– Jeg husker jeg tenkte «Denne øya har jeg sett for siste gang i mitt liv»

I dag ble 20 år gamle Jorid Holstad Nordmelan likevel med da flere hundre AUF'ere reiste tilbake til Utøya. Om hun noensinne kommer til å slå opp teltet sitt der igjen, er mer usikkert.

Jorid Holstad Nordmelan var tilbake på Utøya en måned etter dramaet

Jorid Holstad Nordmelan var tilbake på Utøya en måned etter dramaet.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

I dag lovte statsminister Jens Stoltenberg AUF'erne at han kommer til å være på Utøya sommeren 2012. Ikke bare skal han besøke øya, han lovte å sove over - i sovepose.

Utsagnet vakte stor jubel fra ungdommene, som igjen hadde noe å trekke på smilebåndene for, der ute på det idylliske landstedet.

Les: – Et forsiktig skritt nærmere for å ta Utøya tilbake
Les også: – Fint å huske Utøya som det var

– Et eneste stort rot

20 år gamle Jorid Holstad Nordmelan oppsøkte i dag rommet der marerittet utspilte seg. Hun så under senga der hun hadde gjemt seg. Utsikten 22. juli var en ganske annen enn den som møtte henne i dag.

– Det var ting overalt, folk overalt, det var bløtt på gulvet fordi noen hadde tisset og mange hadde grått. Det var satt opp madrasser foran vinduene og det var et eneste stort rot.

Men i dag var det ryddet inne i Skolestua.

– Det var så annerledes. Det føltes som om jeg var på en annen plass, selv om jeg visste at det var jo her.

Nordmelan kom sammen med faren sin til Utøya i dag. Her ute kunne hun vise ham de virkelige bildene, slik at historiene hun forteller blir mer virkelig, også for ham.

– Nå får han mine bilder i hodet når jeg forteller historien, og det er veldig fint å vite, sier Nordmelan.

20-åringen hadde grudd seg i mange dager til å returnere til øya. Hun tenkte om og om igjen på hvilken reaksjon hun kom til å få når hun kom tilbake.

«Jeg skal aldri tilbake»

– Spesielt egentlig, så grudde jeg meg til å se Utøya fra landsida. For sist jeg så tilbake over denne plassen så tenkte jeg at dette har jeg sett for siste gang i mitt liv. Jeg skal aldri tilbake.

Men hun er glad for at denne tanken gikk over, og at hun våget seg tilbake.

– Med det fantastiske været og på denne idylliske plassen som det er, og skal være i framtida. Det ble også et minne om de gode dagene før 22. juli, og det var fint å komme på - hvor godt vi hadde det de dagene.

Likevel var noe av det første Nordmelan gjorde i dag, å legge ned blomster ved minnesmerket til «mor Utøya», Monica Bøsei, og politimannen Trond Berntsen, som hadde vært på Utøya for å passe på ungdommene denne fredagskvelden.

– Det var blomsteroppsatser på alle plassene der noen var blitt funnet.

– Sliten av alle minneseremoniene

20-åringen fra Namsos i Nord-Trøndelag er sliten av alle minneseremoniene. Hjemplassen ble hardt rammet av tragedien på Utøya. Én person ble drept, en annen hardt skadd - Jorid overlevde.

– Det er så tungt å være med på alle minneseremoniene. Det har vært så mange på så kort tid, i tillegg til mange begravelser. Så i dag føltes det nesten litt for tungt å skulle være med på enda en.

Men minneseremonien på Utøya 20. august ble annerledes.

– Både Jens (Stoltenberg, journ. anm.) og Eskil (Pedersen, journ.anm.) snakket positivt om Utøya, om at nå hadde vi tatt den tilbake. De sa at sommerleiren skulle gjenoppstå neste år - og at de var stolte over de overlevende. At vi må sette pris på det, og være glad i livet.

Se bildene: Tok farvel med 22. juli-ofrene

Det har skjedd en tragedie på Utøya som alltid vil prege øya, men det var fantastisk fint at vi i dag snakket om at nå tar vi et steg videre, nå tar vi hverdagen tilbake, nå skal vi begynne å leve igjen

Jorid Holstad Nordmelan, overlevende fra Utøya

Ikke sikkert hun makter å sove over igjen

– Jeg er veldig glad for at jeg dro tilbake, og jeg tror ikke jeg kommer til å angre på det. Det føles ut som om jeg har tatt et enormt steg videre i bearbeidelsen av dette, sier Nordmelan.

På spørsmål om hun kommer til å delta på sommerleire på Utøya neste år og senere, nøler hun.

Lysten er der, og en dagstur blir det nok. Men hun innrømmer at opplevelsene sitter i. Det er ikke sikkert hun makter å sove der, om hun i hele tatt tør det igjen.

Pårørende og overlevende samlet seg på Utøya

Overlevende og deres pårørende var i dag tilbake på Utøya, en måned etter terroren.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger