Vant fire ganger mer på landslaget

NRK ekspert Fredrik Aukland tror konflikten med skilandslaget er en del av grunnen til at Petter Northug sliter.

Petter Northug

GULLGROSSIST: Tidligere mesterskap har Northug vært gullgarantist

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Petter Northug fikk verdenscupdebuten sin i Drammen i 2005, siden den gang har karrieren svingt opp og ned. I løpet av de syv første sesongene tok han 56 seiere og medaljer i verdenscupen, OL og VM. Det tok syv sesonger før Northug skiftet fra landslaget til sitt private lag Team Coop. Etter at det har antall seiere og medaljer sunket til 13.

– Statistikk kan brukes til alt. Vi må huske at Petter hadde et godt mesterskap i Falun i 2015, som er i Team Coop-perioden, sier skistjernens trener Stig Rune Kveen og sikter til mesterskapet hvor Northug tok to individuelle gull og to på lag.

Stig Rune Kveen

BESTE MESTERSKAP: Trener Stig Rune Kveen bekymrer seg ikke for Northug sin treningshverdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland sier det kan skyldes blant annet konflikt med skiforbundet.

– Det er naturlig at utøvere har svingninger i formen i løpet av en lang karriere. Når det gjelder Petter Northug så tror jeg konflikter med skiforbundet, sykdom og feiltrening har gjort at han ikke har lyktes på samme måte som på starten av karrieren.

Utfordringer i treningshverdagen

Langrennsekspert Fredrik Aukland tror treningskameratene ikke er gode nok på privatlaget. Og at treningsutfordringen ikke er like god som på landslaget.

– Miljøet til utøverne må ha et høyt prestasjonsnivå med løpere som har gode internasjonale resultater. Det har de på landslaget, dermed også muligheten for å gjøre hverandre bedre. Men jeg tror også motivasjonen til Northug er mer enn økonomi. Jeg tror han har behov for å trives og mene at han har noe sportslig igjen fra treningsgruppen.

Stig Rune Kveen tror ikke utfordringer i treningshverdagen er et problem.

– Petter vet hvor listen ligger. I Trondheim har han muligheten til å trene med løpere som Niklas Dyrhaug og Emil Iversen.

Var nær ved å legge opp

Etter 2012/2013-sesongen, som var den siste sesongen for Petter Northug på landslaget, trodde pappa John Northug at sønnen slet med motivasjonen til å fortsette.

– Han kunne nok ha fortsatt på landslaget, men han ville ikke hatt den samme motivasjonen, og da kan man jo spørre hvor mye vits det er, sa John Northug til NRK i 2013.

Dette var noe hovedpersonen selv bekreftet i samme nyhetssak.

– Hvis du ikke er 100 prosent motivert er du ferdig. Jeg vil styre opplegget selv, bekreftet Petter Northug.