Hopp til innhold

Tysk-iransk NTNU-professor frikjent i lagmannsretten

Den 49 år gamle tysk-iraneren var tidligere professor ved NTNU i Trondheim, og var tiltalt for å ha invitert fire iranske borgere som gjesteforskere, uten tillatelse fra instituttledelsen.

Bilde av en mikrofon i en rettssal. Bakgrunen som er ufokusert viser en vannkanne og stolene til tre dommere.

FRIKJENT: Tysk-iraneren ble frikjent lagmannsretten.

Foto: Benjamin Vorland Andersrød / NRK

Nå er han frikjent i Borgarting lagmannsrett.

– Ved lagmannsrettens dom er mannen frifunnet for overtredelse av regelverket om eksportkontroll og regelverket om sanksjoner mot Iran. Tiltalte ble også frifunnet for tiltale om medvirkning til datainnbrudd, heter det i pressemeldingen fra lagmannsretten.

Mannen ble dømt til fengsel i åtte måneder i tingretten.

Mannen ble etterforsket etter å ha ytt teknisk bistand og tjenester til de fire iranske gjesteforskerne i tilknytning til teknologi som krever eksporttillatelse fra UD.

Les også Slapp iranske gjesteforskere inn på laboratorium – NTNU-forsker tiltalt

NTNU

Dømt i tingretten

– Gjesteforskerne hadde ikke fått teknologikunnskap som var nødvendig for å utvikle noen av de listeførte varene. Tiltaltes tjenester kunne heller ikke tjene til å utvikle et lands militære evne, heter det videre i meldingen fra domstolen.

Frederik Ranke, statsadvokat

Statsadvokat Frederik G. Ranke ved Det nasjonale Statsadvokatembetet (NAST).

Foto: NRK

Mannen ble dømt til fengsel i åtte måneder i tingretten.

Vi registrerer og tar til etterretning at Borgarting lagmannsrett har vurdert saken på en annen måte enn påtalemyndigheten og det Oslo tingrett gjorde da de avsa sin dom, sier statsadvokat Frederik G. Ranke til NRK.

Forsvarer Brynjulf Risnes sier frifinnelsen var som forventet.

– Vi mener at dette er en nokså oppkonstruert sak i utgangspunktet. Det som startet med en slags mistanke om spionasje har jo endt opp med å bli noe helt annet: Et spørsmål om overtredelse av eksportkontrolloven.

– Etter vårt syn så har det aldri vært noe tvil om at dette er ubegrunnede påstander og at han ville bli frifunnet til slutt, sier Risnes.

Les også NTNU begynte å mistenke de to siktede forskerne allerede for ett år siden

Nanomekanisk lab ved NTNU

Les også Ber om seks års fengsel for «det største bankunderslaget i noregshistoria»

Sparebank 1 Midt-Norge.

– Overlykkelig

Har du rukket å snakke med din klient ennå?

Han er naturligvis overlykkelig. Han har jo vært under etterforskning i mer enn fire år. Han har mistet jobben på NTNU, hans kone har gjort det samme og han har måttet flytte utenlands av den grunn. Så det har vært en tragedie både for ham og familien.

– Etter vårt syn så har både NTNU, PST og påtalemyndigheten vært ukritiske i behandlingen av denne saken og latt tidlige mistanker prege saken altfor lenge.

Det er ikke statsadvokaten enig i.

Det er en beskrivelse som vi absolutt ikke kjenner oss igjen i og det at en annen rettsinstans hadde en annen vurdering av spørsmålet er en jo en indikasjon på at en slik påstand ikke står seg, sier Ranke.

Hvor aktuelt er det å anke denne dommen til Høyesterett?

Dette er en lang dom som dreier seg om kompliserte spørsmål, så det blir for tidlig å komme med en vurdering av det. Vi må i ro og mak studere dommen og premissene før vi kan ta stilling til hvor vidt det ankes. Nå har vi registrert at Borgarting lagmannsrett har frifunnet ham på alle poster og vi skal nå vurdere spørsmålet om anke nærmere.

Vil kreve millionerstatning

Risnes sier klienten nå naturligvis vil søke om erstatning.

– Dette har nesten knust mannen. Han var en veldig velrenommert, kjent forsker på sitt fagområde og alt dette har han mistet. Han har mistet jobben og vært under et fryktelig press i fire år. Så det er klart det er en enorm lettelse for ham og vi regner med at erstatningssummen vil reflektere det.

Hvilke summer snakker vi om da?

Det er vanskelig å si. Vi har ikke fått kikket på det i det hele tatt egentlig. Men at det blir i millionklassen er jo åpenbart.

Les også Fekk gå fri etter Nav-brann og truslar – så angreip ho tilsette med kniv og barberblad

En krimtekniker iført hvit kjeledress jobber ved et åsted inn i et kontorlokale. Vi ser en pappeske på gulet og to sperrebånd merket politi. Det ene sperrebåndet er festet på noen stoler som står i gangen

Advokat Brynjulf Risnes

Forsvarer Brynjulf Risnes.

Foto: Tom Balgaard