Tiltalt for grovt bedrageri mot storbank

En ukrainsk mann i 20-årene skal ha forsøkt å angripe DNBs nettbank, og testet ut en egen angrepskode mot banken. Torsdag må han møte i Sør-Trøndelag tingrett, tiltalt for grovt bedrageri.

Tinghuset i Trondheim

En mann i 20-årene fra Ukraina må møte her i Sør-Trøndelag tingrett torsdag, tiltalt for grovt bedrageri.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Norske banker har de siste årene vært utsatt for angrep av såkalte hackere som har forsøkt å få tilgang til kundenes kontoer og penger. Dette har ført til store problemer for bankene, og usikkerhet blant kundene.

Risiko

– Er man tilknyttet internett, utsetter man seg for risiko både for det ene og det andre. Men jeg vil ikke si at nettbankene er usikre, sier politiadvokat Erik Moestue hos Kripos som er aktor i straffesaken mot den ukrainske mannen.

Mannen skal ifølge tiltalen ha utviklet og testet en såkalt angrepskode mot DNBs nettbankløsning i april og mai i år. Utviklingen av denne angrepskoden skal ha foregått både i Norge og i utlandet.

Målet var å få tilgang til bankkundenes kontoer og stjele penger.

– Jeg tror ikke denne saken er kjent for offentligheten tidligere. Det er viktig for oss å gjøre noe med dette fordi det er angrep mot utviklede betalingsløsninger som er en del av hverdagen til de aller fleste av oss, sier Moestue til NRK.

Stengte nettbanken

Dette er en svindelkopi av DNBs nettbank

DNB advarte kundene sine mot svindelforsøk tidligere i år.

Foto: Skjermdump

DNB opplevde store problemer med sin nettbank i vår, og i pinsa valgte Norges største bank å stenge både nettbanken og mobilbanken for første gang. Banken gikk også ut og advarte sine to millioner kunder mot økt fare for svindel.

Da ble all informasjon om bankens to millioner kunder flyttet fra åtte datasentre i Oslo til et helt nytt datasenter inne i fjellet på Rennesøy utenfor Stavanger.

– Vi hadde et større angrep før påske vi heldigvis fikk avverget, men vi frykter det samme kan skje nå, særlig fordi vi tar ned vår egen tjeneste, sa informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til NRK den gangen.