Vil gjøre 22. juli til antiterror-dag

Namsos-ordfører Arnhild Holstad mener det er viktig å løfte 22. juli-markeringen til å ta opp kampen mot terror.

Minnemarkering 22. juli i Namsos

Ordfører Arnhild Holstad ledet minnemarkeringen i Namsos fredag kveld.

Foto: Espen Sandmo/NRK

I dag markeres 22. juli etter terroren på Utøya og i Oslo over hele landet. I Namsos var det ordfører Arnhild Holstad som ledet markeringen.

– Behov for bevissthet

Arnhild Holstad

Arnhild Holstad er ordfører i Namsos kommune.

Foto: Espen Sandmo/NRK

– Etter terroren i Nice var det mange som sa de var glade for å bo i Norge når noe sånt skjedde, men det er altså bare fem år siden noe lignende skjedde her. Det var det utenkelige som skjedde, og det utenkelige kan skje igjen. Det er behov for bevissthet omkring terror, og at alle står opp mot det, sier Holstad til NRK.

Arnulf Bergum fra Namsos mistet datteren Lene Maria på Utøya. Også han mener det er viktig å bruke 22. juli-markeringen til å ta avstand fra terror mer generelt.

– Vi vil ikke bare markere dem vi mistet, men også motstand mot terror og ekstremisme som vi ser så mange eksempler på ellers i verden, mener Bergum.

Leadero, krigeren, med Tove og Arnulf Bergum

Tove og Arnulf Bergum har gjennom stiftelsen Lene Maria for rent vann, bygd mange brønner i Afrika de siste årene.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

En vanskelig dag

Bergum sier 22. juli for alltid vil være en vanskelig dag å komme seg igjennom som pårørende til et av 69 ofrene på Utøya for fem år siden.

– Noen ganger føles det så fjernt, og andre ganger så nært. 22. juli får du spesielle følelser i kroppen som gjør at det blir en tung dag, sier han.

Også Namsos-ordfører Arnhild Holstad er pårørende, i og med at datteren Jorid var på Utøya denne dagen for fem år siden. Hun reddet livet, men for Holstad vil dagen alltid være spesiell.

– Jeg vil alltid kjenne 22. juli i magen fordi Jorid var der da. I dag er jeg ordfører under markeringen, og det er ikke noe problem. Men likevel kjenner jeg denne dagen ganske godt, innrømmer hun.

– Angrep på demokratiet

I dag er det altså markeringer over hele landet, også i Namsos i kveld.

– Vi vil gjøre det litt annerledes denne gangen, og jeg er veldig bevisst på å invitere inn bredt og upolitisk. Alle nordmenn kjente dette i hjerte, hode og i magen, og alle har et eierforhold til det som hendte. Det var jo et angrep på demokratiet i Norge, sier Namsos-ordføreren.

Minnemarkering 22. juli i Namsos

En god del mennesker hadde møtt fram til 22. juli-markeringen i Namsos fredag kveld.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Siste fra Trøndelag

Grete Thobroe, Midtnytt

Tirsdagens trønderske TV-nyheter

Tirsdagens trønderske TV-nyheter