Hopp til innhold

- Trondheim kan inspirere resten av landet

Bystyrets forslag om å gi papirløse innvandrere rett til å jobbe, bør inspirere resten av landet, sier organisasjonen Asylanter Uten Asyl.

Reza Malaki i organisasjonen Asylanter uten Asyl

Reza Malaki i organisasjonen Asylanter Uten Asyl mener Trondheim kan inspirere regjeringen.

Foto: Elisabeth Aas / NRK

Flere papirløse innvandrere satt i bystyresalen i Trondheim i går da vedtaket om at de ønsker å la denne gruppen få arbeidstillatelse, ble fattet.

Et bredt flertall med Arbeiderpartiet i spissen, ber regjeringen endre innvandringspolitikken når det gjelder papirløse innvandrere. Dermed bryter den nye sentrum-venstre-koalisjonen med regjeringen som tvert imot vil stramme inn regelverket.

Lederen for organisasjonen Asylanter Uten Asyl, Reza Malaki satt på galleriet i bystyresalen da vedtaket var et faktum.

– Det var mange som fikk tårer i øynene. Selv om de ikke skjønte helt hva som ble sagt, ble de glade da jeg viste dem tommelen opp, sier Malaki til NRK.

Frontfigur for Norge

Reza Malaki er opprinnelig fra Iran og kom som FN-flyktning til Norge for 24 år siden. Han jobber på St. Olavs Hospital samtidig som han studerer vernepleie på Høgskolen i Nord-Trøndelag.

For tre år siden giftet han seg og fikk barn med en kvinne som har fått avslag på asylsøknaden sin. Hun er nå en av landets papirløse asylsøkere. Han forklarer at det er hardt for kona å ikke få arbeide.

– Det er viktig at de papirløse får gjøre noe. Det er hardt for psyken å gå rundt uten å ha noe å gjøre. Vi ble veldig glade da bystyret gjorde vedtaket. Trondheim kan bli en frontfigur for saken i Norge og inspirere regjeringen, sier Reza Malaki.

Jobber svart

Reza Malaki

Reza Malaki.

Foto: Elisabeth Aas / NRK
Aktor Pål K. Lønseth

Statssekretær Pål Kristian Lønseth er uenig med bystyret i Trondheim.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Reza Malaki sier han vet at mange såkalte papirløse innvandrere jobber svart siden de ikke har arbeidstillatelse. Han mener en arbeidstillatelse vil bety hjelp til selvhjelp for innvandrerne.

– Mange, spesielt menn, jobber for 20–30 kroner timen på bilvask eller på serveringssted. De er bedre at de får jobbe lovlig og betale skatt til det norske samfunnet. Det vil alle dra nytte av, mener Malaki.

Han sier mange har bodd i Norge i mange år og frykter mest av alt å bli returnert til hjemlandet.

– Flere er så redde for å bli sendt hjem at de prøver å ta livet av seg, hevder Malaki.

– Plikter å dra hjem frivillig

I Justisdepartementet møter ikke Malki noen forståelse. Statssekretær Pål Kristian Lønseth er ikke enig i at arbeidstillatelse for de papirløse innvandrerne er hjelp til selvhjelp.

– Det er en stor utfordring at det er en del personer som ikke har arbeidstillatelse. Utfordringen er at dette er folk som har fått avslag på sin asylsøknad og som plikter å dra tilbake til hjemlandet frivillig, sier Lønseth til NRK.

Han forklarer at mange som søker asyl ikke har et reelt beskyttelsesbehov og dermed ikke har krav på å bli i Norge.

– En av de største utfordringen for asylsystemet i hele Europa, er andelen asylsøkere som ikke har behov for beskyttelse, men som reelt sett er arbeidsmigranter, men som ikke oppfyller kriteriene for arbeidsinnvandring, sier Lønseth.

Fint med engasjement

Lønseth sier dette gir lang saksbehandlingstid, press på mottakssystemet og at de må bruke store ressurser på retur. Han mener arbeidstillatelse for de papirløse er helt feil vei å gå

– Gir man personer med avslag rett til jobbe, vil det være en oppfordring til at flere uten behov for beskyttelse skal komme. Vi må bruke ressurser som vi ellers kunne ha brukt på utviklingshjelp til landene de kommer ifra og som kunne ha hjulpet adskillig flere enn de som klarer å komme seg hit for egen maskin, sier Lønseth.

–Vil dere overse forslaget fra Trondheim?

– Vi er uenige. Det er helt fint at bystyret lokalt engasjerer seg i et politikkområde de ikke forvalter. De må gjerne engasjere seg. Dette må vi ha en debatt om, svarer Lønseth.

– Et godt eksempel

Hjemme i Trondheim håper Reza Malaki at politikerne på Stortinget merker seg signalet fra bystyret.

– Jeg ber om at arbeidstillatelse for de papirløse kan gjennomføres. Det ville bety så mye for dem det gjelder. På denne måten kan Trondheim være et godt eksempel, sier Malaki.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.