Hopp til innhold

Gir seg ikke før hånddekorert sjokolade fra Selbu når Harrods i London

Det begynte med en liten sjokoladebit på tallerkenen til kurs og konferansegjestene. Nå er 35 personer på lønningslista til sjokoladefabrikken i Selbu.

Hånddekorert sjokolade fra Jentene på tunet i Selbu.

PRISBELØNT SJOKOLADE: Solbærdugg, karamellpasjon, lakrislykke, bringebærbluss og chiliglød er bare noen av navnene på de prisbelønte sjokoladene fra Selbu.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Faderen syntes det var helt tullete å gjøre om låven til sjokoladefabrikk, men nå smiler han stolt når han kommer og besøker oss på gårdskaffe på søndager. Det forteller gründer for Jentene på Tunet, Eivind Aune.

Sjokoladeeventyret startet nemlig på hjemgården til Eivind i 2015.Han og kona Iris Yvonne Martinsen-Aune drev kurs- og konferansesenter.

I det små startet de å lage sjokoladedessert til konferansekundene.

– Til slutt måtte vi legge ned hovedproduksjonen som var kurs og konferanse og gå all inn på sjokolade, sier Iris Yvonne Martinsen-Aune som er chocolatier og gründer.

Det produserers sjokolade ved Jentene på Tunet i Selbu.

UTVIDER: De nye produksjonslokalene er alt blitt for små. Nå må bedriften utvide igjen.

Foto: Morten Andersen / NRK

Eksklusiv pris

Hasselknas, jordbærkyss, blåbærflyt og karamellkos.

Det er bare noen av sjokoladene som lages i Selbu. Denne uka fikk sjokoladefabrikken Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2020.

– Taste of heaven, sa en salig landbruks- og matminister Olaug Bollestad da hun overrakte prisen digitalt. Og la til at den himmelske smaken passer fint for en KrF-er.

Jentene På Tunet vant foran en osteprodusent fra Agder og en kompostbedrift fra Rogaland.

Jentene På Tunet

DIGITAL PRISUTDELING: Mange av de ansatte og sjokoladegründerne Iris Yvonne Martinsen Aune og Eivind Aune fikk prisen presentert digitalt fra landbruks- og matministeren.

Foto: Morten Andersen / NRK

Vil sette sjokoladen på kartet

I Selbu stod jubelen i taket da det ble kjent at de ble prisvinnere.

– Dette kom som julekvelden på kjerringa. Vi følte oss som vinnere da vi vant den trønderske delfinalen. Det er ekstra stas at de dro oss helt til topps, sier Eivind Aune.

Og i seiersrusen kom målet som nå er å sette sjokoladen på kartet utenlands. I alle fall i Europa, kanskje også i resten av verden.

– Vi flytta inn i disse lokalene i fjor. De har vi allerede vokst ut av, ler Aune.

Kona Iris Yvonne har også et hårete mål for sjokoladen som er håndlaget, dekorert for hånd og kommer i mange varianter.

– Jeg vil inn på sjokoladeavdelingen på Harrods i London.

Søt suksess

– Nå nærmer vi oss 500 forhandlere, forklarer Eivind Aune.

Han er i dag glad for at han ofret fjøset for å fullføre sjokoladeeventyret.

– Å spre sjokoladefryd, det er verdens beste jobb det, sier Iris Yvonne Martinsen-Aune. Hun er utdannet kokk og kostholdsøkonom. Nå er hun daglig leder og eier av en suksessbedrift man sjelden ser maken til på bygda.

De har vunnet medalje i International Chocolate Awards tre år på rad (2017, 2018 og 2019) og ble «Årets nykommer» under matfestivalen i Trøndelag i 2017 for sin Nordlyssjokolade. I 2020 vant de også to gull, tre sølv og en special award i International Chocolate Awards, og er ifølge juryen «Skandinavias beste sjokolade».