Hopp til innhold

Her er Norges første selvmordsbomber

I 2010 møtte familiefaren fra Halden statsminister Jens Stoltenberg på Stortinget. Fire år senere ble han Norges første selvmordsbomber.

Burhan Ahmed Abdule og Jens Stoltenberg

Møtte statsministeren: 28. mai 2010 besøkte en delegasjon fra Frivilligsentralen i Halden Stortinget. Burhan Abdule, som senere deltok i et selvmordsangrep for al-Shabaab, var blant dem Jens Stoltenberg hilste på.

Foto: PRIVAT

18. mars kjører en bil fullastet med sprengstoff mot hotel Amalo i den somaliske byen Buulo Burde. Det er midt på natten, og bak rattet sitter Burhan Ahmed Abdule. I hotellsengene sover afrikanske og somaliske soldater. Det er under en uke siden de har erobret byen fra al-Shabaab. Når Abdule sprenger seg selv i luften, tar han med seg minst åtte mennesker i døden.

Angrep Buulo Burde somalia

Vitne: En mann ser på ødeleggelsene etter selvmordsangrepet i Buulo Burde.

Foto: Mohamed Abdiwahab / AFP

Like etter aksjonen hevdet al-Shabaab at selvmordsbomberen var fra Norge. Politiets sikkerhetstjeneste startet en etterforskning som de nylig skal ha avsluttet. Etter det NRK kjenner til har Politets sikkerhetstjeneste konkludert med at Abdule deltok i angrepet.

Dette er første gang PST har konkludert med at en person med norsk tilknytning har vært med i et selvmordsangrep.

Før aksjonen gjorde al-Shabaab et intervju med somalieren, som bodde i Norge i åtte år. Abdule sier at han skal angripe Buulo Burde . – De vantro har tatt over byen, sier Abdule i intervjuet, – men nå skal de få smake helvete.

Fire år før aksjonen var Abdule blant 30 spente menn fra Halden som skulle besøke Stortinget i Oslo. Abdule var en av de heldige som fikk hilse på statsministeren. Da gruppen ble fotografert, kikket Abdule smilende over skulderen til Jens Stoltenberg.

Abdule støttet Arbeiderpartiet og ble et forbilde i det somaliske miljøet i Halden. Ingen visste at han om noen år skulle bli selvmordsbomber for al-Shabaab.

Flyttet til Norge i 2005

– Han var ikke redd for det norske samfunnet slik man kan tenke ekstreme folk er. Han ville bli integrert, sier Mohammed Abdi Dahir, som er leder i Den somaliske foreningen i Halden. Abdule var med på å starte foreningen.

Det somaliske miljøet i Halden

Overrasket og forbannet: Mohammed Abdi Dahir (t.v.) og Abdirisak Yusuf kjente Burhan Abdule godt. – Det var helt ubeskrivelig da vi fikk beskjed om at han var død, sier Dahir.

Foto: Christine Svendsen / NRK

– Den personen vi kjente var veldig godt likt. Folk så opp til ham - måten han oppførte seg på, hans væremåte og måten han prøvde å integrere seg i den lille byen vår. Sommeren 2012 forsvant han plutselig herfra. Neste gang vi hørte noe var han død, sier Dahir.

– Det var helt ubeskrivelig å få en sånn beskjed.

Abdule og familien flyttet til Norge og Østfold våren 2005. Selv om Abdule ikke var god i fotball, spilte han mye for å bli kjent med de andre. På sommeren badet han med nordmenn på stranda. Han likte å sykle, og tok de nye kameratene med på sykkeltur til Sverige. Allerede det første året i Halden begynte Abdule på norskkurs.

Somaliere på kafe i Halden

Bra person: – Han var en familiemann, ikke en ekstrem person, sier Ibrahim (t.v.) og andre i det somaliske miljøet i Halden.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Den høyreiste mannen med den stolte holdningen ble en populær mann i det somaliske miljøet.

– Han var alltid i godt humør. Han hjalp folk. Han var sterk, vet du. Når folk flyttet så hjalp han til, minnes Abdisirak Yusuf, som møtte Abdule jevnlig over flere år. Som mange andre somaliere i Halden satt han ofte på en av byens kafeer. Der drakk han kaffe og snakket med de andre.

Skrev dikt om jihad

Samme kveld som vrakrester og kroppsdeler ble fjernet utenfor hotellet i Buulo Burde kringkastet al-Shabaab et 14 minutter langt intervju med Abdule.

Selvmordsangrep Buulo Burde

Bærer vekk død soldat: Somaliske regjeringssoldater frakter en død medsoldat etter selvmordsangrepet. Soldatene sov på hotellet al-Shabaab angrep.

Foto: Mohamed Abdiwahab / AFP

Abdule forteller at han blir kalt Habiib Muhajir, slik mange utenlandsk jihadister blir, av al-Shabaab. Abdule sier at han hadde vært medlem i den al-Qaida-støttede islamistgruppen al-Itihaad al-Islamiya (AIAI) i 13 år før han ble med i al-Shabaab.

– Det er ikke lenge før du skal aksjonere, sier radioreporteren. Hva vil du oppnå?

– Jeg håper jeg vil oppnå målet mitt. De vantro som tok over Buulo Burde tror islam er borte fra byen, men det er vi ikke. Hvis Gud vil, kommer de vantro til å smake helvete, svarer Abdule.

Uka før angrepet har somaliske regjeringssoldater og Den afrikanske union tatt kontroll over byen. Reporteren spør hva Abdule vil si til befolkningen i Buulo Burde.

