Blackwater fikk kontrakter via underselskaper

Det utskjelte sikkerhetsselskapet Blackwater har skaffet seg kontrakter med amerikanske myndigheter verdt millioner av dollar.

Blackwaters hovedkvarter i North Carolina, USA

En etterforskning i den amerikanske kongressen har avdekket hvordan Blackwater har fortsatt å få kontrakter med amerikanske myndigheter, selv etter flere kritikkverdige episoder.

Foto: Gerry Broome / Ap

En etterforskning i den amerikanske kongressen har avdekket hvordan Blackwater har fortsatt å få kontrakter etter at vakter fra selskapet drepte 17 sivile irakere i Bagdad i september 2007, skriver storavisen New York Times.

Blackwater sikret seg kontraktene via et nettverk av mer enn 30 pro forma-selskaper eller tilknyttede selskaper de hadde bygget opp, ifølge amerikanske etterforskere og tidligere ansatte i sikkerhetsselskapet.

LES OGSÅ: Skarp kritikk mot sikkerhetsselskap i Afghanistan

Avisen siterer ikke navngitte tidligere ansatte i Blackwater, samt tidligere og nåværende tjenestemenn hos amerikanske myndigheter. Alle uttaler seg anonymt.

(Saken fortsetter under bildet)

Sikkerhetsvakter fra Blackwater

Blackwater-ansatte i aksjon i Irak. Siden har selskapet fortsatt å få kontrakter med amerikanske myndigheter, via tilknyttede selskaper og pro forma-selskaper.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Scanpix/AFP

Dekket til virksomheten

Episoden hvor vakter fra Blackwater drepte 17 sivile irakere i Bagdad i 2007, og andre rapporter om overgrep, førte til etterforskning fra amerikanske påtalemyndigheter og den amerikanske kongressen. Selskapet mistet også lukrative sikkerhetskontrakter med irakiske myndigheter.

LES OGSÅ: Blackwater forlater trolig Irak

Nouri al-Maliki

Iraks statsminister Nouri al-Maliki varslet i januar 2010 at han ville ha Blackwater-vakter straffet etter episoden hvor vakter fra selskapet drepte 17 sivile irakere i Bagdad i 2007.

Foto: Alaa al-Marjani / Scanpix/AP

Men i stedet for å legge ned virksomheten, fortsatte altså Blackwater å sikre seg kontrakter, via tilknyttede selskaper. Flere selskaper i nettverket er registrert i skatteparadis.

Gjennom nettverket kunne Blackwater dekke til aktiviteten, slik at tjenestemenn som jobbet med kontraktene og offentligheten ikke visste om engasjementene, sier tidligere Blackwater-ansatte til avisen.

LES OGSÅ: Irak til søksmål mot sikkerhetsselskapet Blackwater
LES OGSÅ: USA anker saken mot Blackwater
LES OGSÅ: Henlegger Blackwater-tiltale

Den amerikanske senatskomiteen som for tiden undersøker kontrakter inngått av amerikanske myndigheter, offentliggjorde denne uken en oversikt som viser 31 selskaper tilknyttet Blackwater, som i dag heter Xe Services.

(Saken fortsetter under bildet)

Blackwater

CIA har siden 2001 tildelt Blackwater og tilknyttede selskaper hemmelige kontrakter for opp til 600 millioner dollar, ifølge en amerikansk tjenestemann.

Foto: Gervasio Sanchez / AP

CIA fortsatt kunde

Det er uklart hvor mange av underselskapene som fikk kontrakter. Men minst tre av dem hadde avtaler med det amerikanske forsvaret og etterretningstjenesten CIA, ifølge tidligere tjenestemenn hos myndighetene og i selskapet.

CIA har siden 2001 tildelt Blackwater og tilknyttede selskaper hemmelige kontrakter for opp til 600 millioner dollar, opplyser en amerikansk tjenestemann.

Etterretningstjenesten inngikk nylig en ny kontrakt med selskapet om sikkerheten ved CIAs baser i Afghanistan, verdt 100 millioner dollar. Noen kongressmedlemmer har kritisert kontraktsinngåelsen sterkt, og mener at selskapets klanderverdige merittliste bør være til hinder for videre samarbeid.

LES OGSÅ: Blackwater kan stilles for retten
LES OGSÅ:
Vil forby sikkerhetsvakter å krige

SISTE NYTT

Siste nytt