Ringer rundt for å sjekke svart arbeid

Arbeidstilsynet, Trondheim kommune og Skatteetaten skal ringe til alle som kjøper bolig i Trondheim for å overbevise boligkjøperne om at det ikke lønner seg å betale svart for håndverkere.

Aksjon mot svart arbeid

Anne Mette Christiansen og Vidar Sagmyr går til aksjon mot svart arbeid i Trondheim.

Foto: Morten Andersen/NRK

Kampen mot svart arbeid fortsetter for fullt og flere offentlige etater går nå sammen for å få folk mer bevisste rundt dette med bruk av håndverkere som betaler skatt. Bor du i Trondheim og har sendt inn byggesøknad eller kjøpt bolig, kan du nå få en telefon fra tiltaket «Tett på Trondheim».

– Unngå å bli lurt

– Vi ringer til alle som kjøper bolig eller har sendt inn byggesøknad til Trondheim kommune og forteller dem hvordan de skal gå fram for å unngå å bli lurt, opplyser Anne Mette Christiansen som leder det nye tiltaket.

– Svart arbeid er et stort problem, selv om ni av ti av oss egentlig vil handle hvitt. Derfor trenger folk informasjon. De vil ha trygghet, og reklamasjonsrett, understreker hun.

6000 personer

Målet er å ringe rundt til rundt 6000 personer fram til neste sommer. Også byggebransjen er med i denne kampanjen mot svart arbeid. De ber folk benytte seg av fagfolk som betaler skatt.

– Du er blant annet med på å tilrettelegge for sosial dumping. De som gjør selve jobben kan få svært lite betalt, og har ikke noe sikkerhetsnett hvis de skulle bli skadet eller syke. Du kan også få problemer med kvaliteten på jobben eller problemer med å få rettet opp eventuelle feil i ettertid, forteller Vidar Sagmyr fra byggebransjens uropatrulje.

Mange milliarder

Flere aktører er også med på denne kampanjen mot svart arbeid, og i løpet av det neste året håper de flere i Trondheim skal velge seriøse håndverkere.

– Svart arbeid går utover de seriøse bedriftene i bransjen, sier Sagmyr til NRK.

Det antas at det omsettes svart arbeid for mange milliarder kroner.

– I Sverige mener myndighetene at rundt fem prosent av brutto nasjonalprodukt er svart arbeid, og vi tror ikke situasjonen er så mye annerledes i Norge, sier Anne Mette Christiansen.

Byggebransjen, håndverkere.

Alle som leier inn håndverkere i Trondheim blir nå kontaktet for å unngå svart arbeid.

Foto: (Illustrasjonsbilde) NRK/Scanpix