Hopp til innhold

Vasker skitten strøsand for gjenbruk

Før ble den skitne strøsanden fra veiene gravd ned som spesialavfall. Nå har det blitt utviklet en smart måte å vaske og bruke strøsanden på nytt.

Skitten strøsand vaskes og gjenbrukes

GJENBRUKES: Strøsand er klassifisert som spesialavfall i Norge, og er blitt gravd ned i ulike deponier. Men nå gjenbrukes rundt 70 prosent i dette nyutviklede anlegget på Tiller i Trondheim som renser flere ulike typer masser. Til venstre er planlegger i Trondheim bydrift, Rolf Brødreskift. Til høyre er Magnus Stedenfeldt, avdelingsdirektør for miljøparker i AF Gruppen.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

På en gjenvinningsstasjon på Tiller i Trondheim blir nå tonnevis med skitten strøsand som er blitt brukt denne vinteren vasket og klar for bruk igjen på veiene.

– Den gamle strøsanden blir matet inn i et behandlingsanlegg. Der fjernes forurensningskomponenter som olje, tungmetaller, søppel og plastikk, sier avdelingsdirektør for miljøparker i AF Gruppen, Magnus Stedenfeldt.

Strøsand er klassifisert som spesialavfall i Norge, og er blitt gravd ned i ulike deponier. Men nå gjenbrukes rundt 70 prosent i dette nyutviklede anlegget som renser flere ulike typer masser.

– Vi henter ut det som er brukbart, vasker det og kjør ut det igjen, sier Stedenfeldt.

Skitten strøsand vaskes og gjenbrukes

PILOTPROSJEKT: Dette anlegget, som renser flere ulike typer masser, skal utvikles og testes andre steder i Norge fremover. Et dobbelt så stort anlegg skal bygges i Nes kommune for å ta imot strøsand fra Østlandet.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Deponiet var fullt – trengte en ny løsning

Ideen til å gjenbruke strøsand kom fra Trondheim kommune som var i ferd med å gå tom for plass i deponiet hvor de før gravde ned spesialavfallet.

– I forbindelse med et anbud vi la ut, utfordret vi ulike kommersielle aktører til å komme opp med en løsning på hvordan man kunne gjenbruke masse, istedenfor å grave det ned, sier planlegger i Trondheim bydrift, Rolf Brødreskift.

For hvert tonn som gjenbrukes sparer kommunen nå 80 kroner.

Vaskingen skal testes andre steder i Norge

Bare i Trondheim og omegn er det snakk om rundt 50.000 tonn strøsand som brukes hvert eneste år. På landsbasis er det snakk om flere hundre tusen tonn.

Derfor skal dette anlegget, som renser flere ulike typer masser, utvikles og testes andre steder i Norge fremover. Et dobbelt så stort anlegg bygges nå i Nes kommune for å ta imot strøsand fra Østlandet.

Etter hvert håper AF Gruppen å kunne eksportere teknologien utenlands.

– Det er et stort marked. Alle land har denne problematikken. Vi ønsker å spre denne løsningen, sier avdelingsdirektør for miljøparker i AF Gruppen, Magnus Stedenfeldt.

Skitten strøsand vaskes og gjenbrukes

TONNEVIS MED STRØSAND VASKES: Bare i Trondheim og omegn er det snakk om rundt 50.000 tonn strøsand som brukes hvert eneste år. På landsbasis er det snakk om flere hundre tusen tonn. Rundt 70 prosent gjenbrukes i dette nyutviklede anlegget som renser flere ulike typer masser.

Foto: Jøte Toftaker / NRK