Vasker hendene før fjøsstellet

Norske svineprodusenter vil hindre at gris blir smittet av influensa A-viruset.

Gris
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Jeg er ikke så bekymret for å bli dårlig selv. Men den norske svinepopulasjonen er sammen med den islandske den eneste i verden som ikke har influensa. Jeg er veldig usikker på hvordan det vil slå ut hos grisen og jeg er ganske sikker på at det vil bety store produksjonstap, sier svineprodusent Helga Stavrum Opheim på Ekne i Levanger.

Slutt på gårdsbesøk

Etter pålegg fra Mattilsynet er det slutt på fjøsbesøk av unger og naboer. Alle svineprodusenter over hele landet har fått strenge krav for å unngå smitte til den norske svinebesetninga.

Les også: Skolestart med influensa

- Det er en fair sjanse for at vi skal klare det med disse forsiktighetsmekanismene. Men jo flere av de som steller dyra som får eventuelt får influensa A, jo vanskeligere blir det å unngå hindre at svinepopulasjonen blir utsatt for dette viruset, sier Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i Mattilsynet i Midt-Norge.

Han sier det er usikkert om viruset vil føre til mye og alvorlig sykdom i besetningene.

Håndhygiene og munnbind

Svinebonden i Levanger mener hun har gjort det hun kan for å beskytte de nesten 1000 smågrisene hun får i året.

- Jeg har begynt å vaske hendene mine før jeg går i grishuset, før vasket jeg bare når jeg gikk ut. Jeg har også snakket med fastlegen min i forhold til å bli vaksinert. Jeg har også tenkt å skaffe munnbind i tilfelle jeg blir småforkjøla eller noe lignende, da kan jeg bruke det inntil jeg har fått bekrefta eller avkrefta at jeg har svineinfluensa, sier svineprodusent Helga Stavrum Opheim.