Hopp til innhold

Jorid glemmer aldri Utøya

Jorid Holstad Nordmelan opplevde terrorangrepet på Utøya 22. juli for to år siden, og vil aldri glemme det.

Jorid Holstad Nordmelan

Jorid Holstad Nordmelan fra Namsos mistet mange av vennene sine på Utøya, men har fått god hjelp til å bearbeide følelsene sine etter tragedien.

Foto: Espen Sandmo/NRK

I dag markeres toårsdagen for terroren i Oslo og på Utøya over hele landet. Namsos-jenta Jorid Holstad Nordmelan opplevde å miste mange av vennene sine under AUF-leiren på Utøya.

Kan fremkalle følelsene

– Jeg skylder alle vennene mine å ikke glemme det som skjedde, og fremdeles kan jeg fremkalle følelsene jeg hadde på Utøya når jeg lukker øynene. Men det er ikke noe jeg ønsker å gjøre så ofte, sier Nordmelan.

Hun mistet venninnen Lene Maria Bergum fra Namsos, og mange andre venner 22. juli for to år siden. Holstad Nordmelan har ofte stilt opp i media og snakket om det som skjedde.

Jorid Holstad Nordmelan var tilbake på Utøya en måned etter dramaet

I august 2011 reiste Jorid Holstad Nordmelan tilbake til Utøya sammen med andre overlevende.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

– Det gjør meg ikke noe å stille opp. Det blir en form for terapi det også. Men jeg synes det er spesielt viktig å snakke om det som skjedde på Utøya med utenlandske journalister. De mangler ofte den forståelsen norske journalister har. Jeg har fått flere veldig ubehagelige spørsmål fra journalister i andre land. Spørsmål som jeg ikke får i Norge, forteller hun.

Fikk god hjelp

Da Jorid Holstad Nordmelan kom tilbake fra Utøya fikk hun først hjelp i Nord-Odal og senere i hjemkommunen Namsos.

– Hjelpeapparatet i disse to kommunene fungerte veldig godt, og jeg fikk god hjelp til å bearbeide det som hadde skjedd. Men jeg jobbet i Oslo på den tida, og da jeg kom tilbake dit var det ikke like bra. Jeg fikk nei tre plasser før jeg endelig fikk hjelp. Det kan nok skyldes at jeg kom dit ei stund etter at det skjedde, sier hun.

Jorid og mange av ungdommene på Utøya mistet uskylden den dagen for to år siden.

Mer glad i livet enn før

– Jeg gjorde nok det, og jeg har fått et annet perspektiv på livet mitt. Jeg er jo også blitt eldre rent følelsesmessig. Men jeg setter mer pris på livet i dag enn jeg gjorde før 22. juli. Jeg ler mye, og kan tillate meg det nå. Det var vanskeligere rett etter det som hendte på Utøya fordi det var så urettferdig når vennene mine ikke kunne le. Men nå ser jeg at en god latter hjelper mye, mener hun.

To år etter Utøya er Jorid Holstad Nordmelan på full fart inn i politikken. Hun er med i lokalpolitikken i Namsos, og hun er Arbeiderpartiets tredjekandidat i Nord-Trøndelag før høstens stortingsvalg.

I dag stiller hun opp i hjembyen når toårsdagen skal markeres.

– Det er bra at samfunnet ikke glemmer det som skjedde 22. juli for to år siden. I dag er det minnemarkeringer over hele landet, og i Namsos skal vi ha en støtte- og minnekonsert til inntekt for fondet "Lene Maria for rent vann" som støtter arbeidet med å skaffe rent vann i forskjellige land i Afrika, forteller Jorid Holstad Nordmelan.