Truer med tvangsmulkt på 24.000 kroner i uka

Et firma i Trondheim risikerer 24.000 kroner i uka i tvangsmulkt dersom de ikke rydder opp i ansettelsesforholdene.

Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet mener trondheimsfirmaet har arbeidsgiveransvar for over 20 ansatte.

Foto: Henning Tveito / NRK

Arbeidstilsynet krever at et enkeltmannsforetak påtar seg arbeidsgiveransvaret for mer enn 20 ansatte. Firmaet selv opplyser til NRK at de skal møte Arbeidstilsynet om saken, men ønsker ikke å kommentere den utover dette.

Etablert i 2009

Enkeltmannsforetaket ble etablert i 2009 for å drive med oppføring av bygninger. Både arbeidsgivere og arbeidstakere i konkurrerende foretak mener enkeltmannsforetaket i realiteten er en stor arbeidsgiver som har knyttet til seg andre enkeltmannsforetak for å unngå avgifter og krav som en arbeidsgiver har.

Det ble oppfattet som ulovlig og konkurransevridende. Gruppa som jobber med kriminalitet i arbeidslivet i Trondheim har fått mange tips i saken.

– Vi har fått store mengder tips fra byggebransjen, både fra bedriftseiere og ansatte om måten firmaet driver på. Tipsene er sendt videre til våre etater, sier leder Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje til NRK.

Over 20 enkeltmannsforetak

Nå risikerer det omtalte enkeltmannsforetaket en tvangsmulkt på 24.000 kroner i uka hvis det ikke tar ansvar som arbeidsgiver for over 20 andre enkeltmannsforetak.

– Tipsene vi har fått går ut på at det er en sjef som forholder seg til kundene, og ordner med varer og fakturering. Så det er organisert som en vanlig bedrift, slik vi ser det, fortsetter Vidar Sagmyr.

Ingar Haarstad

Ingar Haarstad er seniorinspektør i Arbeidstilsynet.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Bakgrunnen for saken var en aksjon i Trondheim i to hus som er eid av firmaets leder 20. april i år. Der fant de til sammen 16 personer som oppga at de betalte en husleie på mellom 3000 til 5000 per person. Arbeidstilsynet mener disse må regnes som arbeidstakere i denne saken.

– Vi mener de driver som i forhold mellom arbeidsgiver og arbeidstakere, sier seniorinspektør Ingar Haarstad i Arbeidstilsynet til NRK.

Eieren av foretaket svarer på sms at de samarbeider med Arbeidstilsynet, og utleverer de dokumenter de etterspør. Ut over dette har han ingen kommentar til spørsmålet om han aksepterer arbeidsgiveransvaret slik tilsynet krever. Nå skal de i møte kommende torsdag, og Ingar Haarstad i Arbeidstilsynet venter at firmaet vil samarbeide.