Hopp til innhold

Helsebyråden sier nei til abort-reservasjon

Det politiske flertallet i Bergen er svært skeptiske til at fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise til abort. – Det viktigste er at kvinnen ikke møter noen som helst form for motstand, sier helsebyråd Hilde Onarheim.

Hilde Onarheim

SIER NEI TIL RESERVASJONSRETTEN: – Det viktigste er at kvinnen ikke møter noen som helst form for motstand i et valg som kvinnen selv skal ta, sier helsebyråd i Bergen Hilde Onarheim.

Foto: Sølve Rydland / NRK

bent høie og Jonas Gahr Støre

LOVFORSLAG: Helseminister Bent Høie (H) har sendt lovforslaget om reservasjonsretten ut på høring.

Foto: Heiko Junge

Denne uken la helseminister Bent Høie (H) lovforslaget om fastlegenes reservasjonsrett mot henvisning til abort ut på høring. Fristen for å komme med innspill er 30. april, og innen den tid skal det blant annet tas stilling til om kommunene selv skal kunne avgjøre om reservasjonsretten skal innføres.

Det var samarbeidspartnerne Høyre, KrF og Frp som fremforhandlet lovforslaget etter valget i fjor. Nå tyder mye på at den samme koalisjonen i Bergen vil si nei til at fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

– Jeg tror nok flertallet av oss er imot at det skal innføres en reservasjonsrett, sier helsebyråd Hilde Onarheim (H) til NRK.

– Viktigst at kvinnen ikke møter motstand

Saken om reservasjonsrett har skapt heftig debatt lenge før høringsinnspillene er overlevert helseministeren. Overlege Heidi Thornhill ved kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus har uttalt at regjeringen løper ærendet til ekstreme abortmotstandere.

I går sa Jette Christensen (Ap) til NRK at kommunal bestemmelsesrett over loven vil forverre situasjonen for mange kvinner.

SVs Oddny Miljeteig, som er sterkt imot loven, oppfordret byrådet i Bergen til å tydeliggjøre sitt syn på saken under gårsdagens bystyremøte.

– I utgangspunktet mener jeg ingen skal reservere seg. Jeg forstår at det er en del av samvittighetsgrunner ikke ønsker å henvise til abort. Men samtidig tror jeg det viktigste er at kvinnen ikke møter noen som helst form for motstand i et valg som kvinnen selv skal ta, sier helsebyråd Onarheim.

– Jeg tolker svaret som at vi er enige, sier Miljeteig.

KrF gir ikke opp

Helsebyrådens flertallspartnerne i KrF har imidlertid ikke gitt opp håpet om å få innført reservasjonsretten. Gruppeleder Marita Moltu tror partiet kan få viljen sin, akkurat som i samarbeidsavtalen nasjonalt.

– Ja, det har jeg stor tro på. Dette er ikke et problem i Bergen, med så mange fastleger. Det er så mange muligheter til å skifte fastlege hvis en ønsker det, at jeg tenker dette er et oppkonstruert problem, sier Moltu.