Hopp til innhold

Ny allianse styrer Trondheim

Et nytt samarbeid skal sikre den politiske makta i Trondheim. Arbeiderpartiet topper med ordføreren. KrF er ny på laget.

Sentrum-venstresamarbeidet i Trondheim

Alliansen sentrum-venstre la fram sin politiske erklæring i dag.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Den nye sentrum – venstre alliansen er klar i Trondheim.

Ap, SV, Sp, KrF og Miljøpartiet de grønne er enige om posisjonene i trondheimspolitikken i de neste fire åra. Rødt skal være med i et valgteknisk samarbeid.

– Jeg gleder meg til å lede dette samarbeidet. Sammen vil vi gi Trondheim en trygg og langsiktig styring, sier ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap).

Ikke rødgrønt

Arbeiderpartiets Rita Ottervik fortsetter altså som ordfører, SVs Knut Fagerbakke fortsetter som varaordfører.

– Det er historisk at Rita blir valgt som ordfører for tredje gang, men like historisk er det nok at jeg blir valgt som varaordfører, sier Knut Fagerbakke (SV) til latter fra de ti andre av Lerkendalkameratene som deltok på pressekonferansen.

Solid flertall

Lerkendalkameratene får seks av 11 plasser i formannskapet.

Det skulle borge for at det ikke blir store endringer og at flertallet er solid. Det nye innslaget er altså Kristelig Folkeparti. De presiserer at de ikke har sluttet seg til de rødgrønne.

– Vi har ikke tilsluttet oss det rødgrønne samarbeidet. Vi har etablert noe nytt i Trondheim. Noe vi har valgt å kalle sentrum-venstre, sier Geirmund Lykke (KrF).

De får en kommunalrådpost. Arbeiderpartiet har tre, i tillegg til ordføreren.

– Vi ønsker KrF velkommen, og ser fram til å fortsette samarbeidet som vi har vært en del av, sier Jan Bojer Vindheim (Miljøpartiet de Grønne).

Geirmund Lykke (Krf), Rita Ottervik (Ap) og Knut Fagerbakke (SV)

Geirmund Lykke (Krf), Rita Ottervik (Ap) og Knut Fagerbakke (SV)

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Mot sentrum

Dette betyr et skritt mot sentrum, slik statsminister Jens Stoltenberg har invitert til.

I Aftenposten sier Stoltenberg at han overfor Aps lokalpolitikere vil understreke hvor viktig det er at vi samarbeider med sentrum, dvs. KrF, Venstre, og Senterpartiet.

– Vi har i mange kommuner funnet gode løsninger med sentrumspartiene. Jeg vil gjerne se flere eksempler på at sentrum og Ap finner sammen, sier Stoltenberg til avisa.

Han understreker at et sentrumssamarbeid ikke må gå på bekostning av SV som har slitt tungt i valgkampen.

Venstre sier nei

Det er klart at også venstre ble spurt om å bli med, men de har takket nei. De begrunner det med at SV er med og at Arbeiderpartiet er for stort slik at småpartiene får liten innflytelse.

– Avstanden mellom de rødgrønne og Venstres politikk er for stor, sier Jon Gunnes (V), til tross for at han har vært positiv til å snuse på samarbeidsinvitasjonen fra Arbeiderpartiet.

– Vi i Ap sa før valget at vi skulle ha samtale med alle partiene i sentrum i tillegg til venstre og rødt. Konklusjonen var at vi som står her satte oss ned til forhandlinger. Venstre har valgt en annen utvei, og vi registrerer at de velger å forbli et støtteparti for Høyre og Frp i stedet for å bli en del av et historisk samarbeid, sier Rune Olsø (Ap).