– Ikke mulig å bli bedre til å stake

SOTSJI (NRK.no): Eldar Rønning (31) deler ikke Vegard Ulvangs frykt for at stakeferdighetene til dagens langrennsløpere skal føre til den klassiske stilens død.

Eldar Rønning

STAKE-EKSPERT: Eldar Rønning er en av verdens beste klassiskløpere. Trønderen håper klassisk forblir en egen stilart også i fremtiden.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

 • Følg, hør og chat med NRKs eksperter under 15 kilometer klassisk for menn fra kl 11.00 her!

I et intervju med NRK.no sier lederen i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) at han er bekymret for utviklingen der det stakes i stadig tøffere terreng.

Ulvang er redd for en utvikling i retning av at selv 15-kilometer i klassisk stil kan gjennomføres på skøyteski og uten et eneste fraspark.

Vegard Ulvang

Vegard Ulvang frykter klassisk stil er i ferd med å dø ut.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

I så fall frykter Ulvang at den klassiske stilen blir overflødig og at man bare står igjen med fristil.

 • Er klassisk på vei ut? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Det er definitivt ikke en utvikling Eldar Rønning ønsker. Klassiskspesialisten håper å kjempe om OL-gull på 15 km klassisk i Sotsji fredag. Der er det fullstendig uaktuelt å gå uten festesmurning, og Rønning tror heller ikke utviklinga vil gå så langt.

– Vi er blitt veldig sterke til å stake. Men å bli bedre enn nå, tror jeg ikke er mulig, sier Rønning.

Staket på flatmark

Ulvang mener Johan Kjølstads 20.-plass i 15-kilometeren på Beitostølen i november er et eksempel på at det om noen år kan være mulig å hevde seg i distanselangrenn også uten feste.

Rønning mener Kjølstads løp er et bevis på det motsatte.

– Johan er kanskje verdens beste til å stake, og han var 1.15 bak. Han var ikke i nærheten av å vinne. Så jeg tror ikke det er noen fare, sier Rønning.

At utviklingen har vært enorm siden Ulvang herjet på de klassiske distansene i Albertville-OL i 1992, er han ikke i tvil om.

– Jeg har sett på noen gamle løp av Ulvang fra Albertville nå i oppkjøringa til OL, og det var ikke mye staking der. De gikk diagonal på flatmark. Så det skulle bare mangle om vi ikke tok det videre.

– Vanskelig å stoppe

– Det er blitt en annen idrett?

– Det har det. Motoren og oksygenopptaket var nok vel så bra den gangen, men vi har tatt langrenn til et litt annet nivå, konstaterer Rønning.

At FIS vil prøve å komme ulovlig skøyting til livs i klassisk, er han glad for.

– Men jeg tror det blir fryktelig vanskelig, erkjenner Rønning.

Skal han ta sitt OL-gull i sitt siste forsøk, er han i hvert fall avhengig av perfekt feste på fredagens 15-kilometer i de brutale Sotsji-bakkene.

– Vi har fått klisterføre. Det passer med bra!

De øvrige på det norske laget er Martin Johnsrud Sundby, Chris Jespersen og Didrik Tønseth.

Siste nytt

 • Walker må regne med straff

  Kyle Walker må regne med å straffes av Manchester City etter at det kom fram at han brøt virusreglene ved å hyre prostituerte til en sexfest.

  Den 29-årige engelske landslagsbacken har beklaget sin oppførsel og gjentatt oppfordringen om å «bli hjemme og vær trygg».

  Hans arbeidsgiver sier i en uttalelse at Walker med sin oppførsel har begått et klart brudd på sitt ansvar som rollemodell, og Manchester City gjør det klart at det vil bli innledet disiplinærsak mot ham.

  – Fotballspillere er globale rollemodeller, og våre spillere og ansatte har støttet den utrolige innsatsen til helsevesenet (NHS) og andre i kampen mot covid-19-sykdommen. Kyles atferd i denne saken er direkte i strid med dette forsettet, heter det i en uttalelse. (NTB)

  Kyle Walker
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Avviser frist for mesterliga

  Uefa-president Aleksander Ceferin avviser at han har satt en frist tidlig i august for ferdigspilling av mesterligaen og europaligaen.

  Flere medier, deriblant NTB, meldte søndag at Ceferin i et intervju med tyske ZDF sa at de to europacupene må være ferdigspilt innen 3. august for ikke å bli avlyst. Det medførte ikke riktighet.

  I intervjuet sa Ceferin at han ser for seg at de to turneringene kan avvikles i juli og august, men at det vil være for sent om man må spille i september.

  Aleksander Ceferin
  Foto: Yves Herman / Reuters
 • Fortsatt koronafast i Alaska

  Thomas Wærner gikk til topps i verdens lengste hundesledeløp Iditarod 18. mars. Turen hjem blir mye mer omfattende og vanskelig enn han hadde sett for seg.

  Det som normalt blir gjort er at en person flyr til Alaska med fire hunder av gangen, ettersom det er maksimalt av hva ham får med seg på en flytur. Da de dro til Alaska var det fire forskjellige personer som fløy over med fire hunder hver på forskjellige dager. Nå er det to personer og 16 hunder igjen i Alaska.

  Thomas Wærner på vei inn til sjekkpunktet Unalakleet
  Foto: Loren Holmes / Loren Holmes

Sendeplan

Kl. Program Kanal