NRK Meny
Normal

Storfiskball fra Roan

I dag skal NRKs radarpar stifte nærmere bekjentskap med Roans spesialitet, nemlig storfiskball.

Krifofisk Roan

Masse deilig fiskemat. Wenche Forfod og Astrid Nina Grydeland som lager fiskematen hos Krifofisk.

Foto: Tron Soot-Ryen / NRK

Fra Hitra går turen videre til Roan, helt nord på Fosen. Fiskemottaket og produksjonsbedriften Krifofisk er kjent for spesielt god fiskemat.

Lokale oppskrifter

Derfor drar radiokokk Inge Johnsen og reporter Tron Soot-Ryen dit for å se hvordan det skal gjøres.

 

- Nå skal vi lage skikkelig fiskmat. Det vil si at det skal være mye fisk i maten, ulikt den vi finne i butikken, konstantere radiokokken.

Medarbeider Astrid Nina Grydeland står klar med malt hyse og lysing som er ingrediensene i fiskball.

- Det er viktig at fiskballen inneholder mye fisk, da kommer den gode smaken fram. Vi bruker heller ikke tilsetningsstoffer, så vi er trygge på hva vi spiser og hva vi selger, sier hun.

Fiskemottaket ligger i etasjen under så fabrikken har tilgang på fersk fisk hver dag.

På veggen henger flere oppskrifter som de selv har utviklet. Radiokokken er imponert.

- Her har de oppskriften på lokal fiskekraft, saltfiskball, fiskepudding, fiskegrateng blant annet. Dette ser bra ut.

Astrid Nina heller fisken over i ei kvern sammen med løk, salt og pepper.

- Farsen må bli litt seig før den spes, hvis ikke blir den for løs.

Neste steg er å spe med melk og potetmel. Helt mot slutten har jeg i litt vårløk som gir ekstra god smak.

Oppi kverna til Astrid Nina er det 10 kg fisk. Det blir 20 kg storfiskball. Litt mye for en vanlig husholdning, men med passende mengde er det bare å sette i gang på kjøkkenet hjemme med mix-master eller food-processor. Farsen lages kjapt, men skal trekke i ca. 30 minutter. De skal ikke kokes, da blir de porøs og bløt og kan gå i oppløsning.

Fiskball vs fiskebolle

- Småfiskball og fiskebolle er akkurat det samme. Småfiskball er et trøndersk uttrykk, sier Astrid Nina.

Men smaksmessig er det forskjell på storfiskball og fiskebolle.

- Vi bruker muskat og svart pepper i fiskebolle, det brukes ikke i storfiskball.

- Dette gleder jeg meg til å smake på, smatter Inge.

Og han blir ikke skuffet.

- Det beste tilbehøret er potet, gulrot, flesk og hvit saus, sier Astrid Nina. Denne er litt mild i smaken så da passer det ekstra godt med flesk til.

Eller bacon som vi sier i byen, ler Inge.

Krifofisk Roan

Krifofisk i Roan er en av de få fiskemottak som er igjen på Trøndelagskysten. Og i etasjen over lages fiskemat på ordentlig vis.

Foto: Tron Soot-Ryen / NRK

 

 

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal