Trønder i Syria for å kjempe med IS

En etnisk norsk mann i 20-årene fra Trøndelag er i Syria sammen med ekstremistgruppa Den islamske staten (IS), melder TV 2. Mannen skal ha konvertert til islam i sommer.

IS-krigere i Raqqa i Syria

IS-krigere i Raqqa i Syria.

Foto: Uncredited / Ap

Mannen skal ha ringt familien sin fra Syria og sagt at han var i landet, ifølge TV 2.

Trønderen dro til Syria for kort tid siden, kun to måneder etter at han konverterte til islam, melder kanalen.

Martin Bernsen, seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen til PST

MER SPREDT: Det siste halvåret har PST registrert at jihadister fra alle landsdeler i Norge har reist til Syria og Irak for å slutte seg til IS, opplyser informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

Informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å kommentere TV 2s opplysninger overfor NRK.

– Vi har tidligere sett at personer som har reist for å slåss sammen med IS ofte har vært fra det sentrale østlandsområdet. Det siste halvåret har vi sett en utvikling hvor nå alle landsdeler er representert, sier Bernsen til NRK.

– I dette bildet er det både etnisk norske som har konvertert til islam og blitt radikalisert, samt multietniske nordmenn, forklarer han.

Ti konvertitter

Trønderens familie ønsker ifølge TV 2 ikke publisitet om saken.

PST kan overfor NRK ikke si noe om de vet hvor i Syria mannen kan være, eller om han er i live.

– I det personer krysser grensen og reiser inn i Syria, blir situasjonen svært uoversiktlig. Det er svært usikkert hva som skjer med dem, sier Bernsen.

Cirka 60 personer har reist fra Norge til Syria for å kjempe sammen med IS, opplyser han. Minst ti av disse er nordmenn som har konvertert til islam, og flere av dem er etnisk norske.

(Saken fortsetter under bildet)

Benkhriss med al Nusra-flagg

DREPT: Etter bare en måned i Syria ble Joseph Benkhriss fra Trondheim og Algerie drept. Her holder han opp flagget til islamistgruppen al Nusra-fronten.

Foto: Skjermdump

Vel 20 av de 60 nordmennene som har reist til Syria har kommet tilbake, mens ti er drept.

– Vi regner også med mørketall, fordi PST ikke har den totale oversikten. Det finnes trolig personer som har reist fra Norge for å slutte seg til IS i Syria og Irak uten at vi vet om det, forteller han.

Nordmenn kjemper i hovedsak med IS, mens noen også er tilknyttet al Nusra-fronten.

Ikke første fra Midt-Norge

PST bekreftet i juli i år at også personer fra Midt-Norge har reist til Syria for å kjempe sammen med opprørerne.

Joseph Benkhriss fra Trondheim og Algerie er en av seks nordmenn som skal være drept i Syria.

Benkhriss (32) og kjæresten (27) dro våren 2013 til Idlib-provinsen nord i Syria. Der giftet de seg. Ikke lenge etter dukket det opp et bilde av Benkhriss der han poserer like ved grensen til Syria.

Familien og Benkhriss kom til Norge og Trondheim fra Algerie da han var 14 år gammel.

Oslo og Østfold

– Etter Oslo, har Østfold vært fylket som har utmerket seg med antall nordmenn som har reist til Syria, sier Bernsen i PST.

Tdiligere har PST sagt at mange av islamistene som reiser fra Østfold er etnisk norske, og antallet reisende øker.

I slutten av september dro en etnisk norsk mann i midten av 20-årene til Syria. Mannen har vanlig norsk bakgrunn og oppvekst i Halden.