Hopp til innhold

Trondheim vil si nei til reservasjonsretten

Et flertall i bystyret i Trondheim vil si nei til at fastleger i kommunen skal kunne reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

Rådhuset i Trondheim

Rådhuset i Trondheim. Fire partier i bystyret foreslår å si nei til at fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise til abort.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK

Jon Gunnes

Venstres Jon Gunnes.

Foto: Mari Vold/Adresseavisen

– Når Bent Høie gir oss rett til å fastslå at fastlegene ikke trenger å ha reservasjonsrett, benytter vi sjansen til å si fra om at vi ikke ønsker at leger i Trondheim skal ha rett til å reservere seg i forhold til abortsaken, sier Jon Gunnes, gruppeleder for Venstre til NRK.

Sammen med SV, Arbeiderpartiet og Rødt fremmer Venstre et forslag om å si nei til at fastleger kan reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

Har flertall

De fire partiene har flertall i bystyret.

– Dette betyr at fastleger ikke kommer til å kunne reservere seg mot å henvise til abort i Trondheim, uansett hva Stortinget måtte mene om saken, skriver Rødts Jo Skårderud i en pressemelding.

Jon Gunnes sier at Venstre er klare på at spørsmål om abort skal avgjøres av kvinnen selv.

– Da synes vi ikke at det er legen, som er ansatt i Trondheim kommune, som skal instruere hva kvinnen skal mene. Det er det kvinnen selv som skal.

Tok dissens

Spørsmålet om legers reservasjonsrett er viktig for Venstre. Partiet nektet å skrive under nettopp dette punktet i samarbeidsavtalen mellom dem, Kristelig Folkeparti og den nye regjeringen.

– Vi ønsker ingen omkamp eller noen annen politikk enn det som er ført i Norge hittil i forhold til abortsaken, sier Jon Gunnes.