NRK Meny
Normal

– Som direktør i CIA ble jeg spurt om å gjøre en del uvanlige ting

Tidligere direktør i CIA, Michael Hayden, brukte private sikkerhetsselskap for å skjule amerikanske myndigheters innblanding i tortur.

Michael Hayden CIA-sjef

Den firestjernes generalen, Michael Hayden, har vært direktør i CIA og kom til jobben fra stillingen som direktør i NSA (den nasjonale sikkerhetsetaten)

Foto: WIN MCNAMEE / AFP

Tidligere sjef for CIA, Michael Hayden

Den tidligere CIA-sjefen, Michael Hayden, forsvarer fortsatt sin bruk av private kontraktører i konfliktsoner. Han besøkte Norge i forbindelse med Nødnettdagene hvor han holdt et foredrag om datasikkerhet.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

– Jeg ble ofte spurt om å gjøre ting det ikke skulle være åpenbart at den amerikanske regjeringen sto bak. Da kunne jeg bruke CIA-offiserer, agenter, alliertes etterretningstjenester eller kontraktører. Desto lenger ned jeg går på denne lista, jo mer forsvinner synligheten til den amerikanske regjeringen, sier Hayden.

Del av arbeidsstyrken

I dag jobber generalen med nettsikkerhet som direktør for Chertoff-gruppen og som styremedlem i Motorola Solutions.

Men som sjef for CIA fra 2006 til 2009 var han ansvarlig for den amerikanske etterretningstjenesten under Bush sin krig mot terror.

– Jeg så på kontraktører som en del av min arbeidsstyrke. De var mer fleksible, ettersom jeg kunne ansette og sparke dem. Jeg var, moralsk, like ansvarlig for det de gjorde, som det CIA-folk gjorde, sier Hayden.

Blackwater-ansatte i Irak

Det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater jobbet flere ganger for CIA. Selskapet var innblandet i en rekke kontroversielle hendelser og er nå lagt ned.

Foto: Gervasio Sanchez / AP

– Manglende kunnskap

Mads Harlem i Røde Kors i Syria

Mads Harlem i Røde Kors har lenge jobba for å få bl.a. norske myndigheter til å kontrollere norske vaktselskap som jobber i krigssoner.

Foto: Olav Saltbones / Norges Røde Kors

Ifølge tall fra Forsvaret økte antallet private kontraktører med det tidobbelte i perioden 1991 til 2006. I 2008 var det 160 000 leiesoldater på jobb bare for amerikanerne i Irak.

Røde kors er blant bistandsorganisasjonene som er kritisk til bruken av private kontraktører i krigssoner. Organisasjonen mener leiesoldatenes kunnskap om hva de ikke har lov til å gjøre er lav. I tillegg mener de nasjonale og internasjonale myndigheter har for liten kontroll over bransjen.

– Vi er opptatt av at man må ta inn over seg den virkeligheten som er på slagmarken i dag. Det er ikke lenger bare militære styrker og væpnede grupper der, men også private sikkerhetsselskaper, sier Mads Harlem, leder av politikk- og folkerettseksjonen i Røde Kors.

Forsvarer bruken

I en rapport om CIA fra 2014 kom det fram at etterretningsorganisasjonen torturerte flere enn 100 fanger i perioden 2001 til 2009. Høytstående Al Qaida-medlemmer skal blant annet ha blitt utsatt for vanntortur, truet med boremaskin og plassert i smertefulle stillinger.

Hayden måtte forklare seg for Kongressen om dette.

– Om disse avhørene ble gjort av en CIA-offiser eller en kontraktør, så kan jeg si at de ble utført av den beste tilgjengelige amerikaneren akkurat da, sier han i dag.

Da Obama tok over som president i USA, var kritikken av CIAs bruk av kontraktører såpass hard at han bad om en drastisk reduksjon av bruken av dem. Men i 2011 ble det antatt at om lag 30 prosent av arbeidsstyrken i CIA var kontraktører.

– Jeg vet ikke om vi vil se mer eller mindre bruk av kontraktører i framtida. Min regjering bruker dem masse til sikkerhet. Kongressen er ukomfortabel med det, så hvordan det går framover må bli opp til dem. Men jeg nekter å fordømme bruken av kontraktører, sier Hayden.

Video fra Trøndelag

Nord i Trøndelag holder landets største sportsentusiaster til. Sigrid Rohde (54) fra Levanger er en av dem.
Den aller første av mange svært store transporter i forbindelse med vindkraftutbygginga på Fosen skjer i dag.
Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.