NRK Meny
Normal

Syr T-skjorte på sju minutter

Etter å ha vært med i Symesterskapet på NRK1 er ikke lenger tidspress noe problem. Nå syr Ida Møsth Jonassen (19) en T-skjorte på sju minutter.

NRK Trøndelag inviterte Ida Møsth Jonassen til morgensendingen på radio mandag morgen for å utfordre henne til å sy en t-skjorte til programleder Morten Karlsen på 20 minutter. Ida er deltaker i Symesterskapet som har premiere på NRK1 denne uka.

Ida Møsth Jonassen er en av deltagerne i årets sesong av Symesterskapet. Hun fikk i oppgave å sy en T-skjorte til programlederen på ett kvarter.

– Jeg så forrige sesong av Symesterskapet og ergret meg over hvor dårlige deltagerne var til å sy og tenkte at dette kunne jeg gjøre bedre, sier fersk symesterskapdeltager Ida Møsth Jonassen til NRK.

Ida Symesterskapet

Ida Møsth Jonassen er med i årets utgave av Symesterskapet

Foto: Tore Zakariassen

Etter å ha fått tips om at programmet søkte ny deltagere og kommet gjennom nåløyet for å være med i årets sesong, har forståelsen, og ikke minst medfølelsen, for fjorårets deltagere økt.

– Jeg har fått større forståelse for hvordan det er å sy under press. Når man har dårlig tid gjør man fort småfeil som kan ødelegge for hele oppgaven, sier Ida.

Stoppeklokke-søm

NRK Trøndelag inviterte 19-åringen til morgensendingen på radio mandag morgen. I tillegg fikk hun en utfordring: Sy en T-skjorte til programleder Morten Karlsen på ett kvarter. Den tok hun på strak arm og troppet opp i studio med symaskinen under armen.

– Jeg hadde ikke noe stoff liggende som passet til T-skjorte, men jeg ofret et bomullsstoff jeg skulle sy sofaputer av. Ikke hadde jeg målene jeg trengte heller, sier Ida om utfordringen.

T-skjorten var ferdig på 15 minutter, men det er over dobbelt så lang tid som treningsrunden hjemme.

– Det gikk veldig fort. Da jeg trente på å sy T-skjorte hjemme i går, brukte jeg bare sju minutter, sier Ida som har fått smake tidspress og dommernes argusøyne i løpet av serien.

Nervepirrende

Symesterskapet sesong 2

Åtte deltagere kjemper om å bli den beste skredderen.

Foto: Tore Zakariassen / NRK

Idas interesse for søm startet da hun lette etter skatter i oldemorens knappeskuff og etter hvert avanserte til farmorens symaskin.

– Da jeg var 14 kjøpte jeg stoff og mønster for å sy en kjole, men det gikk ikke så bra. Fagordene var vanskelig å forstå. Det var så mye jeg ikke skjønte og jeg fikk lyst til å lære mer, forklarer Ida.

Under opptaksperioden til Symesterskapet har læringskurven vært bratt og utfordringene stått i kø.

– Jeg hadde aldri sydd herreklær før. Vi sydde tre plagg per episode. Den største utfordringen var å være kreativ hele tiden. Når dommerne kom inn for å se på det vi hadde laget, var det nervepirrende, sier Ida, som satser videre på søm ved siden av jobben som restaurantsjef.