Normal

– Ser aldri på at Eldar går renn

Kona til Eldar Rønning, Laila, greier aldri å se på at mannen går skirenn på tv.

Laila Rønning løper

Kona til Eldar Rønning, Laila, har ikke greid å se mannen gå på ski på tv på flere år. I dag tar hun seg en jobbetur når han går.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Laila Rønning

Laila Rønning mener dagens 15 kilometer er Eldar Rønnings viktigste renn i karrieren.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK
Eldar Rønning i Sotsji

Eldar Rønning har forberedt seg godt i løypene i Sotsji før dagens renn.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

I en tomannsbolig i Trondheim sitter Laila Rønning sammen med de to barna og mormor. Snart skal mannen hennes gå 15 kilometeren i klassisk stil i OL i Sotsji.

– Det er helt forferdelig å være kona til Eldar på en dag som dette. Det har blitt bare verre og verre med åra, sier Laila Rønning.

NÅ: Følg løpet minutt for minutt

Ser ikke på Eldar

Om Eldar Rønning er spent når han står på startstreken i dag, så er det ingenting mot hvordan kona hjemme på Flatåsen har det.

– Jeg greier ikke å se på at Eldar går på ski. Det blir så sterkt. Derfor stikker jeg ut og løper når klokka blir 11 og kommer ikke inn igjen før etter at løpet er ferdig, sier kona til NRK.no

Hun vet godt hvordan hun blir når nervene og adrenalinet tar over. Derfor pleier hun aldri å se på tv at Eldar går. Hun kan til nød følge med på direkteoppdateringer på nettet.

– I fjor så jeg ett verdenscuprenn. Da endte jeg opp med å stå i sofaen og skrike høyt i stua. Datteren vår begynner å forstå at mamma blir rar når pappa går skirenn, men minstemann skjønte ingenting, sier Rønning.

Les også: – Ikke mulig å bli bedre til å stake

Siste OL

I dag er nervene i ekstra høyspenn. Dette blir Eldar Rønnings første distanse i årets OL. En god prestasjon i dag vil også være viktig med tanke på å få gå stafetten søndag.

Dette blir dessuten hans siste OL.

– For han selv er nok dette karrierens viktigste renn. Jeg vet at dette rennet betyr veldig mye for han. Om han tar medalje i dag, så vil nok den matche den han fikk under VM i Oslo. Det er medalje som gjelder for Eldar i dag, sier kona.

Men hun er klar over at det vil bli fryktelig vanskelig. Under dagens løp er det meldt varmt vær og tungt føre. I tillegg vil høyden påvirke løperne.

– Forberedelsene før løpet i dag blir viktige. Det er varmt så jeg tror ikke de skal varme opp like mye som vanlig. I tillegg er det viktig å drikke masse. Jeg tror også de lærte en del av hvordan de skal kle seg etter å ha sett damene gå i går, sier Rønning.

Hun tror mannen har gode sjanser til å klare en medalje i dag.

– Han har forberedt seg optimalt og har han dagen og gode ski, så håper jeg det skal gå. Men om alt går etter planen og han blir nummer fem, så er han ikke god nok.