NRK Meny
Normal

Denne fisken kan du tjene fett på

Har du et ønske om å bli millionær? Da bør du finne fram båten og fiske etter leppefisken.

Leppefisk mot lakselus

Leppefisken blir brukt mot lakselus i oppdrettsanlegg, og fiskere som satser på denne arten kan tjene seg rik på kort tid.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Leppefiskerne tjener gode penger for tiden, og de ivrigste har allerede fisket for over en millon kroner så langt i år.

Leppefisken skal ta knekken på lakselusen , og sistnevntes herjinger i oppdrettsanleggene de siste årene har gjort at etterspørselen etter leppefisken er stor.

Ifølge kystavisa Fiskaren har fisket etter leppefisk tatt fullstendig av.

– Det er enkelte fiskere som tjener fra 600.000 og opp til en million kroner, forteller Einar Sande i Norges Råfisklag til NRK.no.

Lakselus

Leppefisken er et viktig våpen i kampen mot lakselusen.

Foto: Norges Jeger og Fiskerforbund

Hvem som helst kan tjene penger på fisken

Fisket etter leppefisken er fritt, så lenge du har en båt som er registrert.

– Stort sett er det en tilleggsnæring til hovedfisket, men det er jo enkelte som satser utelukkende på leppefisk, sier Sande.

Forskerne forteller at leppefisken er stedbundet, noe som gjør det enkelt å fiske den ut på de forskjellige stedene den holder til.

Etterlyser flere fiskere

Produksjonssjefen i oppdrettsfirmaet Sinkaberg-Hansen, John-Ove Sinkaberg, sier at behovet for leppefisk er enormt akkurat nå.

Han mener det ikke er noe problem om flere fiskere slenger seg på gullåren.

– Behovet for leppefisk er såpass stort at det ikke er fare for at det blir for mange. Det kan jo bli snakk om at det blir fisket for mye, men det må kontrolleres av andre, sier han.

Einar Sande kan heller ikke svare på om det er fare for overfiske dersom flere får opp øynene for den nye inntektsmuligheten.

– Det er det vel ingen som vet noe om. Det er for så vidt et nytt fiske, og det er ikke en regulert art, så det er det ingen som kan svare på i dag, sier han.