Hopp til innhold

Skal finne ut hvordan 22. juli overlevende har det i dag: – Det er flere gode dager enn dårlige

Erlend Fosseide Sellie vil for alltid være prega av det som skjedde på Utøya 22. juli 2011. Nå skal støttegruppa etter terroraksjonen finne ut hvordan medlemmene har det.

Erlend Fosseide Sellie sitter i sofaen hjemme i stua

Erlend Fosseide Sellie gjemte seg sammen med kjæresten sin Caroline da terroren kom til Utøya. Flere av vennene ble skutt og drept utenfor kjølerommet de gjemte seg i.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Det er jo noe som har påvirka oss hver dag i større og mindre grad. Dette er noe som kommer til å henge med oss resten av livet, sier Erlend Fosseide Sellie.

Han og kjæresten gjemte seg inne i kjølerommet i kafébygget på Utøya under massakren. Opplevelsen har prega dem siden.

– Det blir stadig flere gode dager enn dårlige, sier Sellie.

Flere sliter fortsatt

Han kjenner flere som fortsatt preges enda mer av opplevelsene den dagen.

– Det er mange som har problemer med å komme seg på jobb og leve et normalt liv, sier han.

Ifølge støttegruppa etter 22. juli er det mange av de 1700 medlemmene som har senplager etter terrorangrepet.

Lisbeth Kristine Røyneland.

Lisbeth Kristina Røyneland sier stadig flere av de som overlevende terroren i 2011 meldt seg inn i støttegruppa.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Vi ser at folk har senvirkninger som søvnløshet, hodepine og andre fysiske plager som først har kommet etter noen år etter hendelsen, sier leder Lisbeth Røyneland i den nasjonale støttegruppa.

For å få mer oversikt over omfanget, og hvilke problemer medlemmene sliter med, har støttegruppa nå satt i gang en spørreundersøkelse. I løpet av få dager har de fått inn over 500 svar.

– Med mer kunnskap kan vi rette våre tiltak der hvor skoen trykker. Vi kan også påvirke myndighetene der hvor behovene er størst, sier Røyneland.

Sellie har allerede svart på undersøkelsen.

– Det er veldig fine og konkrete spørsmål. Det spørres om hvordan man har det i dag, hvordan man jobber og hvordan hendelsen eventuelt påvirker oss i dag, sier Sellie.

Flere melder seg inn

I forbindelse med Erik Poppes film "Utøya 22. juli" har det igjen blitt økt fokus på de overlevende etter terroren. Den har gjort at enda flere ønsker å bidra og engasjerer seg.

– Jeg tror nok den spiller en ganske stor rolle. Det ser vi også med tanke på hvor mange som tar kontakt med oss. Filmen har betydd mer fokus på de berørte. Det er positivt med tanke på at det tidligere har vært veldig mye blest rundt terroristen, sier Røyneland.

Resultatene fra kartleggingen skal være klar i løpet av april.