Hopp til innhold

Sunniva (18) er redd for å bli banket opp på russetreff

– Jeg skjønner ikke hvordan du tør å dra når du er svartruss, sier flere til Sunniva. Hun synes det er dumt om fargen på russedressen kan skape trøbbel for henne.

Sunniva Stene, russ på Fosen

SVARTRUSS: Sunniva går andreåret på kjøretøyslinja ved Fosen videregående skole, og er dermed svartruss i år.

Foto: Sunniva Stene / Privat

Denne våren feirer Sunniva Berdahl Stene (18) og venninnene at de er ferdige med to år på kjøretøy-linja på Fosen videregående skole.

Til helga er det duket for Landstreff i Stavanger, og Stene reiser dit sammen med ei venninne som er rødruss. Først og fremst gleder hun seg, men historier fra venner har gjort at hun også er nervøs før festhelga.

Les også: Vegvesenet bekymret: – Noen av russebussene har ståplasser

russebil orkanger
russebil orkanger

Kjøpte rød dress for å unngå trøbbel

– Flere har fortalt meg at jeg må være forsiktig, og at de ikke skjønner hvordan jeg tør å dra, siden jeg er svartruss. Jeg har fått høre at svartruss blir banka opp på landstreff, og at jeg må passe på så det ikke skjer, sier Stene.

– Jeg ble jo sjokkert, for jeg har ikke vært klar over det.

Før russetreffet tok hun derfor til Facebook for råd, og spurte i ei lukket jentegruppe om flere hadde erfaring med å være svartruss på russetreff. Hun spurte også om hun heller burde bruke en rød dress, for å slippe å havne i kjipe situasjoner.

Svarene overrasket henne.

Skulle egentlig være svartruss i år, men valgte å kjøpe rød dress fordi jeg ikke turte å gå rundt i en svart dress i frykt for å bli snakka dritt til osv...

Medlem i Facebook-gruppa

Jeg kjøpte rød da jeg var russ, turte ikke være svart. Tror jeg hadde lånt en rød, ja

Medlem i Facebook-gruppa

Jeg skjønner godt at du vil bruke egen dress, men for din egen sikkerhet hadde jeg nok lånt en rød dress. Vet at det ikke blir det samme men opplevelsen blir i alle fall tryggere for din del <3

Medlem i Facebook-gruppa

Flere av jentene som kommenterte skrev at de kjøpte seg rød dress da de skulle være svartruss, for å slippe trøbbel. Andre lånte seg rød dress til russetreff.

– Jeg fikk jo også kommentarer på innlegget om at det var noen som hadde blitt banka opp på landstreff og havna på legevakt, forteller Stene.

Nervøs

Før hun fikk disse kommentarene hadde Stene aldri tenkt over at det var noen konflikt mellom rødrussen og svartrussen. Så langt har russetida bydd på gode opplevelser.

– Jeg synes det er dumt om folk skal være redde for å bli sett ned på bare fordi de er svartruss. Det er dumt at hvilken linje du går og hvilken farge du har på dressen skal ha så mye å si, sier hun.

Aller helst vil hun bruke dressen hun selv eier, og har brukt mange timer på å male og pynte. Stene innrømmer at hun likevel er litt nervøs for at det skal bli noe trøbbel på landstreffet.

– Jeg har brukt mange timer på dressen, og da vil jeg ikke måtte låne meg en dress for å unngå å bli banka. Jeg er jo litt smånervøs for at det skal bli noe styr. Men jeg gleder meg for det meste.

Les også: Skoler melder om høyt fravær blant russen

Line Bjerkeskau, russepresident ved Sandefjord videregående skole (SVGS) 2022.
Line Bjerkeskau, russepresident ved Sandefjord videregående skole (SVGS) 2022.

Vanligere før

Celina Mariell Johansen er blåruss i Rogaland og gleder seg til landstreffet. Selv om det er uvanlig med svartruss i Stavanger-området mener hun at ingen skal ha noe å frykte når de besøker hjemfylket hennes.

– Det var nok vanligere før at det var krig mellom fargene, men slik opplever ikke jeg det lengre. På bussen min, Himmelen 2022, er vi en blanding av rød- og blåruss, sier hun.

Hun har selv gått yrkesfag og synes det er kult når hun kommer over svartruss på TikTok, men enn så lenge har hun ikke truffet på en eneste svartruss i Rogaland. Hvorfor det har blitt sånn vet hun ikke.

Himmelen 2022

BLANDET: På bussen Himmelen 2022 i Stavanger er både blå- og rødruss med.

Foto: Celina Mariell Johansen

Politispesialist Håvard Høyland i politiet i Rogaland sier at de ikke er kjent med problemstillingen om at rødruss banker svartruss.

– Landstreffet er et arrangement hvor politiet er i tett samarbeid med arrangør, og sikkerheten har høyt fokus. Men det er dessverre slik at når mange mennesker som drikker alkohol er samlet vil det også være økt risiko for vold, sier han.

– Politiets hovedstrategi er forebygging, og vi vil være synlig til stede under Landstreffet.

Blir behandlet likt

Aasmund Lund er presseansvarlig for Landstreffet i Stavanger. Han sier at det ikke er noen grunn til å være nervøs før helga, heller ikke for svartrussen.

– Alle som kommer hit er russ, og uansett om de er blå, røde eller svarte, så blir de behandlet likt. Det er ingen forskjell på russ uansett farge. Her skal man kunne komme og ha det hyggelig, sier Lund.

Arrangørene har ingen indikasjoner på at svartrussen får trøbbel eller behandles dårlig på Landstreff.

Lund sier at russen pleier å oppføre seg veldig bra. I tillegg er det mye vakthold på området.

– Det er 10.000 dugnadstimer, Prosec, politi, Røde Kors og brannmannskaper som til enhver tid skal passe på sikkerheten. Her er sikkerheten lagt til rette, i tillegg til at det er nulltoleranse mot folk som eventuelt ikke oppfører seg. De vil bli fratatt armbåndet, og bedt om å forlate området umiddelbart, bekrefter han.

Les også: Russ fortvilar – fråstole musikkanlegg til 1,5 millionar

Bunker 2022
Bunker 2022