Hopp til innhold

Full sysselsetting ved oljeverftene igjen

For under et år siden var ordbøkene tomme, 200 ansatte permittert og resten av arbeidsstokken utleid til andre verft. Nå ansetter hjørnesteinsbedriften flere hundre nye.

Aker Solution Verdal

KETSJUPEFFEKT: En gunstig oljeskattepakke bidrar nå til full sysselsetting ved de store oljeverftene i Norge. I Verdal trenger de nå flere hundre nye verksarbeidere.

Foto: Vegard Woll / NRK

Igjen lyser sveiseflammene opp i hallene ved verftet i Verdal. Arbeidet med den nye plattformen til Shell er i full gang. Storkontrakten på mellom 2 og 3 milliarder sikrer full drift fram til sommeren 2024.

Situasjonen ser igjen lys ut for de snart 800 ansatte ved Aker Solution Verdal. På under et år er bemanningssituasjonen snudd helt på hodet. Hovedårsaken er oljeskattepakken som gjorde det gunstig å investere for oljeselskapene.

Aker Verdal

Ved Aker har de nettopp starta arbeidet med å lage en ubemannet plattform som skal stå på gassfeltet Jackdaw. Feltet ligger øst for Aberdeen i Nordsjøen.

Foto: Vegard Woll / NRK

Full sysselsetting ved alle verftene

– For at avtalen skal gjelde må kundene våre levere søknad om utbygging og drift innen 2022. Det betyr igangsetting av svært mange prosjekt neste år, så nå ser vi en ketsjupeffekt av vedtaket stortinget gjorde for litt over to år siden, sier verksdirektør Erik Stiklestad.

I høst lyser han ut mellom 200–300 stillinger og regner med at de vil være over tusen ansatte ved verftet i løpet av noen år.

Det er ikke bare i Verdal skattepakken gir oppdrag til leverandørindustrien. Det er også vekst og full sysselsetting ved flere av de andre verftene i Norge.

  • Aker Stord: Skal bygge to nye plattformer for Aker BP. 1700 ansatte er sikra jobb fram til 2028.
  • Aker Egersund: Bygger gasskompresjonsanlegg for Chevron. 500 ansatte er sikra jobb fram til 2025.
  • Verftet Rosenberg i Stavanger: Skal bygge to moduler til den nye sentralplattformen på Valhallfeltet i Nordsjøen. 1000 ansatte er sikra jobb fram til 2025

Les også Milliardkontrakt til Aker Verdal

Aker Verdal

– Nå kjøper folk bil

For de verksansatte som i lengre tid har levd med usikkerhet og permitteringer er det godt å være sikra arbeid i flere år framover.

Ifølge leder i verkstedklubben, Stian Sagvold, er utleie og reising til andre verft en ekstra belastning for hans medlemmer. De ser nå fram til å jobbe hjemme. Full sysselsetting ved Aker gir også ringvirkninger lokalt.

– Vi regner at én arbeidsplass på Aker Verdal utløser tre jobber utenfor verftet. Dermed øker kjøpekraften og folk tør å kjøpe seg ny bil eller bygge ut hytta, sier Sagvold.

Aker Verdal

I verkstedhallene er det igjen full drift og Aker Verdal søker nå etter flere hundre nye ansatte.

Foto: Vegard Woll / NRK

Fortsatt mest olje- og gasskontrakter

Men fortsatt er store deler av kontraktene verftene har fått, og håper og få, gitt av oljeselskapene og bidrar til økt olje- og gassutvinning. Det skjer samtidig som mange miljøorganisasjoner krever at dette stoppes.

Dette bekymrer ikke verksdirektøren. Han mener vi skal være glad vi har ei næringa som skaper arbeidsplasser, inntekter og leverer energi til både Europa og resten av verden.

– Vi som industri er klar for å ta det grønne skiftet. Men det er mye som ikke er på plass ennå, så det er ingen nye næringer som kan ta over for olje og gass for oss i dag, sier Stiklestad.

Men han håper at oljenæringa i løpet av noen år kan bygge bru over til de nye næringene og at verftet i Verdal da tar oppdrag innenfor havvind og oppdrett.

Erik Stiklestad

Verftsdirektør Erik Stiklestad håper også å redusere antallet innleie av folk til bedriften ved at de nå lyser ut flere ledige stillinger.

Foto: Vegard Woll / NRK

Visjon om over tusen ansatte

Dette er også noe de ansatte ved verftet er opptatt av, ifølge klubblederen.

– Det er ingen av mine medlemmer som er klimafornektere. Vi er jo fullstendig klar over at den næringa vi er inne i påvirker miljøet på kloden. Men vi ønsker at teknologien skal bringe oss videre, sier Sagvold.

Han mener olje og gass vil være viktig enda noen år, men at de også etter hver vil bli en del av det grønne skiftet.

Aker Verdal har også ambisjoner om å vokse ytterligere. En av visjonene er blant annet å være 1030 ansatte i år 2030 som er tusenårsjubileet for slaget på Stiklestad.

Les også Tomme ordrebøker ved Aker Verdal: 200 er permittert

Bjørn Bylund