Hopp til innhold

Snillfjord blir delt i tre

– Det forbauser meg stort at det ikke er flere av landets kommuner som har gjort det slik, sier ordføreren.

Snillfjord kommune med kommunevåpen

Snillfjord besluttet i dag å dele seg i tre. Kommunen deles mellom Orkdal, Hemne og Hitra.

Foto: Montasje: Per Kristian Johansen / NRK

Med tolv mot fem stemmer vedtok kommunestyret i Snillfjord å slå sammen og dele kommunen i tre. Den ytterste delen, nord i fylket går til Hitra. Indre Snillfjord går til den nye storkommunen i Orkdalsregionen, mens den siste delen slår seg sammen med Hemne.

– I landsmålestokk så er det ikke så mange som har gjort det slik, men innbyggerne har gjennom flere spørrerunder ønsket det slik, sier ordfører i Snillfjord, John Lernes (Ap) til NRK.

Modig vedtak

Vedtaket er i tråd med rådmannens innstilling og selv om de endelige grensene mellom kommunene ikke er tegnet enda, er ordføreren godt fornøyd med avgjørelsen.

– Vedtaket i dag tegnet ikke de absolutte grensene. Det får vi se litt nærmere på etter hvert. Jeg mener at politikerne i Snillfjord har vist modighet. Vi har sett mer på hva som er naturlig og ikke bare kommunegrensen, sier Lernes.

John Lernes

Ordfører i Snillfjord, John Lernes.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Forbauset over at flere ikke har gjort det samme

Kommunen har hatt innbyggerundersøkelse med svarprosent på 82 prosent. Bare 19 prosent av dem som svarte ønsket å beholde kommunen slik den er i dag. Kommunestyret i Snillfjord valgte å veie dette tungt.

Delingen av kommunen får ordføreren til å stille spørsmål om hvorfor andre kommuner ikke har gjort det samme.

– Det forbauser meg stort at det ikke er flere av landets kommuner som har gjort det slik, sier Lernes.

I Malvik kommune hadde de samme problemstilling, hvor det i en tidlig fase var snakk om at deler av kommunen skulle gå til Stjørdal, mens den andre til Trondheim.

Det ønsket ikke hverken politikerne eller innbyggerne i kommunen.

– Vi gjorde en innbyggerundersøkelse i april 2015 hvor kun åtte av 500 ønsket å dele kommunen. I utgangspunktet ønsket vi ikke å slå oss sammen med hverken Trondheim eller Stjørdal, så vi la den død. Malvik er en stor kommune, som vi mener har livets rett. De kommunene som velger å slå seg sammen, må velge det som passer for dem, sier varaordfører i Malvik Ole Herman Sveian (Sp) til NRK.

I Tysfjord i Nordland har innbyggerne henvendt seg direkte til Kommunal- og moderniseringsdepartementet for å dele fjordkommunen.