Hopp til innhold

Hadde rett på gratis skoleskyss – fikk bot med seg heim

I flere år har de to guttene tatt skolebuss til og fra bygda. Onsdag ble begge 15-åringene sendt heim med ei bot på 900 kroner fordi de hadde glemt busskortet hjemme – til tross for at sjåføren sa det var greit.

To 15-åringer fikk denne uka bot etter å ha glemt busskortet på skolebussen

900 KRONER: Slik så bota sønnen til Tone Berg kom heim med onsdag. 900 kroner for å være «helt uten billett».

Foto: Privat

Det er ikke så ofte jeg sier ifra, men i dag har jeg sendt brev til AtB.

Sånn starter Facebook-innlegget Tone Berg la ut torsdag.

Og i kommentarfeltet er det full fyr.

Her forteller hun om sønnen, som onsdag kom heim med ei bot på 900 kroner i hånda.

«I går ettermiddag skulle mellomstemann ta skolebussen hjem slik han har gjort så mange ganger tidligere. Da han nærmet seg bussholdeplassen utenfor Verdalsøra ungdomsskole så han at det sto flere vektere der. Han tenkte at de endelig skulle sjekke beltene i bussen, siden han og andre elever flere ganger har sagt fra om belter som ikke fungerer på skolebussen», skriver hun i innlegget.

Turdag på skolen

Videre skriver hun at det hadde vært turdag på skolen. Busskortet, som ligger i en fast lomme på skolesekken, var derfor ikke med.

Da to vektere plutselig sto foran sønnen, forklarte han hvorfor billetten ikke var med. Videre ba vekterne om bankkortet hans, før den ene ringte politiet.

Snart fikk 15-åringen beskjed om at han var gammel nok til å få bot.

Han spurte om han fikk gå av bussen, for i stedet å bli hentet av foreldrene.

Det fikk han ikke lov til.

Les også Stor prisforskjell mellom tog og buss: Her må du ut med ein hundrelapp ekstra

Tog i Steinkjer

Sjokkert, overrasket og lei seg

«Det var en fortvilet ungdomsskoleelev med rett til gratis skoleskyss jeg fikk hjem i går. Han hadde tursekken på ryggen og boten på 900 kroner i hånda», skriver mora i innlegget.

Dagen etter sier Berg til NRK at hun ble både overrasket, sjokkert og lei seg på sønnens vegne.

– Er det sånn ungdommene våre skal behandles på veg heim fra skolen, spør hun.

Hun forteller at hun har tre sønner, som har tatt skolebuss i til sammen 12 år.

Etter AtB tok over transporten, har vi vært innforstått med at de må ha med seg busskortet. Derfor har vi den festa i sekken.

Hanne Sende og Tone Berg

Det var ikke bare sønnen til Tone Berg (til høyre) som fikk bot onsdag. Det gjorde også sønnen til Hanne Sende (til venstre).

Foto: Privat

At det kunne vanke gebyr eller besøk av vektere, trodde hun ikke var et tema i den lille bygda Leksdalen i Verdal.

– Hadde det vært i Oslo sentrum, hadde jeg hatt den praten med dem – at det kan komme vektere. Men på skolebussen oppi her var det helt totalt uventa.

Hun forteller at gutten som nylig hadde fylt 15 år, hadde sagt fra til bussjåføren om at han hadde glemt busskortet.

Han fikk beskjed om at det gikk greit.

I tillegg virket ikke kortleseren i bussen – og det gikk ikke an å kjøpe billett om bord. Da burde det holdt at sjåføren bekreftet at eleven hadde rett på skoleskyss, mener Berg.

– Voldsom tilnærming

Etter hendelsen sendte hun en klage til AtB.

– Jeg tenkte at de fikk se på saken. Blir det bot, så blir det bot.

Men da hun la seg for å sove den kvelden, føltes det ikke greit lenger.

– En ting er at sønnen min takler det og at vi snakker om det. Han synes det var ubehagelig, og det skjønner jeg godt. Det hadde jeg også gjort. Men jeg fant ut at jeg må fronte dette for andre elever.

Torsdag har hun derfor snakket med rektor ved skolen, og sendt spørsmål til AtB-direktøren.

– Jeg håper det ikke skjer igjen. Men er det denne lista de har tenkt å legge seg på, må vi få mulighet til å forberede ungene våre på det, sier hun, som samtidig påpeker at hun ikke mener det er sånn det bør være.

– Jeg setter også spørsmålstegn ved ressursbruken til AtB og faktisk også politiet.

Og sønnen til Berg var ikke alene om å få bot onsdag.

Det gjorde også Hanne Sendes 15 år gamle sønn, som bor i den samme bygda.

– Ingen av oss hadde sett for oss at dette var en mulighet, sier hun til NRK.

– Jeg synes det er ei voldsom tilnærming til skoleungene på bussen på tur heim. De har fått tillatelse fra bussjåføren, og så er det plutselig ikke greit likevel.

Les også Benjamin vet aldri om han blir henta av skoleskyssen

Benjamin står ute og venter på drosjen

– Åpne for alle

Til NRK skriver Grethe Opsal i AtB at de ikke ønsker at billettkontrollene skal være ubehagelig for noen.

Hun skriver også at de har forståelse for at det er kjedelig å bli tatt i kontroll.

Samtidig er skolelinjene våre er åpen for alle, også for de som ikke er skoleelever, og de reisende må derfor vise fram at de har en eller annen form for gyldig reisebevis når de kontrolleres. Vekterne forholder seg til sine rutiner.

Hun svarer også på disse tre spørsmålene som Berg sendte til AtB:

  • AtB, er det dette dere vil beskrive som en god og trygg skolevei? Hvis det er så ille at elever på skolebussen en dag glemmer busskortet, burde det gå an å ringe foreldrene, ikke politiet.
  • AtB, hva har skjedd med håndteringen av retten til fri skoleskyss? Mellomstemann har sittet på skolebuss siden han startet i 1. klasse. At han skulle risikere bøter på veien, har jeg aldri tenkt at jeg burde forberede han på.
  • AtB, kan dere svare på hvordan jeg skal forklare ungdomsskoleeleven min at AtB ser ut til å være mer opptatt av å bruke ressurser på å kontrollere at busskortet er med hver dag, enn å kontrollere at beltene i skolebussene faktisk fungerer?

Blir gitt informasjon

På spørsmål om AtB vil beskrive dette som en god og trygg skoleveg, gjentar Opsal at alle som reiser kollektivt må ha gyldig reisebevis.

– Alle over 15 år blir ilagt gebyr ved kontroll dersom de ikke kan fremvise dette. Ved utskriving av gebyr blir vedkommende bedt om ID. Dersom de ikke har fullverdig ID med bilde, er normal rutine at ID sjekkes med ID-registeret til politiet.

Dersom en elev med rett til skoleskyss glemmer skolebeviset en dag, er rutinene at eleven får være med bussen til skolen. Men før hjemreise må eleven ordne seg et midlertidig busskort på skolen. Skolene er utstyrt med reservekort for disse tilfellene.

Opsal legger til at det ved tildeling av fri skoleskyss og undervegs i året, blir gitt informasjon om at billettkontroller kan forekomme.

Dette står også på atb.no. Vi vil ettergå denne informasjonen for å sikre at alle er kjent med rutinene rundt bruk av skolekort og mulighet for billettkontroll.

På det siste spørsmålet svarer Opsal at det er viktig at setebeltene fungerer, og at de vil følge opp dette videre med operatøren.