Hopp til innhold

Stjeler brukt elektronikk og selger det til utlandet

Elektronikkjedene sliter med folk som kommer til gjenvinningsstasjonene og tar med seg brukt elektronikk og hvitevarer. – Vi er for gjenbruk, men dette er kjempealvorlig, sier renholdsverket.

Elkjøp Steinkjer

PÅ UTKIKK: Elektronikkbutikkene sliter med folk som kommer og henter varer som er levert til gjenvinning.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Har du noen gang vurdert å ta med deg TV, stereoanlegg eller vaskemaskiner som andre folk har levert inn til gjenvinning utenfor elektronikkbutikkene?

I en tid hvor det bes om at det gjenbrukes i stedet for å kjøpe nytt, slår elektronikkbutikkene ned på tyveri fra avfallsområdene.

Varehussjef ved Elkjøp i Steinkjer, Magne Ryan

Varehussjef ved Elkjøp i Steinkjer, Magne Ryan, er bekymret for tyveriene ved gjenvinningsstasjonen ved butikken.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Meningen med disse avfallsstasjonene er at vi skal ta imot det, håndtere det på best mulig måte og levere det videre til resirkulering, sier varehussjef ved Elkjøp i Steinkjer, Magne Ryan.

Mens NRK filmer utenfor butikken dukker det opp en mistenkelig gjeng som begynner å lete i avfallskurvene. De forlater området med en gang de får øye på butikksjefen.

– Å ta varer herfra er å anse som tyveri. Man stjeler jo en verdi på vår eiendom, sier Ryan.

– Svært alvorlig

Tone Pettersen Olden

Kommunikasjonssjef i Trondheim Renholdsverk, Tone Pettersen Olden, ser svært alvorlig på tyveri av brukt elektronikk.

Foto: AKSEL KROGLUND PERSSON / NRK

Etter at Trønder-Avisa skrev om tyveriene i Steinkjer, var det flere lesere som reagerte i kommentarfeltet på Facebook. Flere mener det er positivt at noen kommer og henter ting andre ikke vil ha.

– Det er lett å tro at disse tingene havner i nærområdet og gjenbrukes, men sannheten er at det kan havne langt utenfor landets grenser. Elavfall kan havne i fattige land med svært dårlige returordninger og i disse landene tas verdifulle metaller ut det på en måte som er skadelig for mennesker og miljøet, forteller ​kommunikasjonssjef i Trondheim Renholdsverk, Tone Pettersen Olden, til NRK.

– Vi har høyt fokus på problematikken. Det er veldig alvorlig, sier hun.

En vanskelig gjenbrukskategori

Også gjenvinningsstasjonen på Heggstadmoen i Trondheim har hatt problemer med tyveri. Det gjort store tiltak for å hindre at tyver tar med seg farlig avfall. På dagtid er stasjonen bemannet.

– Om natten låses inn i store haller, vi kameraovervåker området og etter stengetid utløses uønsket aktivitet med alarm, sier Olden.

– Hva med dem som ønsker å gjenbruke fullt brukbare varer?

– Vi har ordninger der datamaskiner, nettbrett, pc-skjermer og mobiltelefoner sendes til Stena Recycling, som sikrer forsvarlig gjenbruk. Produktene testes nøye, spesielt med tanke på brannsikkerhet. Og alt av data slettes i henhold til NSMs krav. Deretter selges det til skoler, organisasjoner og andre som har bruk for det.

Brenner avfall

Dette bildet er fra 2006. Giftig elektrisk avfall brennes i Lagos i Nigeria. Hver måned ble 2 500 tonn giftig elektronisk avfall fra vestlige land sendt til Nigeria. Nå har europeiske land har skjerpet kontrollen på avfall ut av landet.

Foto: Basel Action Network 2006

– Tyveri er ubetinget negativt

Olden konstaterer også at folk kan anvende nettjenester hvor man kan selge fullt brukbar elektronikk privat. Hun påpeker at det ofte er en grunn til at slike varer er levert til gjenvinning, nemlig at det er ødelagt eller brannfarlig.

– Når artiklene leveres til gjenvinning har elektronikkjedene og gjenvinningsstasjonene et ansvar for at avfallet behandles riktig. Tyveri er ubetinget negativt, det er farlig avfall på avveie, fastslår hun.