– De har sett hvordan et islamsk styre fungerer. De siste seks årene har ingen kvinner blitt voldtatt, ingen blitt ranet, ingen biler blitt stjålet, det har ikke vært klankriger. Det har vært rolig. Befolkningen har sett at den beste måten å leve på er etter Guds ord.

Deretter leser Abdule et dikt han har skrevet selv. Med melodi i stemmen resiterer han: «Ikke gå glipp av denne hellige krigen, den fører til paradis».

Artikkelen fortsetter under videoen.

Burhan Abdule leser opp et dikt i forbindelse med et intervju han gir til al-Shabaab før selvmordsangrepet i Buulo Burde.

Det var kanskje med dette diktet i tankene Abdule kjørte bilen inn i hotellet i Buulo Burde. Etter eksplosjonen angrep bevæpnede menn fra al-Shabaab soldatene på hotellet. Minst åtte mennesker ble drept.

Jobbet på verksted

– Det var ikke noe vondt i ham sånn sett.

Den tidligere kollegaen må lete langt bak i det mentale arkivet når han blir spurt om mannen han arbeidet med i noen uker.

Moskeen i Halden
Foto: Christine Svendsen / NRK

Halden kommune ville at Abdule skulle få arbeidstrening og øve seg på det norske språket. De plasserte ham på et mekanisk verksted i Halden. Som troende muslim overholdt Abdule bønnetidene gjennom arbeidsdagen. Abdule førte seg på en måte som ble lagt merke til. Han var sofistikert, velstelt. «Som en herre», sier noen. Det var en kontrast til det enkle arbeidet han utførte.

– Han klarte ikke å innpasse seg i arbeidsmiljøet her. Men han var jo hyggelig, sier kollegaen.

Etter arbeidstreningen så de ikke mer til Abdule.

– Trodde ikke han kunne ta uskyldige liv

Mennene som møtes i moskeen i Halden flere ganger om dagen rister på hodet når de snakker om mannen de trodde de kjente. I radiointervjuet fremstår han som en helt annen. Abdule kunne mye om Koranen. Det gjør selvmordsangrepet ekstra uforståelig.

Bønn i moskeen i Halden

I moskeen: Flere ganger om dagen møter muslimene i Halden i byens eneste moské. Alle NRK snakker sier de ble overrasket da de hørte om selvmordsangrepet.

Foto: Christine Svendsen / NRK

– Alle muslimer vet at det kommer et liv etter døden, og jeg tror han gjorde det for å få en stor belønning fra Allah. Det virket som om alt han tenkte på var jannah (paradis, journ. anmerkning). Men å drepe uskyldige mennesker er ikke bra i vår religion. Profeten ville at vi skulle spre fred, ikke drepe folk, forklarer Ahmed Sahid.

Han er en av dem som leder bønnene i moskeen i Halden. Abdule var innom moskeen opptil fire ganger i døgnet. Han leste Koranen i det stille eller snakket med andre.

Moskeen i Halden

Tar avstand: – Alle muslimer vet at det kommer et liv etter døden, og jeg tror han gjorde det for å få en stor belønning fra Allah. Det virket som om alt han tenkte på var jannah (paradis, journ. anmerkning). Men å drepe uskyldige mennesker er ikke bra i vår religion, sier Ahmed Sahid.

Foto: Abdifitah Farayare Gelle / NRK

– Snakket han om å bli med i al-Shabaab?

– Jeg har ikke hørt om det, men han sa at han ønsket å treffe Allah og å få stor belønning. Men jeg har ikke hørt at han ville til al-Shabaab, sier Ahmed Sahid.

Det somaliske miljøet i Halden har hatt endeløse diskusjoner om Abdule, forteller Abdisirak Yusuf. Yusuf sier at det er ekstra uforståelig at det han oppfattet som en kunnskapsrik mann kunne bli en selvmordsbomber.

– Jeg er fortsatt forbannet, sier Yusuf.

– Jeg trodde ikke han kunne ta uskyldige menneskeliv. De som døde er som somaliere flest. De jobbet for å få et levebrød og plutselig mistet de livet. Det gjør meg forbannet og lei meg.

– Hvorfor tror du han gjorde det?

– Jeg aner ikke. Jeg trodde ikke han kunne gjøre noe sånt. Han var en eldre mann, så jeg kan ikke si at noen overtalte han til å gjøre det.

– Når du hører Abdule lese diktet sitt, så hører du at han er glad for å skulle fullføre en sånn tragedie.

– Jeg vil møte Gud

– Jeg kommer fra Europa og et land som heter Norge, sier Abdule i intervjuet. Han forteller at han er 60 år. Ifølge norske papirer er han 43. Somaliere i Halden tror sannheten ligger et sted i midten.

Al-Shabaab medlemmer i Mogadishu

Mistet kontroll over Buulo Burde: Selvmordsangrepet i byen skjedde etter at somaliske soldater med støtte fra Den afrikanske union hadde tatt kontroll over Buulo Burde. Dette bildet viser al-Shabaab soldater som marsjerer utenfor hovedstaden Mogadishu.

Foto: Mohamed Sheikh Nor / Ap

I radiointervjuet blir Abdule spurt om alderen sin.

– Litt spøkefullt kan man si at det du gjør ofte er noe ungdom gjør, men du er en eldre mann. Hva vil du si til folk på din egen alder?, spør reporteren.

– Folk som er 60 år er nesten ferdige med livet, de kommer til å dø snart uansett. De gamle som sliter med sykdom, som ikke kan gå eller skadet, de bør gjøre det samme som meg.

I bakgrunnen høres fuglekvitter.

– Jeg har lyst til å møte Gud. De som kjenner himmelen skjønner hva jeg mener.

Familien til Abdule vil ikke kommentere NRKs sak.

AKTUELT NÅ