har hevdet at demonstrasjonene er organisert av personer lojale overfor den avdøde diktatoren Saddam Husseins Bath-parti, og til opprørere koblet til Al Qaida.

Kjørerestriksjoner

Det er innført kjørerestriksjoner i hele Bagdad og i sentrum av Basra. Hovedstadens gater er omtrent tom for biler. I Nasriyah sør i landet kan ingen komme inn.

Fullstendige kjøreforbud er innført i alle ikke-kurdiske provinser nord for Bagdad. Demonstranter er ikke en gang tillatt nær provinsguvernørens kontorer i Mosul, etter at fem demonstranter ble drept og en bygning satt fyr på for en uke siden.

Fredagens demonstrasjoner har blitt kalt «Beklagelsens dag» av noen demonstranter, for å markere at det er ett år siden parlamentsvalget i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt